Het is weer een Meatless Monday en ik heb me toch een ontzettend leuk vegan recept voor jullie in petto! Tijdens de feestdagen raakte ik namelijk helemaal geïnspireerd om aan de slag te gaan met vegan coquilles van koningsoesterzwam. En het resultaat was een groot succes! Het recept is vegan, glutenvrij en lekker low carb dus geniet er heerlijk van!
Coquilles van koningsoesterzwam maken
Zo rond de kerstdagen kwam ik diverse recepten tegen op social media voor vegan coquilles. Het is namelijk het seizoen van de koningsoesterzwam en die dikke steel heeft een prachtige vleesachtige structuur en mag niet ontbreken in dit recept! Door de ronde vorm kun je er dus mooie plantaardige coquilles van snijden en bakken in bijvoorbeeld knoflook of sojasaus. De combinatie is voortreffelijk en ik bedacht er dan ook nog een puree van knolselderij en gebakken zeekraal bij om het geheel te complimenteren. Dit recept is een ideaal kerst voorgerecht voor 4 personen. Maar je kunt hem ook op elke andere dag, zoals deze vegetarische maandag als hoofdgerecht voor 2 serveren.
Nog meer heerlijke recepten met paddestoelen
En… wat vinden jullie van dit vegan alternatief voor coquiles maken? Paddestoelen staan er sowiezo om bekend dat ze goede vleesvervangers zijn dankzij hun typische structuur. Daarom vind je op deze website nog meer heerlijke vegan variatie recepten met paddestoelen. Vier het voorjaar met broodjes pulled mushroom en waan je weer even op een food festival in de buitenlucht! Maar ook een winterse en vegetarische (of zelfs vegan) stoofvlees van aubergine en paddestoelen is een absolute aanrader! Wat dacht je overigens van deze soep van aardpeer met truffel en paddestoelen? Altijd een lekkere combinatie! Maar pasta met salieboter en paddestoelen is ook een recept dat het altijd goed doet! Geniet er lekker van dus!
Recept: Vegan Coquiles van Koningsoesterzwam
Dit recept voor vegan coquilles is een ideaal kerst voorgerecht voor 4 personen. Maar je kunt hem ook op elke andere dag als hoofdgerecht voor 2 serveren. Serveer de in sojasaus gebakken koningsoesterzwam met knolselderij puree en gebakken zeekraal.
- Prep Time: 5 min,
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 2–4 personen 1x
- Category: voorgerecht
- Diet: Vegan
Ingredients
- halve knolselderij (ca 350 gr)
- 100 gr zeekraal
- 1 el olijfolie
- 2 el (haver) creme fraiche
- 1 tl citroensap
- 4 koningsoesterzwammen
- 2 el plantaardige boter
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 el tamari (glutenvrije sojasaus)
- peper & zout
Instructions
- Schil de knolselderij en snijd daarna in blokjes van 2 x2 cm. Stop in een pannetje water en kook de selderij tot deze beetgaar is. (ca. 15 minuten).
- Was de zeekraal en laat uitlekken. Verwarm een koekenpan met 1 el. olie en bak hierin de zeekraal op middelmatig vuur aan gedurende 5 minuten. Schep daarna uit de pan en zet apart. Veeg de koekenpan schoon met een keukenpapiertje en bewaar voor later.
- Ondertussen ga je de koningsoesterzwammen schoonmaken. Snijd vervolgens de hoedjes er af en hak deze in kleine stukjes. De dikke stelen snijd je in dikke plakken (2-3 cm dikte) en kerf een snijvlak in met een ruitjes patroon zoals je ook wel eens bij coquilles ziet.
- Giet ondertussen de knolselderij af en stamp tot een zachte puree. Meng de haver creme fraiche en citroensap er door en breng op smaak met een beetje peper & (weinig) zout. Laat de puree in de pan staan en houdt warm met de deksel er op.
- Verwarm vervolgens de koekenpan opnieuw en smelt hier de plantaardige boter op middelhoog vuur. (olie kan ook, maar met boter is het resultaat beter). Leg de coquilles met de ingekerfde zijde in de pan en bak gedurende 2 minuten, Draai de vegan coquilles daarna om. Leg de overige stukjes van de ‘hoedjes’ en de uitgeperste knoflook ook in de pan en bak het geheel 2-3 minuten.
- Tot slot blus je het geheel af met de tamari en al schepende roer je alles om tot het goed bedekt is in de sojasaus. Draai daarna het vuur uit.
- Verdeel de knolselderij over 4 kleine of 2 grote borden. Verdeel hier vervolgens de vegan coquilles, paddestoelstukjes en saus overheen en top het geheel af met de gebakken zeekraal. Serveer direct!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit vegan coquilles van koningsoesterzwam wilt gaan maken!
Geef een reactie