• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Pita sa krompirom (krompiruša)

Pita sa krompirom (krompiruša)

8 augustus 2014 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Jump to Recipe

Zoals jullie wellicht weten, komt een deel van mijn familie uit het voormalige Joegoslavië. Een van de lokale specialiteiten is Pita sa krompirom. Een rol van dun gerekte deeg, gevuld met heerlijke hartigheden. Een van mijn favorieten is deze variant met blokjes aardappels en gesnipperde uien.

Onlangs mocht ik de mensen bij Radio 6 al kennis laten maken met deze ‘Pita sa krompirom‘.   Het woordje ‘krompir‘ betekend namelijk: aardappel. In de volksmond wordt dit gerecht ook wel eens ‘krompirusa‘ genoemd.

Pita met aardappel

Burek en Pita zijn typische Joegoslavische gerechten met een dun, gevuldt deeg. In Turkije eet men ook wel Börek, maar daar kun je ónze deegwaren eigenlijk niet mee vergelijken. In Bosnië zijn er zelfs, naast traditionale bakkerijen, ook speciale Burek en Pita winkels, waar je deze gevulde en opgerolde deegwaren to-go kunt meenemen. Binnen onze familie wordt Pita over het algemeen gewoon zelf gemaakt. Sterker nog: mijn ooms zeiden vroeger altijd: dat een dame pas klaar was om het ouderlijk huis te verlaten, als ze het pita maken onder de knie had. Want dan kon moeders je écht niets meer bijbrengen. Deze pita met aardappel is een allemans-vriend en heet Pita sa krompirom, of ook wel krompiruša.

Pita sa krompirom (krompiruša) recept betty's kitchen deeg met aardappels

Pita sa krompirom (krompiruša) recept betty's kitchen deeg met aardappels

Pita sa krompirom (krompiruša) recept betty's kitchen deeg met aardappels
Pita sa krompirom (krompiruša) recept betty's kitchen deeg met aardappels

Wil je meer te weten komen over de Balkan keuken en klassieke gerechten uit het voormalige Joegoslavie? Lees dan hier meer over het kookboek: Smaak van een land dat niet meer bestaat.

Nog meer pita recepten

Het flinterdunne pita deeg , kan je met verschillende ingrediënten opvullen, oprollen en bakken in de oven. Zo is er bijvoorbeeld ook een variant met feta en hüttekäse: deze heet sirnica. Maar er is ook een pita variant met spinazie en kaas: deze heet dan zeljanica.  Voor de liefhebber is er zelf eentje met (runder)gehakt, deze heet dan uitzonderlijk: Burek sa mesom (=vlees). Pita is heerlijk om in Ajvar te dippen, maar wordt traditioneel ook vaak geserveerd met yoghurt of crème fraîche er over heen.


Print

Recept: Pita sa krompirom (Krompirusa)

recept pita sa krompirom krompirusa
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Zoals jullie wellicht weten, komt een deel van mijn familie uit het voormalige Joegoslavië. Een van de lokale specialiteiten is Pita sa krompirom. Een rol van dun gerekte deeg, gevuld met heerlijke hartigheden. Een van mijn favorieten is deze variant met blokjes aardappels en gesnipperde uien.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 25 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Deegwaren
  • Cuisine: Joegoslavische Keuken

Ingredients

Scale

Ingredienten deeg:

  • 500 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • 50 ml zonnebloem- of olijfolie

Ingrediënten vulling:

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 1 grote ui
  • 2 el zonnebloem- of olijfolie
  • Peper en zout

Instructions

  1. Meng het zout en de bloem. Voeg geleidelijk lauwwarm water toe en meng totdat een compact deeg ontstaat. Bestrooi een werkblad met een beetje extra bloem en kneed hierop het deeg goed door. Dit doe je door de buitenkant van het deeg uit te trekken en in het midden van de deeg terug te duwen. Draai daarbij het deeg steeds een beetje rond. Hoe langer je kneed, des te beter de gluten zich ontwikkelen en je een mooi, soepel elastisch deeg krijgt.
  2. Schenk op een grote plaat of 2 borden een laag olie. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm hier een bal van. Druk de bal zo plat mogelijk in de olie, keer om en zorg dat alles goed bedekt ligt in de olie. Deze zorg ervoor dat je het deeg straks heel dun kunt uitrekken. Laat ongeveer 10 minuten buiten de koeklast rusten.
  3.  Maak intussen de aardappel vulling: Schil de aardappels en snijd deze in blokjes van 0.5 x 0.5 cm (brunoise). Eventueel kun je deze ook raspen. Pel en snipper de ui. Meng de aardappelblokjes in een kom met de ui en breng op smaak met olie, peper en zout.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hetelucht. Leg het deeg op een theedoek of groot tafellaken en trek het met geoliede handen langzaam uit totdat je een dun vel krijgt.Als je deeg soepel genoeg is kun je een deeglap krijgen ter grootte van een halve eettafel, en zo dun als filodeeg. Verdeel de vulling erover en besprenkel deze heel licht met olie.
  5. Trek nu één kant van het doek, waarop het deeg ligt, omhoog. Het deeg rolt vanzelf op en vormt een lange ‘worst’.
  6. Wrijf een ovenschaal in met olie. Leg de pita,opgekruld als een grote ronde worst, in de ovenschaal. Of knijd in de lengte doormidden en vorm 2×2 kleine rondjes.
  7. Besprenkel de bovenkant met olie, en bak de pita sa krompirom ongeveer 40 minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi goudgeel is.
  8. Haal de schaal uit de oven, overgiet de pita met een glas gekookt water. (Pas op! Hete damp!) en zet weer 5 minuten terug in de oven om op te drogen. Dit trucje geeft je deeg een heerlijke zachtere bite. Serveer direct.

Prijatno! (= Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Pita sa krompirom (krompiruša) recept betty's kitchen deeg met aardappels

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: aardappels, Balkan keuken, Burek, deeg, uien, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Uit eten in de Efteling
Volgend bericht: Bananabread met chocolade »

Lees Interacties

Reacties

  1. aida

    8 augustus 2014 om 7:15 pm

    Bedankt Betty, nu moet ik ook pita maken. Alleen ga ik voor de spinazie versie of te wel Zeljanica 🙂
    Super leuk artikel.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 augustus 2014 om 8:36 pm

      Dank je wel Aida,

      en ohhh.. die Zeljanica moet ik ook eens zelf maken en hier posten! Prijatno zou ik zeggen 🙂

      Beantwoorden
  2. Lola

    13 oktober 2020 om 6:13 pm

    Ik hoop dat dit recept nooit van de website verdwijnt! Mijn ex-schoonmoeder maakte dit altijd en ik was er dol op! Kon echt bakken er van opeten, haha. Dit is het enige Nederlandse recept dat ik in al die jaren heb gevonden. Misschien neem ik met de huidige coronacrisis eindelijk eens de tijd om het te maken (ik ken deze receptpagina al jaren, maar nooit iets mee gedaan 🙁 Het is best wat werk!).

    In elk geval ziet het er alvast heeeeerlijk uit!

    Nu moet ik sinds kort glutenvrij eten i.v.m. coeliakie; welke vervanger van bloem kan je me aanraden voor dit specifieke recept? 🙂

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      21 oktober 2020 om 6:08 pm

      Wat ontzettend leuk om te horen zeg! Maar de grootste reden dat het deeg zo dunnetjes uit te rekken is omdat het elastisch is geworden door de gluten.
      Dus op dit moment weet ik niet een goede glutenvrije vervangende bloem voor je. Maar… ik ken mensen die ‘smokkelen’ en gebruiken kant en klare ‘pita’ vellen die ze kopen bij de Turkse buurtsuper
      Het lijkt redelijk op bladerdeeg en daar zijn wel glutenvrije varianten van te koop. Wellicht kun je dat eens proberen? ‘Anders’ gaat dit gerecht hoe dan ook worden in een glutenvrije versie, maar bij coeliaki wellicht een uitkomst.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee