• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Hete bliksem (stamppot met appels)

Hete bliksem (stamppot met appels)

4 december 2017 Door Betina Oostveen 19 Reacties

Jump to Recipe

Brrrrrr wat een koude week was dit! Dus hoog tijd om hete bliksem op tafel te zetten! Hete bliksem is een vrij eenvoudige stamppot van aardappel en appels en hier serveer je traditioneel een rookworst of draadjesvlees bij.

Een zoet\hartige stamppot met appels

Het is juist de hartig/zoete combinatie in dit gerecht, dat hete bliksem stamppot met appels zo populair maakt. En het is ook een lekkere manier om van een voorraad appels af te komen, zonder dat je deze meteen in een appeltaart moet verwerken. Ook wel erg lekker trouwens…

recept hete bliksem stamppot met aardappels maken betty's kitchen

Verbrand je tong aan hete bliksem

Er was nogal een groot temperatuur verschil vergeleken met het zonnige Californië van afgelopen maand, dus trok ik mijn dikke truien zelfs uit de kast. Overdreven? Nee hoor, maar zo langzamerhand wel hoog tijd voor lekkere winterse gerechten en stamppotten. Hete Bliksem is de benaming voor stamppot met gloeiend hete appels. Je kunt hier figuurlijk je tong dus aan verbranden. En dit gerecht stond al een tijdje op mijn to-cook lijstje. Als dan ook nog eens deze week de appels in de aanbieding blijken te zijn, ga ik lekker aan de slag met dit winterse recept.

recept hete bliksem stamppot met aardappels maken betty's kitchen

Stamppot met appels

Ik kon me niet heel veel bijzonders voorstellen bij een stamppot met appels, maar ik moet zeggen dat ik de combinatie van een bloemige aardappel en zure appels wel lekker vond. Serveer jouw favoriete stukje vlees erbij en je hebt een complete avondmaaltijd. Verwarm bijvoorbeeld een (runder)rookworst en/of gebakken spekjes voor erbij. Of ga voor heerlijk draadjesvlees zoals sukadelappen. Wist je dat pulled pork ook erg lekker is om te serveren met hete bliksem?! Ik stop altijd mijn bbq leftovers in een zakje in de vriezer en bak die dan even op als de stamppot met appels op staat.


Print

Recept: Hete Bliksem (stamppot met appels)

recept hete bliksem stamppot met aardappels maken betty's kitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 3 reviews

Hete Bliksem is een winterse aardappel stamppot met appels. Gloeiend hete appels waar je zomaar je mond aan kan verbranden. Maar lekker is het wel zeg!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 3–4 pers 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo kruimige aardappels,
  • 400 gram zure appels (bijv. Goudreinetten)
  • 400 gram zoete appels (bijv. Gala)
  • 1 grote ui (of 2 middelgrote uien)
  • roomboter,peper en zout,.

Instructions

  1. Schil de aardappels, snijd in partjes. Verwijder de klokhuizen van de appels. Schil de appels en snijd in parten en vervolgens in blokken. Pel en halveer de ui en snijd vervolgens in parten.
  2.  Stop de aardappels in een ruime pan. Plaats de appels op de aardappels en dek af met de ui. Vul vervolgens de pan met water, zodat alles net onder staat. Voeg eventueel een flinke snuf zout alvast toe. Breng de pan aan de kook en laat zachtjes doorkoken gedurende 15 minuten.
  3. Prik tegen het einde van de kooktijd in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn, en laat ze anders nog een paar minuten langer doorkoken. Neem een flink glas van het kookvocht uit de pan, en giet vervolgens de aardappels af.
  4. Gebruik een pureestamper om de aardappels, appels en uien tot een stamppot te stampen. Voeg vervolgens een flinke eetlepel (of meer) boter toe en stamp goed door. Samen met een scheutje van het kookvocht maak je de hete bliksem wat smeuïger.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

 

recept hete bliksem stamppot met aardappels maken betty's kitchen

Category: Bijgerechten Tags: aardappels, Appels, Glutenvrij, Nederlandse keuken, rookworst, stampot, stamppot, uien, vlees, Winter

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Fotodagboek November 2017
Volgend bericht: Philips Airfryer XXL Viva Collection + WINACTIE »

Lees Interacties

Reacties

  1. Urgjes2

    3 oktober 2014 om 6:56 pm

    Ik kook de aardappels apart en de appels en uien met weinig(!) water. De afgegoten aardappels stamp ik dan door de rest heen. Meer smaak, want met jouw recept giet je ook de appels aak een beetje weg.
    Verder gewoon smullen hoor!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      3 oktober 2014 om 6:57 pm

      Thanks, dat ga ik een volgende keer proberen!

