Dit is dat lekkere Griekse bijgerecht waar je partner zo blij mee zal zijn (ahem). Tzatziki is namelijk een heerlijke Griekse yoghurtdip met lekker veel knoflook en komkommer. Het is een smaakmaker voor bij heel veel (vlees)gerechten, maar doet het ook prima als dip voor brood.
Griekse Tzatziki maken
Het is de eenvoud van de ingrediënten die deze tzatziki zo lekker maken. Dikke Griekse yoghurt, met knoflook en stukjes frisse komkommer voor een lekkere bite. Op smaak gebracht met een zuurtje, dille en munt. Een ideaal bijgerecht en smaakmaker uit de Griekse keuken. Deze tzatziki yoghurt dip is bovenal heerlijk voor bij je Griekse vlees gerechten en om lekker je brood in te dippen. Knoflook is goed voor een gunstige bloeddruk en cholesterolverlagend.
Nog meer lekkere Griekse ‘mezze’ hapjes.
Tzatziki is een prima voorafje of borrelhapje, zeker met een stukje brood. In Griekenland noemen ze dat ‘mezze’ en ik heb nog meer fijne Griekse borrelhapjes of voorafjes je op de site staan. Maak bijvoorbeeld eens Griekse kaas Saganaki. Een gepaneerde harde kaas die in olie gebakken wordt en ook erg lekker is met brood. De vleesliefhebbers kunnen gaan genieten van deze gehaktstaven in tomatensaus, genaamd keftedes! En wat dacht je van een stukje filodeegtaart met spinazie en fetakaas die bekend is als ‘spanakopita’. Dat wordt nog eens fijn genieten van de Griekse keuken. Check hier overigens een compleet Griekenland Weekmenu om van te smullen.
Recept: Tzatziki maken (Griekse Yoghurt dip)
Tzatziki is een Griekse yoghurt dip met knoflook en komkommer. Heerlijk voor bij brood, rijstgerechten en natuurlijk mixed grill van vlees, vis, gevogelte of varken.
- Cook Time: 5 minutes
- Total Time: 5 minutes
- Yield: 1 portie 1x
- Category: Dips & Sauzen
- Cuisine: Griekse Keuken
Ingredients
- ½ komkommer
- 350 gram Griekse Yoghurt
- 3–4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel fijngehakte dille
- 1 eetlepel fijngehakte munt
- 1 eetlepel witte azijn (of citroensap)
- 1 eetlepel Griekse olijfolie
- peper & zout
Extra:
- Grove rasp,
- keukenpapier.
Instructions
- Was de komkommer en rasp deze grof. De schil er svp op laten zitten! Stop de geraspte komkommer tussen een paar vellen keukenpapier en knijp al het vocht er goed uit. Stop vervolgens in een kommetje.
- Pel de teentjes knoflook en pers deze boven het kommetje uit.
- Voeg de Griekse yogurt, dille, munt, azijn (of citroensap) en olie toe en roer het geheel goed door.
- Breng de tzatziki goed op smaak met peper en zout. Stop nog even een uurtje terug in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Notes
Dek deze Griekse Yoghurt dip goed af met zilverfolie, dan is deze gerust twee dagen houdbaar in de koelkast. Maar als hij te lang op tafel heeft gestaan, zou ik het restant niet meer bewaren. Warme yoghurt kan gaan schiften namelijk.
Kali Orexi (= Eet smakelijk!)
Groetjes, Betty
Geef een reactie