• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Drankjes recepten / Cafe Frappé uit de shaker (3x Griekse ijskoffie)

Cafe Frappé uit de shaker (3x Griekse ijskoffie)

6 augustus 2013 Door Betina Oostveen 11 Reacties

Jump to Recipe

Een aantal jaren geleden ging ik een vriendin opzoeken op het Griekse eiland Zakynthos. Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Griekse ijskoffie, of zoals de Grieken het noemen: Café Frappé. Werkelijk iedereen op dit eiland, lokale bevolking en toeristen, drinken Cafe Frappe op het terras en om een beetje verkoeling te krijgen.

Griekse ijskoffie zoals op Zakynthos (of Zante)

Koffie is sowieso verkwikkend maar deze ijskoffie – uit een cocktail shaker – is het ultieme recept op een broeierige en warme dag. Dankzij de Cafe Frappe heeft de Griekse koffie cultuur veel status en aanzien gekregen en sinds dat bezoek aan Zakynthos drink ik zomers niets liever.

recept 3x griekse ijskoffie maken cafe frappe © bettyskitchen.nl
Café Frappée
recept 3x griekse ijskoffie maken cafe frappe © bettyskitchen.nl
Cafée Frappo Gálo
recept 3x griekse ijskoffie maken cafe frappe © bettyskitchen.nl
Café Frappé Págoe

Cafe Frappe uit de cocktailshaker

Om te beginnen maak je een basis ijskoffie-mix die vervolgens een hele nacht in de koelkast moet staan om door en door te koelen. Met deze basis koffie-mix kun je vervolgens 3 soorten Cafe Frappe maken en zo is er voor elk wat wils. Enne… cafe frappe maak je dus in een cocktailshaker want zo doen de barmannen dat in Griekenland ook! Dus zet je beste Tom Cruise impressie op en shaken maar! Gebruik het liefst instant-koffie (bijvoorbeeld van Nescafé) om je Griekse ijskoffie te maken. Oploskoffie schuimt namelijk heel goed en zo krijg je die begeerde ‘schuim’ laag op je Cafe Frappe. Geen zin om aan de slag te gaan met een cocktailshaker? Je kunt uiteraard ook ‘gewoon’ ijskoffie maken met bijvoorbeeld een Nespresso apparaat.

recept 3x griekse ijskoffie maken cafe frappe © bettyskitchen.nl

Nog meer zomerse recepten met koffie of ijs!

Heb je het maken van de ijskoffie een beetje onder de knie en wil je wat variëren? Dan heeft onze Nanda twee verschillende Tropische koffie recepten voor je. Ook in Italië komt de combinatie van espresso en ijs regelmatig voorbij na het diner als een affogato. En ken je ook de Koreaanse internethit Dalgona Koffie al? Daarbij wordt koude melk geserveerd met een whipped coffee topping. Oe la la dat wordt lekker genieten van koffie en ijs deze zomer!


Recept voor Cafe Frappe  (3x Griekse ijskoffie):

Print

Cafe Frappé uit de shaker (3x Griekse ijskoffie)

recept 3x griekse ijskoffie maken cafe frappe © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Op vakantie in Griekenland maakte ik kennis met de Cafe Frappe. Dit verkoelende drankje is ideaal op zomerse dagen, en is er in verschillende varianten. De basis ijskoffie-mix bestaat uit door en door gekoelde oploskoffie. En afhankelijk van het variatie recept voeg je er melk of een bolletje vanille ijs aan toe. Deze Griekse ijskoffie wordt in de cocktailshaker bereid gemaakt.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: nachtje in de koelkast
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: > 1 liter
  • Category: Koffie
  • Cuisine: Griekse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten basis ijskoffie-mix:

  • 1 liter water
  • 7 eetlepels instant koffie (bijv. Nescafe Gold)
  • 7 eetlepels suiker (optioneel – minder mag ook)

Zwarte ijskoffie (Café Frappé):

  • 150–200 ml ijskoffie-mix
  • ijsklontjes

IJskoffie met melk  (Cafée Frappo Gálo):

  • 150 ml ijskoffie-mix
  • 100 ml koude melk
  • ijsklontjes

IJskoffie met melk en vanille ijs  (Café Frappé Págoe):

  • 1 bolletje vanille ijs onderin een hoog glas.
  • 150 ml ijskoffie-mix
  • 100 ml koude melk
  • ijsklontjes

Instructions

Bereidingswijze basis ijskoffie-mix:

  1. Breng het water aan de kook in een pannetje of waterkoker. Doe de koffie en suiker in een hoge kan en giet hier het gekookte water bovenop. Roer het geheel goed door.
  2. Laat de koffie minstens 1 uur afkoelen op het aanrecht. Dek de bovenkant van de kan af met zilverfolie en zet een aantal uren in de koelkast (of hele nacht) om volledig af te koelen.
  3. Deze basis ijskoffie-mix is enkele dagen houdbaar in de koelkast en met 1 liter maak ik 5-7 glazen Cafe Frappe  (afhankelijk van welke variant je kiest). Ik wil je adviseren om glazen te gebruiken met minstens 300 ml inhoud. Mocht je enkel kleine glazen hebben, halveer dan de recepten en voeg eventueel wat extra ijsblokjes toe om je glas op te vullen.