      Beantwoorden
  2. Urgjes2

    3 oktober 2014 om 6:57 pm

    AppelsMaak moet dat zijn natuurlijk! 😉

    Beantwoorden
  3. Judith - myfoodblog.nl

    6 oktober 2014 om 8:11 pm

    Haha, na al het Amerikaans eten zin in de Hollandse pot :-)? Ziet er goed uit hoor!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      6 oktober 2014 om 8:12 pm

      Ik blijf een Hollander, he 😉

      Beantwoorden
  4. Wilma

    18 september 2016 om 7:17 pm

    Ik kook de uien niet maar bak ze met de spekjes mee 😉

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 september 2016 om 6:45 pm

      Hi Wilma,

      dat kan uiteraard ook! Bedank voor de tip in ieder geval!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  5. Florien

    5 oktober 2016 om 8:07 am

    ik maak het zelfs met de echte friesche stroop.. Appels en aardappels bij elkaar tot deze gaar zijn, dan stampen (wel even afgieten) en dan als smaak er de stroop doorheen roeren. Hoeveelheid stroop is naar eigen smaak. Zo maakte mn oma en mn moeder ook.. En ipv van rookworst een gehaktbal, aangezien ik geen rookworst lus.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      5 oktober 2016 om 11:28 am

      Oh wow, wat een combinatie!
      Bedankt voor de tip Florien en die moeten wij zelf ook een keertje gaan proberen 😉

      Beantwoorden
  6. Chris

    9 oktober 2016 om 10:50 pm

    Zeer geslaagd gerecht, dankjewel! Heb je recept gevolgd en mijn gasten vonden het heerlijk!

    Ik heb er nog een mosterd sausje bijgemaakt (2 EL monsterd en 100CL kookroom al kloppend aan de kook brengen) en met de gebakken spekjes + klapstuk erbij (los geserveerd) was de pan snel leeg 🙂

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 oktober 2016 om 10:34 am

      Hi Chris,

      bedankt voor de tip! En ik ben blij dat het goed gesmaakt heeft!

      Beantwoorden
  7. jose v koolwijk frederiks

    22 januari 2017 om 11:44 am

    ik maak hetebliksem met alleen zoete appeltjes en peertjes en aardappels alles gaat in 1 pan en breng t aan de kook dan laat ik het zeker 2 uurtjes zachtjes sudderen doe ik met alle stamppotten de dag tevoren heb ik rundvlees gebakken en goed gaar laten sudderen heerlijk erbij ik stamp de hetebliksem met witte bonen erbij en doe er spekjes boven op kan ook er door heerlijk met koud weer

    Beantwoorden
  8. BMG 1900

    4 maart 2017 om 10:17 am

    Ik mis de flinke lepel mosterd hier!
    Dit is waarom het hete bliksem is , nu is het zoete prak of zo iets… ?

    Beantwoorden
    • Wim

      10 december 2017 om 3:21 pm

      Klopt mosterd hoort erdoor of erbij!

      Beantwoorden
  9. Arja

    5 december 2017 om 10:30 pm

    Heerlijk, ook als ovenschotel met hachee.

    Beantwoorden
  10. Mirjam

    27 februari 2018 om 8:02 am

    Zelf kook ik eerst de aardappelen en het lastste 10 min de appeltjes erbij. Ondertussen fruit ik mijn uitjes aan samen met een rode paprika. Voor het pureren toevoegen en een beste lepel mosterd erdoor. Vlees na eigen behoefte toevoegen. Smullen!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      28 februari 2018 om 11:36 am

      Hi Mirjam,

      dank je wel voor het delen van jouw variatie recept, want de combinatie met mosterd klinkt mij al als muziek in de oren. !
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Kuchnia holenderska - zestawienie przepisów - Księga smaku schreef:
    11 december 2018 om 7:50 pm

    […] https://bettyskitchen.nl/hete-bliksem-stamppot-appels/ […]

    Beantwoorden
  2. Vandaag eten we Hete Bliksem! Met recept! - Huisvlijt schreef:
    5 april 2019 om 10:49 am

    […] bijvoorbeeld een recept voor Hete Bliksem met zoete appels, zure appels, peren en uien! Ook bij Betty’s Kitchen doen ze uien in de Hete […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee