Dikwijls krijg ik de vraag: Betty hoe maak je de beste zoete aardappel friet? Er zijn een aantal tips en tricks die ik je hiervoor wil meegeven, zodat je zelf thuis aan de slag kunt gaan met deze frieten maken.
De juiste kruidensamenstelling
Ja ik loop een beetje achter, want inmiddels heeft half Nederland al een recept gepubliceerd voor zoete aardappel friet uit de oven. Maar ik was gewoon een tijdje bezig om de juiste kruidensamenstelling uit te vogelen. Ik at zoete aardappel friet namelijk voor het eerst tijdens de rondreis in Amerika en was meteen verkocht aan die heerlijke gekruide smaken aldaar. Inmiddels heb ik deze zoete aardappel friet uit de oven al zo vaak gemaakt, dat ik mezelf echt een patat-junkie mag noemen. Aardappel is tevens glutenvrij, de zoete variant is beter voor het in stand houden van je bloedsuikerspiegel en deze zoete aardappel frieten zijn gewoonweg verdraaid lekker!
Krokante zoete aardappel friet uit de oven
De grootste uitdaging is toch wel om de zoete aardappel friet krokant uit de oven te krijgen. Deze aardappels zijn nou eenmaal anders dan gewone aardappels, dus het resultaat is nooit hetzelfde of 100% vergelijkbaar. Maar he, met onderstaande tips voor zoete aardappel friet maken kom je toch een beetje in de buurt. Maar, zoete aardappel is nou eenmaal ‘smeuiger’ dan gewone aardappel, zelfs na dubbel frituren blijven ze toch wat zachter dan gewone aardappels
Tips voor het bakken van krokante(re) zoete aardappel friet:
- Laat de schil er gewoon aan zitten! Dit geeft sowieso wat meer stevigheid aan je frietje.
- Snijd de zoete aardappel friet zo dun mogelijk (0.5 CM). Deze ‘ Franse Frietjes’ worden knapperiger als gewone dikke frieten.
- Goed wassen om overtollig zetmeel te verwijderen en daarna ook goed droogdeppen!
- Voorzie de frieten van een krokant jasje, door ze te wentelen in bloem/polenta/amandelmeel etc. Die laatste twee zijn een mooi glutenvrij alternatief.
- Zorg ervoor dat je oven goed heet is voor het beste bakresultaat!
- En gebruik geen bakpapier. Rechtstreeks op de ovenplaat zorgt voor het beste resultaat. Maar eventueel zo’n ‘crispy’ matje, op een rooster, doet ook prima zijn werk
- En tot slot: gooi niet al je zoete aardappel friet op een hoop, maar spreid zoveel mogelijk uit elkaar. Dan kan de hete lucht het beste rondom komen en garen.
Experimenteer er gerust op los! En deze zoete aardappel frieten zijn heerlijk met zelfgemaakte mayonaise of BBQ saus. Dat laatste mag ook als je NIET uit Australie komt, overigens…
Recept: Zoete aardappel friet uit de oven
Hoe maak je de perfecte zoete aardappel frieten? Met deze tips en tricks kun je thuis zelf aan de slag met patatjes maken
- Prep Time: 60 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 1 uur en 30 minuten.
- Yield: 2–4 personen 1x
- Category: Bijgerecht
Ingredients
- 1 kg zoete aardappels
- 3 el (olijf)olie
- 2 el bloem/polenta*/amandelmeel*,
- 1 flinke knoflook teen
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- ½ theelepel gedroogde tijm
- ¼ theelepel gemalen komijn
- ¼ theelepel cayenne peper
- peper.
(*TIP: polenta en amandelmeel zijn glutenvrije alternatieven voor bloem en detox proof)
Extra:
- Mengkom,
- Theedoek / keukenpapier
- Oven (of Airfryer )
- Bakplaat.
Instructions
- Was de zoete aardappelen onder een stromende kraan en steek eventuele putjes er uit (met puntje van een mes). Snijd de zoete aardappelen in plakken en vervolgens in dunne repen van 0.5 cm dikte. Week de zoete aardappel friet in koud water gedurende 30-60 minuten. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 200 graden (180 hete lucht/Airfryer).
