Een beetje groen op je bord staat altijd goed! En deze doperwten pesto met munt is er zeker eentje voor de zomerse borrelavonden! Een romige spread om je crostini in te dippen of om je bruschetta mee te besmeren! Eventueel met nog een (extra) stuk kaas boven op.
Doperwten als basis voor pesto
Mijn dochter is dol op kleine erwtjes! Momenteel heeft ze een ‘nee’ fase als het op eten aankomt en wil alleen eten wat zij lekker vind en dat zijn helaas niet zo vaak meer de groenten! Dus deze mama werd een beetje creatief met bijvoorbeeld doperwten. In combinatie met pecorino kaas en een beetje knoflook zijn doperwten een goede basis voor een verrukkelijke pesto waar zelfs mijn dochter van blijft snoepen!
Ideaal als doperwten dip voor bij de borrel
Deze doperwten pesto met munt is wat dikker dan de meeste pesto’s die je kent. Maar dat maakt hem eigenlijk ideaal als doperwten dip voor bij de borrel en het is een heerlijke spread voor op geroosterd brood! Serveer hem dan ook met crostini of bruschetta uit de oven. Of maak een schaal met gesneden rauwkost om lekker te dippen. Deze doperwten dip combineert overigens prachtig met aardappel gerechten. Serveer deze dip bij bijvoorbeeld gebakken tijm en rozemarijn aardappels uit de oven en bak er een stuk witvis bij. Of serveer hem als topping voor dit gerecht met gebakken ricotta en aardappels!
Recept: Doperwten Pesto met munt
Dit is een overheerlijke grove dip of beter bekend als doperwten pesto met frisse munt. Heerlijk als spread op brood maar ook geweldig als groente dip voor bij rauwkost of gebakken aardappels en friet! Met munt, citroen, knoflook, pecorino kaas en munt!
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 20 minuten
- Yield: 1 kommetje 1x
- Category: dips, sauzen etc
- Cuisine: Italiaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 150 gram erwtjes (diepvries of in pot)
- 1 teentje knoflook
- 2 tl citroensap
- 40 gram Pecorino kaas
- flinke snuf peper
- 2 takjes peterselie
- 2 takjes munt
- 50 ml olijfolie extra vierge, van goede kwaliteit
Voorde crostini maken:
- 1 stokbrood
- 1 teentje knoflook, gehalveerd
- olijfolie
Extra:
- foodprocessor
Instructions
- Verwarm de oven met grillfunctie voor op 200 graden Celcius (180 hete lucht).
- Kook de erwtjes volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af en laat uitstomen.
- Pel ondertussen de knoflook en pers deze uit. Rasp tevens alvast de pecorino kaas en pluk de blaadjes peterselie en munt van de takjes. (takjes heb je niet nodig).
- Snijd het stokbrood in plakken van 1 cm breed en bak hier in 8-10 de crostini van. Check hier het volledige recept voor crostini en bruschetta maken.
- Stop de uitgelekte doperwten in de keukenmachine. Voeg de knoflook, citroensap en pecorino kaas toe en pulseer alvast 10x om het grootste gedeelte vermengd te hebben.
- Breng daarna het geheel op smaak met de peper, peterselie, munt. Voeg tot slot de olijfolie toe en laat de machine draaien tot je een mooie romige dip hebt. Hij hoeft niet helemaal ‘fijn’ te zijn hoor. Schep in een schaaltje en serveer direct met het stokbrood.
- Wil je de dip nog even bewaren? Laat goed afkoelen en bewaar max 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Eet smakelijk!
Notes
Voor nog meer smaak toevoegen: snipper 1 sjalotje of klein uitje zeer fijn en bak deze aan in een koekenpan met wat olie gedurende 2 minuten. Voeg de gekookte erwtjes toe en bak 2 minuten mee. Schep daarna in de foodprocessor en volg verder de rest van het recept.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze doperwten pesto wilt gaan maken!
Geef een reactie