Zet jij voor vanavond ook deze Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat en rode peper op het menu? Een lekker alternatief op de traditionele zuurkool stamppot en de rode peper zorgt voor een pittige twist!
Bijzondere twist op de ouderwetse zuurkoolstamppot
Het is vandaag weer Meatless Monday op site en dan kun je weer een overheerlijk vegetarisch recept op de site verwachten! En vandaag hebben we een hele bijzondere twist op de ouderwetse zuurkoolstamppot in petto voor jullie! Deze Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat kun je tevens naar eigen wens vegetarisch maken of juist niet. In de meeste supermarkten kun je tegenwoordig namelijk vegetarische spekreepjes vinden, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van reguliere magere spekreepjes.
Vegetarische Surinaamse stamppot maken
Het idee voor dit recept ontstond tijdens een avondje uit eten. Ik werd in een restaurant namelijk verrast door ‘Surinaamse zuurkool stamppot’ op de kaart en dat bleek dus een zuurkool schotel met aardappels, rijst, tomaat en pittige rode peper er door. Dat vond ik zo lekker en verrassend dat ik dat meteen ook thuis wilde uitproberen. Een heerlijke combinatie van zoute, zure en pittige smaken. Kun jij ook geen genoegen krijgen van dit soort stamppot recepten? Bij Betty’s Kitchen houden we wel van varieren en experimenteren, dus wij hebben nog veel meer lekkere stamppot recepten op de site staan!
Recept: Surinaamse zuurkool stamppot
Tijdens een avondje uit eten kwam ik deze Surinaamse zuurkool schotel tegen. Een lekker pittig gerecht, want het is een Surinaams zuurkool stamppot met tomaat en rode peper! Deze wil je ook een keertje proeven!
- Cook Time: 40 min.
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarische hoofdgerecht
- Cuisine: Surinaamse keuken
Ingredients
- 400 gram zuurkool
- 2 tomaten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode pepers (indien gewenst)
- 350 gram kruidige aardappels
- 100 gram tomatenpuree
- 75 gram zilvervliesrijst
- 200 gram (vegetarische) spekreepjes
- 6 piment bolletjes
- 3 takjes verse of 1 tl. gedroogde peterselie
- Peper en zout
- Olie om te bakken
Instructions
- Schil de ui en knoflook en snij beide fijn. Was de tomaten en snij deze fijn. Ook de aardappels schil je en snij in grove stukken.
- Breng 2 pannen met water (en evt. wat zout) aan de kook voor de rijst en aardappels. De aardappels kook je in zo’n 20 minuten gaar, de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Tijdens het koken van de rijst en aardappels kun je de zuurkool bereiden. Verwarm wat olijfolie in een ruime hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze totdat de ui glazig wordt. Dan schep je de tomatenpuree in de pan, roer goed door en bak 1-2 minuten mee. Voeg de tomaten en zuurkool toe, samen met 200 ml. water. Roer goed door en voeg de piment bolletjes en indien gewenst de rode pepers (in z’n geheel) toe. Zet het vuur laag en laat de zuurkool 20 min. zacht doorkoken. Tussendoor roer je regelmatig.
- Bak ondertussen in een koekenpan de (vegetarische) spekreepjes uit op middelhoog vuur. Als je verse peterselie hebt, knip of snij deze alvast fijn.
- Giet de rijst en aardappels af zodra ze gaar zijn. Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper. Zodra de zuurkool gaar is verwijder je de pepers en piment bolletjes. Schep de gestampte aardappels, rijst, peterselie en uitgebakken spekjes door de zuurkool. Proef en voeg naar eigen smaak nog extra zout en peper toe.
Eet smakelijk! Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Surinaamse zuurkool stamppot wilt gaan maken!
Geef een reactie