Zwarte ijskoffie (Café Frappée):

Schud 150-200 ml ijskoffie-mix + een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Schud goed door elkaar en giet vervolgens in een hoog glas. Serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker.

IJskoffie met melk  (Cafée Frappo Gálo):

Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk +  een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet in een hoog glas en serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker.

IJskoffie met melk en vanille ijs  (Café Frappé Págoe):

Stop 1 bolletje vanille ijs onderin een hoog glas. Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk + een paar ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet dit bovenop de vanille ijs en serveer met een rietje, eventueel wat extra suiker en een ijslepel. 

Notes

Traditioneel geven de Grieken er nog een extra glas water (met ijsblokjes) bij, zodat de Cafe Frappe steeds aangelengd kan worden. Zo kun je extra lang genieten van je ijskoffie, en extra water drinken is altijd goed op warme dagen.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept 3x griekse ijskoffie maken cafe frappe © bettyskitchen.nl

BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze Griekse ijskoffies ofwel Café Frappé wilt gaan maken!

Category: Drankjes recepten Tags: Griekse keuken, ijs, ijskoffie, koffie, melk, zomer

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Doggy bag in opmars!
Volgend bericht: Hello Fresh box (compleet-vers-weekmenu-box) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sanne

    31 maart 2015 om 5:18 pm

    Hoi hoi,

    Ik was op zoek naar ijskoffie recepten en deze is echt super, dankjewel!
    Ik vroeg me af of ik ook rietsuiker of kokossuiker kan gebruiken i.p.v. gewone suiker?
    Ik wil dit gaan drinken ipv gewone koffie maar zou het graag wat gezonder maken!

    Groetjess

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 maart 2015 om 9:31 pm

      Hi Sanne,
      uiteraard kan dat, geen enkel probleem hoor!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  2. michelle

    7 juni 2015 om 4:57 pm

    In Japan is ijskoffie ook de normaalste zaak van de wereld. Ik werd 20 jaar geleden voor gek verklaard omdat iedereen de gedachte van koude koffie vreemd vond. Nu heeft elk koffiemerk zo onderhand een koude koffie variant in de koelschappen. Dom vind ik dat. Want nu is het opeens hip om ijskoffie te drinken.

    Recept wat enigzins op de Japanse soort lijkt simpeler als alle andere en voor mij het lekkerst.

    Hele sterke koffie, koud laten worden. suikerwater naar smaak en ongeklopte slagroom erover heen. Zodat je een koffie met suiker en melk krijgt maar dan koud eigenlijk. Uiteraard doe je hier wat ijsblokjes in.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 juni 2015 om 6:35 pm

      Dank je wel voor jouw variatie recept Michelle!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  3. kiki

    2 juli 2015 om 9:39 am

    Ik heb geen instant koffie alleen koffie van bonen kan dat ook??
    Ik wil graag de laatste Met melk variant maken.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      2 juli 2015 om 6:38 pm

      Hi Kiki,
      uiteraard is dat mogelijk.
      Laat de koffie wel goed afkoelen in die koelkast!
      Groeten, Betty

      Beantwoorden
  4. Jean

    27 juli 2016 om 3:24 pm

    Hi Betty

    Eerst en vooral, toprecept!!

    Ik heb echter wel een klein “probleem”. Op één of andere manier heb ik wel erg veel schuim! Is dat omdat ik te lang of te hard schud, of doe ik iets verkeerd? Uiteindelijk als ik hem even laat staan, gaat het schuim wel opnieuw weg, maar dat kan niet de bedoeling zijn denk ik?

    Alvast bedankt voor de hulp …

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      27 juli 2016 om 6:27 pm

      Hi Jean,

      ik vermoed dat je veel te hard schud. Het is de bedoeling om met de shaker de koffie en melk door en door te laten koelen. Maar helemaal losgaan a la Tom Cruise mag natuurlijk ook 🙂

      Beantwoorden
  5. Cindy

    15 augustus 2016 om 7:51 pm

    Thanks! Precies wat ik nodig had. Morgen even testen.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 augustus 2016 om 9:47 am

      Heel goed! Drink smakelijk alvast!

      Beantwoorden
  6. Ali

    25 juni 2018 om 5:11 pm

    Ik heb nog een makkelijker recept die wij van een Griek hebben geleerd en die je ook per glas kan maken.
    Doe een toetjelepel instant koffie, liefst de zachtste, gelang hoe sterk je wilt hebben in een groot glas en eventueel suiker voor de liefhebbers, een scheutje koud water, mix dat met een melkopschuimer, wij hebben zo’n speciale mixer in Griekenland gekocht, totdat het flink schuimt doe dan naar keuze koffiemelk in en ijsklontjes en vul dan het nog enigszins vol met koud water. In plaats van ijsklontjes kan je ook ijs gebruiken. Doe er een rietje in en geniet er lekker van.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee