Ben jij een liefhebber van gegrild vlees? Dan moet je absoluut eens dit recept voor Beef Bulgogi gaan proberen. Het is een heerlijk Koreaans gegrild vlees gerecht dat met kimchi, rijst of slabladeren geserveerd wordt. Heerlijk dunne malse plakjes gemarineerd rundvlees die je simpelweg op een grillplaat of bakplaat (of grote koekenpan) kunt bereiden.
Wat is de Koreaanse Beef Bulgogi?
Het is in ieder geval een ontzettende bekend en geliefd recept uit de Koreaanse keuken. ‘Bulgogi’ betekent namelijk ‘Vuurvlees‘ in het Koreaans, dus je kunt begrijpen dat dit Koreaanse vleesgerecht doorgaans op een Koreaans BBQ grill bereid wordt. Die zijn iets anders dan wij kennen, het is namelijk een (ingebouwde) grillplaat in het midden van de tafel, waar je zelf je plakjes gemarineerde entrecote op legt. Je hebt dan zelf de keuze uit rauw, medium of doorbakken serveren. Beef Bulgogi is absoluut niet pittig! Het is juist lekker mals en zoet van smaak, dus serveer er gerust met kimchi of een van deze andere Koreaanse bijgerechten (Banchan) bij. Lekker met rijst of wikkel in slabladeren en eet uit het vuistje.
Over de Bijbel van de Koreaanse Keuken kookboek
Op deze website hebben jullie al verschillende Landen Bijbels en Kookboeken voorbij zien komen. De nieuwste die uitgebracht is is de Bijbel van de Koreaanse keuken door Sang-Ah Yoo en Myang-Ki Min. Het boekwerk telt bijna 500 pagina’s en is een totale onderdompeling in de Koreaanse eetcultuur en recepten. Van veel voorkomende ingrediënten, woordenlijst en alternatieven, tot streekgerechten per regio en meer. Koreaans eten (=hansik) is veel meer dan alleen kimchi, bulgogi en vlees op de barbecue of grill.
“De traditionele Koreaanse keuken kent niet, zoals in Nederland, een voor-, hoofd-, en nagerecht. Een traditioneel gedekte tafel kent een kom Koreaanse rijst, soep en – meestal koude- bijgerechten. Alles wordt tegelijkertijd opgediend en het is de bedoeling dat je deze banchan (kleine gerechten) met elkaar deelt.“ – Sung-Ah Yoo
Nog meer lekkere recepten uit de Koreaanse keuken
Deze afgelopen maanden hebben wij thuis heel veel genoten van de Koreaanse keuken. Van zelf kimchi maken, tot het proeven van de bekende Koreaanse zeewiersoep, maar ook het verrukkelijke rijstgerecht bibimbap, tot het grillen van beef bulgogi. Daarnaast is dit fusion gerecht met Koreaanse Biefstuk Wraps is ook een aanrader! Wij zijn echter zo dol op het Koreaanse vleesgerecht ‘Bulgogi’ dat wij het recept dus ook met jullie willen delen. Inmiddels steken in Nederland ook verschillende Koreaanse (BBQ) restaurants de kop op, dus vleesliefhebbers kunnen nog veel meer lekkers ontdekken. Wil je thuis aan de slag met Koreaanse gerechten, dan raad ik je zeker aan om dit kookboek zelf ook af te nemen.
Heb je deze al in huis?
Bulgogi (Koreaans gegrild vleesgerecht)
Bulgogi betekent ‘Vuurvlees’ in het Koreaans, dus je kunt begrijpen dat je dit bekende Koreaans vleesgerecht dan ook op een Koreaans BBQ grill dient te bereiden. Maar uiteraard volstaat een ruime koekenpan of grillplaat natuurlijk ook! Heerlijk zoet en sappig gemarineerde entrecote rundvleeslapjes. Lekker met rijst of wikkel in slabladeren en eet uit het vuistje.
- Prep Time: 40 min.
- Cook Time: 5 min.
- Total Time: 45 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Cuisine: Koreaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 400 gram entrecote, liefst een groot dik, plak
- 6 – 8 el. sojasaus
- 2 el. bruine basterdsuiker
- 4 teentjes knoflook, uitgeperst
- ¼ – ½ tl. gemalen zwarte peper
- 2 bosuien, fijngesneden
- 2 el. ui, geraspt
- ¼ tl. Miwon (Ve-Tsin of zout)
- ½ zoete Aziatische peer (evt. te vervangen door 4 el. 7up of Sprite)
- 2 el. sesamolie
- 1 tl. sesamzaad
- zonnebloemolie, voor het bakken
Voor erbij:
- gekookte (sushi)rijst
- kimchi
- sla bladeren, om in te serveren
Instructions
- Beef Bulgogi bestaat uit flinterdunne plakken rundvlees. Het ideale formaat is 8x 15 cm en 2 -3 mm dikte. Je kunt hiervoor je slager vragen deze met een snijmachine in plakjes te snijden voor je. Of je koopt zelf een dik stuk entrecote en legt deze 30 minuten in de vriezer. Daarna kun je redelijk makkelijk zelf dunne plakken proberen te snijden met een goed vleesmes.
- Meng voor de marinade in een ruime kom de sojasaus met bruine suiker, knoflook, zwarte peper, bosuien, geraspte ui, miwon, peer, sesamolie, sesamzaad en voeg een extra 2 eetlepels water toe. Roer goed door elkaar tot de suiker oplost.
- Voeg de plakje vlees toe en schep goed om. Dek de kom af met folie en laat 30 minuten marineren op kamertemperatuur.
- Verhit een (Koreaanse BBQ) grillplaat of koekenpan op middelhoog vuur en bestrijk deze lichtjes met de zonnebloemolie. Gebruik een tang om plakjes entrecote uit de marinade te halen en grill deze ongeveer 1 – 2 minuten aan elke kant. De mate van garing (rood-medium-doorbakken) is natuurlijk een persoonlijke kwestie.
- Haal de plakjes bulgogi van de grill en serveer dit Koreaanse vleesgerecht met de rijst, kimchi en slabladeren.
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van een van Korea’s meest bekende rundvlees gerechten genaamd ‘Bulgogi’.
Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Geef een reactie