Print

Cafe Frappé uit de shaker (3x Griekse ijskoffie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Op vakantie in Griekenland maakte ik kennis met de Cafe Frappe. Dit verkoelende drankje is ideaal op zomerse dagen, en is er in verschillende varianten. De basis ijskoffie-mix bestaat uit door en door gekoelde oploskoffie. En afhankelijk van het variatie recept voeg je er melk of een bolletje vanille ijs aan toe. Deze Griekse ijskoffie wordt in de cocktailshaker bereid gemaakt.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: nachtje in de koelkast
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: > 1 liter
  • Category: Koffie
  • Cuisine: Griekse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten basis ijskoffie-mix:

  • 1 liter water
  • 7 eetlepels instant koffie (bijv. Nescafe Gold)
  • 7 eetlepels suiker (optioneel – minder mag ook)

Zwarte ijskoffie (Café Frappé):

  • 150200 ml ijskoffie-mix
  • ijsklontjes

IJskoffie met melk  (Cafée Frappo Gálo):

  • 150 ml ijskoffie-mix
  • 100 ml koude melk
  • ijsklontjes

IJskoffie met melk en vanille ijs  (Café Frappé Págoe):

  • 1 bolletje vanille ijs onderin een hoog glas.
  • 150 ml ijskoffie-mix
  • 100 ml koude melk
  • ijsklontjes

Instructions

Bereidingswijze basis ijskoffie-mix:

  1. Breng het water aan de kook in een pannetje of waterkoker. Doe de koffie en suiker in een hoge kan en giet hier het gekookte water bovenop. Roer het geheel goed door.
  2. Laat de koffie minstens 1 uur afkoelen op het aanrecht. Dek de bovenkant van de kan af met zilverfolie en zet een aantal uren in de koelkast (of hele nacht) om volledig af te koelen.
  3. Deze basis ijskoffie-mix is enkele dagen houdbaar in de koelkast en met 1 liter maak ik 5-7 glazen Cafe Frappe  (afhankelijk van welke variant je kiest). Ik wil je adviseren om glazen te gebruiken met minstens 300 ml inhoud. Mocht je enkel kleine glazen hebben, halveer dan de recepten en voeg eventueel wat extra ijsblokjes toe om je glas op te vullen.

Zwarte ijskoffie (Café Frappée):

Schud 150-200 ml ijskoffie-mix + een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Schud goed door elkaar en giet vervolgens in een hoog glas. Serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker.

IJskoffie met melk  (Cafée Frappo Gálo):

Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk +  een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet in een hoog glas en serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker.

IJskoffie met melk en vanille ijs  (Café Frappé Págoe):

Stop 1 bolletje vanille ijs onderin een hoog glas. Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk + een paar ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet dit bovenop de vanille ijs en serveer met een rietje, eventueel wat extra suiker en een ijslepel. 

Notes

Traditioneel geven de Grieken er nog een extra glas water (met ijsblokjes) bij, zodat de Cafe Frappe steeds aangelengd kan worden. Zo kun je extra lang genieten van je ijskoffie, en extra water drinken is altijd goed op warme dagen.