De Thaise rode curry is iedereen wellicht wel bekend. Maar ben je ook al bekend met de Maleisische Panang curry? Hierbij wordt mals gestoof vlees geserveerd in een dikke zoet-zoute curry gemaakt van o.a. pepers, pinda’s, kokos en limoen.
Dit is alweer het laatste recept van de Thaise maand op de blog. En wij sluiten af met een Panang curry met varkensvlees. Waar ik bij de meeste curry’s juist lekker veel groente toevoeg, draait het bij de Panang curry juist om het malse en gestoofde vlees. Varkensvlees is hierbij de grote favoriet en zo at ik hem ook tijdens mijn reis in Thailand. Deze dikke en romige curry is zoet en romig van smaak en eigenlijk niet te vergelijken met een standaard Thaiser rode curry recept. Wat tevens niet mag ontbreken is de makrut limoen – een soort dikke groene gerimpelde variant – maar bij gebrek aan deze ook te vervangen door limoenblad (Toko) en geraspte schil van een gewone limoen. Het is juist die limoen die dit volle gerecht in balans brengt.
Rode curry verschil met Panang curry
De Maleisische Panang curry zeer zeker op de bekende Thaise rode curry, maar er zijn toch wezenlijke verschillen tussen de twee. Een standaard rode curry bevat veel meer pepers en is ook pittiger van smaak. Maar de panang curry is wat dikker en juist weer een beetje zoeter van smaak. Hij wordt veelal gemaakt door vermalen pinda’s (of pindakaas) en kokosmelk toe te voegen. En er worden meer specerijen meegebakken, met name de nootmuskaat is een vereiste.
Door het gebruik van lekker veel kokosmelk rem je niet alleen de pittigheid, maar zorg je ook meteen voor een zoete en romige structuur. Panang curry wordt over het algemeen gemaakt met vlees en dan gaan er uitzonderlijk enkel mini aubergine bessen of de witte baby aubergine in. Daarnaast wordt hij geserveerd met gekookte rijst. Wil je echter ook eens een vegetarische versie van dit recept proberen? Dan kan ik je dit recept voor Panang curry met tofu en noedels ook zeer zeker aanraden! Maar dit recept voor de Laotiaanse Laab Salade met kip en limoen is er ook eentje om van te smullen!
Recept: Maleisische Panang curry met varkensvlees
Dit is een romige Thaise / Maleisische Panang curry. Hierbij wordt mals gestoof varkensvlees geserveerd in een dikke zoete en romige curry gemaakt van o.a. pepers, pinda’s, kokos en limoen.De panang curry met gestoofd varkensvlees serveer je met (baby) aubergines en rijst.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 35 minuten
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Cuisine: Maleisische / Thaise keuken
Ingredients
- 300 gr hamlappen
- 2 teentjes knoflook
- 2 sjalotten
- 1 spaanse rode peper
- 1 tl trassie (garnalen pasta)
- ½ tl gemalen kardemom
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen koriander
- ½ tl gemalen nootmuskaat
- ½ tl gemalen witte peper
- flinke snuf zout
- 200 ml kokosmelk
- 5 gedroogde Kaffir limoenblaadjes
- 2 witte baby aubergines (zonder steel, in parten)
- 2 el bruine suiker of palmsuiker
- 2 el pindakaas
- 1 – 2 el vissaus, naar smaak
- 1 – 2 el limoen sap, naar smaak
- olie, om te wokken
Extra:
- keuken machine,
- wok
- grof gehakte pinda’s
Instructions
- Dep het varkensvlees goed droog en snijd vervolgens in reepjes. Pel de knoflook en sjalotten en halveer deze. Was de peper, verwijder de steel en eventueel de zaadjes en snijd in drieen. Stop de knoflook, sjalotten en rode peper in de keukenmachine en maal deze fijn.
- Verhit een scheutje wok olie in de wok en schep hier het sjalotten mengsel met de trassie en 5 specerijen in de wok en bak deze aan op middelhoog vuur, gedurende 2 minuten . Voeg het varkensvlees toe en roerbak deze rondom aan. Voeg 1/3 van de kokosmelk toe en verwarm samen. Blijf goed roeren, gedurende 2 minuten, om aanbranden te voorkomen.
- Voeg vervolgens de rest van de kokosmelk, limoenblaadjes en de aubergine toe en breng aan de kook. Draai het vuur naar middelmatig en laat het geheel rustig sudderen totdat het varkensvlees zacht en gaar is. Bij mij duurt dat ongeveer 20 minuten.
- Zet tot slot het vuur laag, breng op smaak met de bruine suiker, pindakaas, vissaus en het limoensap. Roer goed los en serveer vervolgens de Thaise Panang curry met wat gekookte (Jasmijn) rijst. De limoenblaadjes zijn overigens puur voor de smaak en kun je verwijderen voor het serveren.
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Thaise Panang curry met pindasaus wilt gaan maken!
Geef een reactie