Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een curry van vlees. Maar zullen we daar ook gewoon een lekker groente bijgerecht mee serveren? Neem bijvoorbeeld deze gestoofde snijbonen in kokosmelk. Het is een snel en eenvoudig bijgerecht om te maken maar boordevol smaakmakers uit deze fantastische keuken. Maak dus zeer zeker eens Buncis Lodeh voor je rijsttafel.
Wat is sajoer lodeh?
Dit recept voor gestoofde snijbonen in kokosmelk is een heerlijk groente bijgerecht uit de Indonesische keuken. Dit is een versimpelde versie van mijn Sajoer Lodeh recept waarbij diverse groenten worden afgekookt in kokosmelk, maar dan simpelweg snijbonen in de hoofdrol en ook een stuk minder ingrediënten. Het resultaat zijn zachte boontjes met een zoete maar gekruide kokossaus die goed bij rijst en veel vleessoorten past. Deze Buncis Lodeh en maar ook Sajoer Lodeh zijn zacht en romig van smaak en zeker niet pittig. Het zijn dan ook Indonesische groente bijgerechten die mijn kids graag lusten.
Nog meer Indonesische gerechten om van te smullen
Serveer de Buncis Lodeh als aanvulling op rijst en vlees, of als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. Deze gestoofde snijbonen in kokosmelk passen bijvoorbeeld perfect bij Gulai Domba, een zachte Indonesische lamsvlees curry met kaneel en kokosmelk (binnenkort online). Maar hij combineert ook heel fijn met simpelweg Sateh Ajam (kipsate). Ben je meer liefhebber van groenten in een pittige saus? Dan zijn deze hete Sambal Goreng Buncis met gebakken sperziebonen juist voor jou! Enne ken je ook dit Indische gerecht van groenten in zoetzuur al? Eet smakelijk alvast!
Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)
Dit recept voor gestoofde snijbonen in kokosmelk is een heerlijk groente bijgerecht uit de Indonesische keuken. Dit is een versimpelde versie van mijn Sajoer Lodeh recept waarbij diverse groenten worden afgekookt in kokosmelk. Het resultaat zijn zachte groenten met een zoete maar gekruide kokossaus die goed bij rijst past en bovendien is dit bijgerecht heel snel en eenvoudig te maken.
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 4 – 6 personen 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Indonesische keuken
- Diet: Vegetarian
Ingredients
- 400 gram snijbonen
- 1 grote wortel (ca 150 gram)
- 1 grote ui
- 400 ml dikke kokosmelk
- 1 (kippen)bouillon blokje
Voor de boemboe:
- duimpje gember, geschild
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 1 el. palmsuiker
- 1 tl. gemalen koriander
- ½ tl. gemalen kurkuma
- 3 gedroogde limoen blad (djuruk purut)
- 3 el. zonnebloemolie
Instructions
- Maak de snijbonen schoon en snijd in dunne schuine plakjes. (TIP: zo liggen ze vaak ook voorgesneden in de winkel). Schrap de wortel en snijd in de lengte door en vervolgens in dunne plakjes. Pel de ui en snijd in halve ringen.
- Maak vervolgens de boemboe door alle ingrediënten even te vijzelen of in een hakmolentje te stoppen. Voeg evt. een scheutje water toe.
- Verwarm een kookpannetje op middelhoog vuur en voeg de boemboe toe. Bak deze gedurende 1 minuut en voeg dan de wortel en uien toe. Bak deze mee gedurende 3-4 minuten.
- Tot slot gaan de snijbonen erbij en roer je het geheel even om. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
- Giet nu het blik kokosmelk in de pan. Vul het blik met gelijke hoeveelheid water (=400 ml) en giet dit ook in de pan. Breng aan de kook, verlaag het vuur naar middelmatig en laat 20 -25 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.
- Serveer de snijbonen in kokosmelk direct. Dit is een heerlijk groente bijgerecht voor een Indonesisch vleesgerecht.
Selamat Makan! (=eet smakelijk)
Notes
Varieer gerust met dit recept. Vervang bijvoorbeeld de snijbonen door een gelijke hoeveelheid bloemkool roosjes, sperziebonen of in dikke repen gesneden witte kool. Met name groenten die een beetje meer bite hebben zijn heerlijk om af te koken in zoete kokosmelk.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van sajoer lodeh groenten in kokosmelk.
Geef een reactie