Een boterkoek maken lukt werkelijk iedereen. Maar laat het maar aan bakkoningin Eefje Friedhoff over om er iets heel speciaals van te maken. Ik deel hieronder dan ook haar recept voor boterkoek met rozemarijn en abrikozen uit haar geweldig bakboek ‘Zoete Zooi.
Zelf Boterkoek met Rozemarijn en Abrikozen maken
Als er een baksel uit de Hollandse keuken is die ik echt kan waarderen, dan is het wel de boterkoek. Er zijn altijd maar een paar basis ingrediënten voor benodigd, maar omdat je er de lekkerste smaakmakers aan kunt toevoegen, kun je er ook volop mee varieren. Ditzelfde bedacht ook Eefje Friedhoff van Eefsfood.nl, die al een decennia lang haar zaligmakende zoete creaties deelt op o.a. Instagram. Haar boterkoek met rozemarijn en abrikozen is in ieder geval verslavend lekker en mijn favoriete recept uit haar allereerste bakboek.
Over het ‘ ZOETE ZOOI’ kookboek van Eefje Friedhoff
Tijdens de Corona lockdowns verstuurde Eefje zelfs hele koekjesboxen op bestelling het land door en haar boterkoeken waren altijd al mijn grote favoriet. Nu heeft ze onlangs haar allereerste Bakboek uitgebracht en daar stond dit recept voor boterkoek met rozemarijn en abrikozen in. Het Zoete Zooi kookboek van Eefsfood bevat meer dan 80 bakrecepten waar iedereen zich wel aan kan wagen. Maar het staat ook bol van de tips en trucs, handig bakgereedschap, omrekentabellen en meer.
“Ik ben altijd op zoek naar lekkere smaakcombinaties, vind al snel iets saai. Waarom gewone boterkoek bakken als je ‘m ook kunt maken met abrikoos en rozemarijn? Voor dit boek bedacht ik onder andere Tiramisu Shortbread Bars, Appeltaart met een laagje bitterkoekjes en een creme brulee met een subtiel vleugje dragon.“ – Eefje Friedhoff
Nog meer lekkere bakrecepten om van te smullen!
Naast onderstaande recept voor Eef’s Boterkoek met rozemarijn en abrikozen moet je zeer zeker ook eens deze lekkere bakrecepten proberen:
- Eef’s Blondies met pindakaas en pretzels
- Macadamia koeken met witte chocolade
- Hollandse ‘Bokkepootjes’ van Laura
- Chocolade-hazelnoot Amaretti koekjes
- Decadente Millionaires Shortbread
Heb je deze al in huis?
Boterkoek met Rozemarijn & Abrikozen
- Prep Time: 30 min + 2 uren afkoelen
- Cook Time: 24 min.
- Total Time: < 3 uren
- Yield: 9–12 stuks 1x
- Category: Koekjes
- Method: bakken
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 250 gram koude roomboter, in blokjes
- ½ theelepel zout
- 100 gram kristalsuiker
- 80 gram witte basterdsuiker
- 300 gram (patent)bloem
- 1 eierdooier
- ½ eetlepel fijngesneden rozemarijnnaaldjes
- 90 gram gedroogde abrikozen
Topping:
- 1 eierdooier (of gebruik 2 el. melk)
- 50 gram amandelstiften
Extra:
- vierkante bakvorm 18x18 cm
- bakpapier
- keukenmixer met bischopsspatel (koekjes klopper)
Instructions
- Bekleed de bakvorm met bakpapier. Stop de blokjes boter in de mixerkom. Voeg hier zout en twee soorten suiker aan toe. Mix kort en op de lage stand tot een glad mengsel. Je wilt zo min mogelijk lucht in het deeg. Tip: gebruik hiervoor de bisschopsspatel ipv de garde (als je die hebt).
- Voeg daarna pas de bloem en eierdooier toe en mix tot een kruimelig deeg. Tot slot gaat de rozemarijn en stukje abrikozen erbij en mix je het geheel tot een stevig deeg.
- Haal het deeg uit de kom en verdeel gelijkmatig in de bakvorm. Gebruik hier als eerste je vingers voor. Later kun je het deeg nog goed platdrukken met bijvoorbeeld de onderkant van een (vierkant) glas.
- Trek met een vork lichte strepen in een ruitjes patroon, die zo kenmerkend is voor de boterkoek. Als topping bestrijk je de bovenzijde nu met losgeklopte eidooier (of smeer in met melk).
- Bestrooi het geheel met de amandelstiften en druk lichtjes aan met de bolle kant van een lepel.
- Laat de vorm eventjes op het aanrecht staan zodat het deeg kan rusten. Dit is dan ook pas het moment om de oven aan te zetten en voor te verwarm en op 200 graden Celcius (180 hetelucht).
- Schuif de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak deze in 22 – 24 minuten gaar.
- Zet de koek minimaal twee uur op het aanrecht om af te laten koelen. Til de afgekoelde boterkoek met rozemarijn en abrikozen aan het bakpapier uit de vorm en snijd in 9 – 12 blokken.
Eet smakelijk!
Notes
Eenmaal versgebakken en afgekoeld kun je de stukken boterkoek ook invriezen. Dan blijft het tot 3 maanden goed.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Eefs recept voor boterkoek met rozemarijn en abrikozen.
Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Geef een reactie