Brrrrrr wat een koude week was dit! Dus hoog tijd om hete bliksem op tafel te zetten! Hete bliksem is een vrij eenvoudige stamppot van aardappel en appels en hier serveer je traditioneel een rookworst of draadjesvlees bij.
Een zoet\hartige stamppot met appels
Het is juist de hartig/zoete combinatie in dit gerecht, dat hete bliksem stamppot met appels zo populair maakt. En het is ook een lekkere manier om van een voorraad appels af te komen, zonder dat je deze meteen in een appeltaart moet verwerken. Ook wel erg lekker trouwens…
Verbrand je tong aan hete bliksem
Er was nogal een groot temperatuur verschil vergeleken met het zonnige Californië van afgelopen maand, dus trok ik mijn dikke truien zelfs uit de kast. Overdreven? Nee hoor, maar zo langzamerhand wel hoog tijd voor lekkere winterse gerechten en stamppotten. Hete Bliksem is de benaming voor stamppot met gloeiend hete appels. Je kunt hier figuurlijk je tong dus aan verbranden. En dit gerecht stond al een tijdje op mijn to-cook lijstje. Als dan ook nog eens deze week de appels in de aanbieding blijken te zijn, ga ik lekker aan de slag met dit winterse recept.
Stamppot met appels
Ik kon me niet heel veel bijzonders voorstellen bij een stamppot met appels, maar ik moet zeggen dat ik de combinatie van een bloemige aardappel en zure appels wel lekker vond. Serveer jouw favoriete stukje vlees erbij en je hebt een complete avondmaaltijd. Verwarm bijvoorbeeld een (runder)rookworst en/of gebakken spekjes voor erbij. Of ga voor heerlijk draadjesvlees zoals sukadelappen. Wist je dat pulled pork ook erg lekker is om te serveren met hete bliksem?! Ik stop altijd mijn bbq leftovers in een zakje in de vriezer en bak die dan even op als de stamppot met appels op staat.
Recept: Hete Bliksem (stamppot met appels)
Hete Bliksem is een winterse aardappel stamppot met appels. Gloeiend hete appels waar je zomaar je mond aan kan verbranden. Maar lekker is het wel zeg!
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 3–4 pers 1x
- Category: Bijgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 1 kilo kruimige aardappels,
- 400 gram zure appels (bijv. Goudreinetten)
- 400 gram zoete appels (bijv. Gala)
- 1 grote ui (of 2 middelgrote uien)
- roomboter,peper en zout,.
Instructions
- Schil de aardappels, snijd in partjes. Verwijder de klokhuizen van de appels. Schil de appels en snijd in parten en vervolgens in blokken. Pel en halveer de ui en snijd vervolgens in parten.
- Stop de aardappels in een ruime pan. Plaats de appels op de aardappels en dek af met de ui. Vul vervolgens de pan met water, zodat alles net onder staat. Voeg eventueel een flinke snuf zout alvast toe. Breng de pan aan de kook en laat zachtjes doorkoken gedurende 15 minuten.
- Prik tegen het einde van de kooktijd in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn, en laat ze anders nog een paar minuten langer doorkoken. Neem een flink glas van het kookvocht uit de pan, en giet vervolgens de aardappels af.
- Gebruik een pureestamper om de aardappels, appels en uien tot een stamppot te stampen. Voeg vervolgens een flinke eetlepel (of meer) boter toe en stamp goed door. Samen met een scheutje van het kookvocht maak je de hete bliksem wat smeuïger.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Urgjes2
Ik kook de aardappels apart en de appels en uien met weinig(!) water. De afgegoten aardappels stamp ik dan door de rest heen. Meer smaak, want met jouw recept giet je ook de appels aak een beetje weg.
Verder gewoon smullen hoor!
Betina Oostveen
Thanks, dat ga ik een volgende keer proberen!
Urgjes2
AppelsMaak moet dat zijn natuurlijk! 😉
Judith - myfoodblog.nl
Haha, na al het Amerikaans eten zin in de Hollandse pot :-)? Ziet er goed uit hoor!
Betina Oostveen
Ik blijf een Hollander, he 😉
Wilma
Ik kook de uien niet maar bak ze met de spekjes mee 😉
Betina Oostveen
Hi Wilma,
dat kan uiteraard ook! Bedank voor de tip in ieder geval!
Groetjes, Betty
Florien
ik maak het zelfs met de echte friesche stroop.. Appels en aardappels bij elkaar tot deze gaar zijn, dan stampen (wel even afgieten) en dan als smaak er de stroop doorheen roeren. Hoeveelheid stroop is naar eigen smaak. Zo maakte mn oma en mn moeder ook.. En ipv van rookworst een gehaktbal, aangezien ik geen rookworst lus.
Betina Oostveen
Oh wow, wat een combinatie!
Bedankt voor de tip Florien en die moeten wij zelf ook een keertje gaan proberen 😉
Chris
Zeer geslaagd gerecht, dankjewel! Heb je recept gevolgd en mijn gasten vonden het heerlijk!
Ik heb er nog een mosterd sausje bijgemaakt (2 EL monsterd en 100CL kookroom al kloppend aan de kook brengen) en met de gebakken spekjes + klapstuk erbij (los geserveerd) was de pan snel leeg 🙂
Betina Oostveen
Hi Chris,
bedankt voor de tip! En ik ben blij dat het goed gesmaakt heeft!
jose v koolwijk frederiks
ik maak hetebliksem met alleen zoete appeltjes en peertjes en aardappels alles gaat in 1 pan en breng t aan de kook dan laat ik het zeker 2 uurtjes zachtjes sudderen doe ik met alle stamppotten de dag tevoren heb ik rundvlees gebakken en goed gaar laten sudderen heerlijk erbij ik stamp de hetebliksem met witte bonen erbij en doe er spekjes boven op kan ook er door heerlijk met koud weer
BMG 1900
Ik mis de flinke lepel mosterd hier!
Dit is waarom het hete bliksem is , nu is het zoete prak of zo iets… ?
Wim
Klopt mosterd hoort erdoor of erbij!
Arja
Heerlijk, ook als ovenschotel met hachee.
Mirjam
Zelf kook ik eerst de aardappelen en het lastste 10 min de appeltjes erbij. Ondertussen fruit ik mijn uitjes aan samen met een rode paprika. Voor het pureren toevoegen en een beste lepel mosterd erdoor. Vlees na eigen behoefte toevoegen. Smullen!
Betina Oostveen
Hi Mirjam,
dank je wel voor het delen van jouw variatie recept, want de combinatie met mosterd klinkt mij al als muziek in de oren. !
Groetjes, Betty