Voor vandaag staat er een tropische Meatless Monday op het menu, namelijk een gerecht van homemade roti met tomaat, kaas en ei. Jawel: geïnspireerd door mijn reis door Sri Lanka. Soms kan het samenvoegen van heel eenvoudige ingrediënten met elkaar een feestje op het bord worden!
Sri Lankaanse Roti met tomaat, kaas en ui
Ben je wel eens in Sri Lanka geweest? Dan herken je dit gerecht vast! Koththu roti, ofwel roti met groenten en/of vlees, is typisch streetfood dat ik tijdens een reis door Sri Lanka tegenkwam. En juist de eetstalletjes aan de kant van de weg, die er het slechtst uitzagen (!), maakten dit gerecht als de beste. Als je eens op het internet rondkijkt kom je erachter dat het heel lastig is om deze roti met tomaat, kaas en ei appetijtelijk op een bord te leggen of te fotograferen. Maar dat maakt niet uit, want het is zo lekker!
Variatietips Koththu Roti
Ik zit bomvol variatietips voor dit gerecht! Nummer 1: koththu roti kun je vegetarisch maken zoals dit recept. Maar als je wilt, kun je ook kip, biefstuk of vis toevoegen. Tip nummer 2: ik heb Sri Lankaanse currykruiden meegenomen en dat heeft niet iedereen in z’n keukenkastje liggen. Je kunt als alternatief een (groente)bouillonblokje verkruimelen en gebruiken. En de laatste tip: ik zit ‘opeens’ in het soort vibe dat ik alles zelf wil maken, waaronder deze roti met tomaat, kaas en ei. Zit jij nu niet in zo’n vibe;), dan kun je ook kant-en-klare roti kopen bij een toko of bijvoorbeeld tortilla wraps gebruiken. Dan kun je stap 1 t/m 4 van de onderstaande instructie overslaan en 45 minuten van de bereidingstijd aftrekken!
PrintRoti met tomaat, kaas en ei (koththu roti)
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 60 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Sri Lankaanse keuken
Ingredients
- 225 gram tarwebloem
- 2 tomaten
- 100 gram pittige, oude kaas (geraspt)
- 2 teentjes knoflook
- 1 grote, witte ui
- 150 gram champignons
- 2 eieren
- 1 el. currykruiden of 1 groentebouillonblokje (verkruimeld)
- Peper en zout
- Kokosolie
Instructions
- Meng in een beslagkom de bloem met 125 ml. water, een flinke snuf zout en 1 theelepel kokosolie. Kneed het tot een deegbal. Blijft het beslag heel plakkerig voeg dan wat extra bloem toe of juist een klein scheutje water als het te droog is.
- Verdeel het deeg in kleinere balletjes, ongeveer ter grootte van een golfbal. Dek de kom af met folie of een keukendoek en laat het deeg minimaal 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
- Zodra het deeg is gerezen maak je je werkblad goed schoon en bestrooi het met wat bloem. Rol het deeg nu uit met een deegroller. Uiteindelijk ga je de roti’s snijden dus het hoeft geen perfect rondje te zijn. Let er wel op dat de plak heel dun moet zijn, zo dun mogelijk.
- Verwarm wat kokosolie in een ruime koekenpan. Bak iedere roti in enkele minuten aan beide kanten. De roti is klaar als hij droog is en kleine bruine plekjes gaat vertonen. Die bruine plekjes worden overigens heel snel zwart dus blijf het goed in de gaten houden. Leg de roti na het bakken op een stuk keukenpapier.
- Snij ondertussen de ui in dunne halve ringen, de tomaten in smalle partjes en de champignons in dunne plakjes. Pers de knoflook alvast uit en snij de roti’s in dunne, korte reepjes.
- Verwarm kokosolie in een pan en bak de uien totdat ze glazig zijn. Breek de eieren boven de pan en blijf goed roeren totdat ze gestold zijn. Voeg de tomaat, champignons, rotireepjes, knoflook, currykruiden én een snuf peper en zout toe. Roer alles goed door elkaar.
- Schep voor het serveren de kaas door de koththu roti en serveer de roti met tomaat, kaas en ei direct.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
Bewaartip: de roti’s met tomaat, kaas en ei zijn ook heel lekker om te beleggen zoals een boterham voor de lunch. Of te vullen en op te rollen net als een wrap. Heb je dan ook de tijd genomen om ze zelf te maken: maak er dan vooral wat extra van en geniet er de dagen erna ook nog van:)
Geef een reactie