Momenteel is het ‘witte goud’ volop verkrijgbaar, dus wordt het hoog tijd om deze witte asperges op het menu te zetten. Witte asperges met ham en ei is een ware klassieker uit de Hollandsche keuken en staat elk voorjaar bij ons op tafel.
Dit klassieke aspergerecept moet je echt een keertje gegeten hebben en zelf maken is helemaal niet zo moeilijk. En asperges zijn ook nog eens heel gezond! Lees waarom je deze groente juist dit seizoen moet gaan eten!
Witte asperges zijn een echte voorjaarsgroente
Witte asperges zijn een echte voorjaarsgroente. De stengel kan door veel mensen als bitter worden ervaren, maar een schepje suiker aan je kookvocht toevoegen wil hier al tegen helpen. Maar serveer je witte asperges met ham, ei en Hollandaise saus dan heb je ook genoeg smaakmakers die ze alleen maar nog lekkerder maken. Witte asperges groeien onder de grond (zie hier mijn vlog naar het Limburgse aspergelandschap) en worden veelal van april tot en met begin juni geoogst. Het mooie aan het eten van asperges is dat het o.a. je nierfunctie ondersteund. En met het ‘schoonspoelen’ van je binnenkant, krijgt de term ‘lenteschoonmaak’ ineens een nieuwe betekenis!
Witte asperges in de koelkast bewaren
Deze groente dien je wel even te schillen voor gebruik. Dit gaat het makkelijkst met een dunschillertje en dan vanaf ‘onder de kop’ naar beneden. Vaak hebben witte asperges een ‘houtige onderkant’ dus deze snijd je gerust 1-2 cm af tijdens het schoonmaken. Daarnaast kun je witte asperges het beste bewaren in de koelkast: Maak hiervoor een theedoek na, wikkel deze om de asperges en plaats in de koelkast, in de groentelade. Dezelfde techniek helpt ook bij het langer vers houden van verse kruiden. (alleen gebruik ik dan een vochtige keukenpapiertje).
Klassieke asperges met ham en ei maken
Traditioneel eet je deze witte asperges met ham en een zachtgekookt ei. Maar om er een complete maaltijd van te maken, serveer ik er ook wat gekookte of gebakken krieltjes bij. Je kunt er dan zelf nog voor kiezen om dit gerecht te serveren met een ‘jus’ van gesmolten roomboter. Of maak er een tongstrelende Hollandaise saus bij). In beide gevallen maak je de saus helemaal op het einde pas klaar en serveer daarna je de klassieke asperges met ham en ei direct. Ohhh dat wordt genieten!!
Recept: Witte asperges met ham en ei
Ga zelf aan de slag met dit recept voor klassieke asperges met ham en ei. Serveer deze witte asperges met krieltjes en Hollandaise saus! Dat is de klassieke combinatie en heerlijk recept om deze voorjaarsgroente te serveren!
- Total Time: 25 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 250 gram krieltjes
- 500 gram witte asperges
- 3 grote eieren (L)
- 100 gram beenham
- snufje zout
- 2 theelepels suiker (optioneel)
Voor erbij:
- gesmolten roomboter of maak Hollandaise saus,
- verse bieslook, fijngehakt.
Extra:
- Kleine kookpan (voor de krieltjes)
- Grote kookpan of braadpan (voor de asperges)
- Kleine steelpan (voor de eieren en jus)
Instructions
- Halveer de krieltjes (eventuele grote krieltjes in vieren) en breng aan de kook in een klein pannetje, met een snufje zout. De krieltjes zijn met 15 minuten koken gaar.
- Schil ondertussen de witte asperges en snijd het houtige gedeelte er af. Breng aan kook in de ruime kookpan met een snufje zout en het suiker. De asperges zijn met 12 minuten koken gaar.
- Zet vervolgens de eieren op in een steelpan. Prik desnoods een gaatje in de onderkant en voeg een snuf zout toe aan het water. Dit vergemakkelijkt vaak het pellen. Kook de eieren exact 6 minuten voor een ‘lopend’ eitje. En 8-10 minuten voor de hardgekookte versie.
- Verdeel de beenham over de borden. Giet de krieljes en asperges af en rangschik over de borden. Laat vervolgens de eieren schikken. Pel de eieren en snijd door de helft. Leg 3 halve eieren op elk bord.
- Voor de saus kun je de boter laten smelten in de kleine steelpan en giet deze over de asperges met ham en ei. Of gebruik deze tijd om a la minute Hollandaise saus te maken. Dat is onze grote favoriet bij witte asperges!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze klassieke witte asperges met ham en ei wilt gaan maken!
Paul Meziere
Goed recept, maar waarom suiker??? Overal moet suiker bij tegenwoordig. Ipv 5 sterren, 3
Betina Oostveen
Hi Paul,
de suiker maakt de asperges iets zachter van smaak (lees minder bitter). Maar je kunt dit gerust ook achterwege laten.
Groeten!
Eveline
Mijn moeder deed ook altijd een schepje suiker bij de asperges en ik nu ook. Als je het niet wilt, laat je het toch gewoon weg. Beetje flauw om daar 2 punten aftrek voor te geven. Ik ga ze vanavond weer maken, met suiker, maar zonder boter. Niet omdat boter vet is, maar gewoon omdat ik het niet lekker vind.
Betina Oostveen
Oh lekker! Geniet er van!
En dank je wel voor je reactie Eveline.
Truus Caspers
Heerlijk had nog nooit gehoord van een schepje suiker maar prima Truus