Witlof is een echte typische wintergroente! maar rijk aan vezels, vitamine C en kalium. Ideaal voor het op peil houden van je weerstand! Ik ging aan de slag met geroosterde witlof met spek. Makkelijk te bereiden in de oven, maar ook zelfs prima voor op de (winter) BBQ!
Witlof roosteren in de oven of barbecue
Nu vinden veel mensen witlof van nature wat bitter van smaak, maar het is gelukkig ook een groente die je heel gemakkelijk op smaak kunt brengen. Een goede combinatie is vrijwel altijd met spek want dan krijg je een beetje zoute bit. Maar witlof is ook lekker met een zoetje zoals suiker, honing of zelfs balsamico. Door de fragiele blaadjes kun je hem perfect wokken of zelfs grillen en roosteren in de oven of barbecue. Onderstaand recept is een soort gekarameliseerde en geroosterde witlof met spek uit de oven. Dit is de perfecte combinatie van zoet-zout en bitter en is er eentje die hopelijk ook bij velen in de smaak zal vallen!
Nog meer recepten met witlof
Witlof is echt een groente die ik met de jaren meer en meer ben gaan waarderen. Gewoon omdat je er dus alle kanten mee op kunt. Naast onderstaand recept voor geroosterde witlof met spek heb ik nog een paar lekkere recepten met deze winterse loof. Wat dacht je van een eenvoudig pasta gerecht met gewokte witlof? Of een decadente witlof salade met peer en blauwe kaas? Daarnaast is witlof ook heerlijk als stamppot met bijvoorbeeld piccalilly. En laten we natuurlijk de grote favoriet: witlof uit de oven met ham, kaas en ei uit de oven niet vergeten! Geniet er heerlijk van!
Recept: Geroosterde witlof met spek uit de oven
Witlof is een echte winter en voorjaarsgroente! Vind je hem te bitter van smaak? Maak hem dan op deze manier klaar. Deze geroosterde witlof met spek uit de oven is een beetje lichtzoet van smaak door de bruine suiker en balsamico. Een heerlijk bijgerecht die een perfecte combinatie tussen zout, zoet en bitter is.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 25 minuten
- Yield: 2 –3 personen 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Italiaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 500 gram witlof
- 50 gram roomboter, gesmolten
- 2 tl balsamico azijn
- 1 el bruine basterdsuiker
- 125 gram spek, in dobbelsteentjes
- 1 takje verse tijm
- zout & peper
- olijfolie
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- Snijd de witlof in de lengte doormidden. Verwijder het harde uiteinde en leg in de ovenschaal met snijvlak naar boven.
- Lepel hier de gesmolten boter overheen en vervolgens ook de balsamico azijn. Bestrooi het geheel met de bruine suiker en breng op smaak met een beetje zout en flinke snuf peper.
- Tot slot verdeel je de spek over de witlof. Ris de tijm van de takjes en strooi over de witlof. Schuif de schaal in het midden van de oven. Rooster de witlof gedurende 15 – 20 minuten, tot de randen wat beginnen te kleuren. Serveer direct.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze geroosterde witlof met spek uit de oven
Geef een reactie