Soms heb je van die dagen, dat je je gewoonweg een beetje wilt uitsloven in de keuken. En dan ga je spontaan gepocheerd ei maken. Het ziet er altijd fantastisch uit, alsof het door een chef-kok is gemaakt. Maar niets is minder waar.
Een gepocheerd ei maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk en dat ga ik je hieronder laten zien. Geduld is een schone zaak bij dit recept en je zult heel delicaat moeten omgaan met het eitje in de pan. Een beetje liefde toevoegen aan het gerecht zeg maar. Daarnaast zorgt de azijn er voor dat et eiwit mooi en snel stolt en voegt ook een een klein zuurtje toe aan het gerecht. Erg mooi hoe dat samen uitpakt. Belangrijk om te weten: in dit recept behoud je dus een lopende eidooier. Het nuttigen van rauwe eieren wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en hele kleine kinderen. Houd hier svp rekening mee, maar gelukkig zijn er nog veel meer lekkere manieren om te genieten van eieren.. Maak er bijvoorbeeld deze oeuf en cocotte mee!
Recepten met gepocheerd ei
Als je dan straks zelf aan de slag gaat met een ei pocheren en je versteld staat hoe gemakkelijk het eigenlijk is, dan heb ik ook nog wat heerlijke recepten met dit bijzonder bereidde eitje voor je. Maak bijvoorbeeld avocado op toast met gepocheerd ei. Serveer je risotto met een eitje ‘on top’ in plaats van met een stukje vlees (ps. die lopende dooier smaakt zo goed door risotto met wat drupjes truffelolie). Of stop hem tussen je clubsandwich met kip. Of maak eens mac ‘n cheese en serveer hier een gepocheerd ei bovenop voor wat extra eiwitten!
Receptvideo: zelf ei pocheren
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: gepocheerd ei maken
Zelf een ei pocheren is niet moeilijk! Serveer een gepocheerd ei als ontbijt, lunch, topping voor op avocado toast, risotto, of zelfs mac n cheese. Eieren bevatten veel eiwitten en zijn lekker gezond ontbijt. #ontbijt #eieren
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 10 minutes
- Yield: 1 persoon 1x
- Category: ontbijt
Ingredients
- ruim 1 liter water,
- 4 eetlepels (naturel) azijn,
- 1 ei, op kamertemperatuur *,
- 1 sneetje brood,
- eventueel boter,
- peper & zout.
Extra: broodrooster of oven met grill.
Instructions
- Breng het water met de azijn aan de kook. Breek het ei in een kommetje. Draai het vuur uit en roer met een lepel rondom (in één richting) in de pan, totdat een draaikolk ontstaat.
- Laat het ei uit het kommetje glijden: middenin de draaikolk.
- Blijf de pan langzaam rondom roeren met de lepel, maar raak hierbij het ei niet aan.
- Na 3-4 minuten heb je een perfect gepocheerd zacht eitje. Toast ondertussen het sneetje brood in een broodrooster of onder de gril van je oven.
- Schep met een schuimspaan voorzichtig (!) het ei uit de pan, en laat de spaan even goed uitlekken (op bijvoorbeeld een stukje keukenpapier).
- Besmeer de toast eventueel met een beetje boter, en leg het eitje op de toast. Breng op smaak met de peper, zout en prik de dooier in met je mes. Oehh lalalaah!
Zo zie je maar: gepocheerd ei maken is helemaal niet moeilijk!
Veel succes en eet smakelijk!
Groetjes, Betina
Notes
Hoe lang moet je ei pocheren? Voor zacht gekookt: 3 minuten. Voor hard gekookt: 5 minuten. Belangrijk: komt je ei rechtstreeks uit de koelkast? Dan zul je deze een minuut langer moeten pocheren voor dezelfde gaarheid.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je gepocheerd ei wilt maken!
Ben Strampraad
Heerlijk dat gepocheerde eitje ben een weduwnaar van 67 en het lukte gelijk.
Hoe maak je hollandaise saus ? Dan kan ik mijn gasten ook eens verrassen.
Betina Oostveen
Hi Ben wat leuk om te horen! het recept voor hollandaise saus vind je hier: https://bettyskitchen.nl/hollandaise-saus-voor-bij-de-asperges/
heel veel plezier alvast!