- Pel de knoflook en pers deze uit. Giet na het weken de zoete aardappels af, spoel nogmaals goed om en dep goed droog met een theedoek of keukenpapier. Droog tevens de mengkom ook goed af.
- Stop de zoete aardappel friet terug in de kom en voeg alle overige ingrediënten toe. Hussel goed door elkaar en verdeel vervolgens de frieten over de bakplaat. Probeer alles zoveel mogelijk te verspreiden, zodat niets op elkaar ligt. Bak de zoete aardappel friet in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten. Tussentijds alleen nog even een keertje omscheppen.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag gaat met de perfecte frieten maken!
Dorien
Ik ben niet zo heel erg van de zoete aardappel maar met die kruiden lijkt het mij echt ontzettend lekker, vooral met die komijn! Misschien dat ik ze ooit ga maken in een gezonde bui
Betina Oostveen
Kijk dat vind ik leuk! Gewoon proberen, je zult hopelijk net zo versteld staan als ik !
Laurent
Nou t werd wel een kleverige bende denk dat een bakpapiertje wel echt nodig is, bataat was ook echt superzacht en slap heb met andere recepten knapperige gemaakt
Betina Oostveen
Ohh dat is jammer, maar wellicht kun je iets met de tips die ik in het artikel geef. Succes in ieder geval.
Laurent
Die foto is echt niet bataat uit de oven
Betina Oostveen
En ik weet 100% zeker dat het zoete aardappel is! Ik was er bij namelijk 🙂
Stefanie
Hmmmm lekker dit! Ik maak ze altijd met komijn en gerookte paprikapoeder. Jammer genoeg zijn ze nooit zo knapperig als ik wil. Ga jouw recept uitproberen. De foto ziet er veel belovend uit!
Betina Oostveen
Ik ben benieuwd hoe je ze vind 🙂
Myrthe
Wauw, ik heb je kruidenmengsel gisteren uitgeprobeerd – heerlijk! Wat een smaakexplosie 🙂 Ik heb het nu gebruikt voor een ovenschotel met zoete aardappel, krieltjes en wortel. Dat ga ik zeker vaker maken met jouw recept als basis, en als ik wat meer tijd heb ga ik ook kijken of ik er zulke mooie frietjes van kan maken als jij. Bedankt voor het delen van je recept!
Betina Oostveen
Hi Myrthe,
dank je wel voor het compliment! En ik ben blij dat je het zo lekker vond! In ieder geval heel veel kookplezier 🙂
Anita
Zo, dat was lekker! Ik heb amandelmeel gebruikt, altijd goed. Ik heb ook een paar aanpassinkjes gedaan:
– het water heb ik tijdens het kortere weken gedurende 15 minuten meermaals ververst, totdat er geen zetmeel meer in leek te zitten;
– de baktijd heb ik iets aangepast: eerst 20 minuten op 180 graden, toen omgeschept, nog 15 minuten laten bakken, weer omgeschept en nog 7 minuten op 185 graden.
Het resultaat was een lekker droog en mals frietje. Heerlijk met knoflookmayo en wortel-appelsalade.
Betina Oostveen
Hi Anita,
ontzettend bedankt voor je tips! Hier hebben de anderen ook wat aan.
Geniet en maak er een mooi weekend van!
Groetjes, Betty
Maya
Vanavond gemaakt. Ze waren niet knapperig maar wel ontzettend lekker!
Bedankt voor het recept.
vrgr Maya
Betina Oostveen
Hi Maya,
wat jammer! Maar ben blij dat ze goed gesmaakt hebben.
Dat is immers net zo belangrijk!
Groetjes, Betty
Lyda
Wat een top frieten!!! Eindelijk een recept dat werkt; ik denk door het wassen/drogen en de bloem. Iets langer in de oven gedaan (maar waren ook 7/8 aardappelen) en ze waren perfect. De kids – die claimden geen zoete aardappel te eten… – wilden ze liefst morgen weer. Veel dank!
Betina Oostveen
Dank je wel en super leuk om te horen!