Blini met gerookte zalm is een klassiek gerecht. Blini zijn namelijk kleine Russische pannenkoekjes gemaakt van onder andere boekweitmeel en stijfgeklopt eiwit. Het resultaat is een luchtig maar hartig alternatief voor poffertjes en dus goed geschikt voor hartig beleg zoals zalm. Je zou ze echt een keertje moeten proberen!
Hartige poffertjes ook wel Blini genoemd
Het recept voor Blini vind zijn oorsprong in Rusland, maar ik schroom er niet voor om ze ook bij een Britse High Tea te serveren hoor. Blini met gerookte zalm zijn een leuk alternatief voor zalm-sandwiches en daarnaast kun je ze ook goed serveren als amuse of borrelhapje tijdens een feestje. Maar mijn favoriete moment is eigenlijk gewoon als lunch en dan vooral in het weekend! Serveer deze kleine Russische pannenkoekjes met gerookte zalm en zure room en je krijgt een lekkere portie omega 3 vetzuren binnen. Ook lekker: serveer ze eens met een andere gerookte vis of zelfs kaviaar!
Nog meer Russische Recepten om van te genieten
Niet alleen deze Blini met gerookte zalm komt uit Rusland, maar ook deze kaas-pannenkoekjes Syrniki (binnenkort online) genaamd. met maar ook het recept voor die verrukkelijke Beef Stroganoff! Een heerlijke stukken gebraden vlees met een romige saus van tomaten, paprika en vodka. Zo lekker!
Recept: Blini met gerookte zalm
Blini met gerookte zalm is een klassiek gerecht. Blini zijn namelijk kleine Russische pannenkoekjes gemaakt van onder andere boekweitmeel en stijfgeklopt eiwit. Het resultaat is een luchtig maar hartig alternatief voor poffertjes en dus goed geschikt voor hartig beleg zoals zalm. Je zou ze echt een keertje moeten proberen!
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Russische Keuken
Ingredients
- 100 gram boekweitmeel
- 100 gram bloem
- 2 tl. bakpoeder
- ½ tl. zout
- 2 eieren – gesplitst
- 250 ml. melk, olijfolie of bakboter
- 125 ml. zure room
- 1 tl. citroensap
- 1 el. fijngesneden bieslook
- 200 gram gerookte zalm
- olie of boter, om te bakken
Instructions
- Maak eerst het beslag voor de blini: Zeef het boekweitmeel, de bloem, bakpoeder en 1/2 theelepel zout in een kom.
- Klop in een tweede kom de dooiers los met de helft van de melk. Voeg dit al roerende bij het meel, en roer tot een glad beslag. Voeg nu beetje bij beetje de laatste melk toe en blijf goed doorroeren
- Klop in een derde kom de eiwitten stijf en spatel deze door het beslag.
- Verhit een koekenpan met olijfolie of de bakboter, en schep hierin een 3-5 hoopjes beslag (afhankelijk van de grootte van de koekenpan).
- Bak de blini’s tot de onderkant goudbruin is en draai dan om, om ook de andere kant te bakken.
- Laat ze daarna op een warm bord glijden, en houd eventueel warm in de oven (+/- 60 graden) of boven op een pan met kokend water.
- Roer in een kommetje de zure room los met het citroensap, de bieslook en breng op smaak met nog wat zout en peper.
- Serveer aan tafel de blini met gerookte zalm een beetje zure room.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Ria
goede morgen,
mag ik vragen waarom u bloem gebruikt bij de blini’s? dat is toch niet keto of low carb?
vr.gr. Ria
Betina Oostveen
Hi Ria,
dit recept staat ook niet gekenmerkt als keto of low carb? Het is gewoonweg een traditoneel recept voor blini maken en dat hoort met bloem.
Maar gerust een kijkje bij onze keto of low carb recepten (via de menubalk) als je hier inspiratie voor zoekt.