Je hoeft niet meer verder te zoeken, want dit is het enige basisrecept dat je nodig hebt om een klassieke cheesecake te maken. Gebakken in de oven en met bastogne koeken bodem natuurlijk.
Cheesecake eten tijdens Blue Monday
Dit is HET recept voor een klassieke cheesecake maken! En het is precies wat je nodig hebt tijdens deze ‘Blue Monday’!! Naar het schijnt is dit de meest deprimerende dag van het jaar! Waarom? Het heeft vaak te maken met goede voornemens die maar niet blijken te lukken rond de 3 en vierde week van januari. En het winterse weer wil ook niet echt positief op het humeur werken.
Dus deel ik vandaag het recept voor deze klassieke cheesecake om iedereen, inclusief mijzelf, even flink op te beuren. Die goede voornemens zijn vandaag even overboord en we gaan lekker genieten van een kopje thee of koffie met een puntje (of twee) van deze klassieke cheesecake. Enjoy!
De beste klassieke cheesecake
Er bestaan inmiddels al heel veel soorten en variaties op cheesecake! Maar een goede basic, standaard en klassieke cheesecake, wordt alleen op smaak gebracht met een beetje vanille en citroen en hoort geserveerd te worden op een bodem van Bastogne koekjes. Punt. Begin als beginner met dit recept voor de beste klassieke cheesecake en bouw daarna ook uit naar andere soorten en varianten cheesecake recepten.
Nog meer cheesecake recepten
Op deze site vind je bijvoorbeeld de recepten voor een bramen cheesecake, maar ook cheesecake ijs met aardbeien. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze mini-cheesecake met frambozen hartjes? En speciaal voor de feestdagen kun je ook een no-bake Halloween Cheesecake maken of deze Sinterklaas Cheesecake met kruidnoten.
Recept: Klassieke Cheesecake Maken
Je hoeft niet meer verder te zoeken, want dit is het enige basisrecept dat je nodig hebt om een klassieke cheesecake te maken. Gebakken in de oven en met bastogne koeken bodem natuurlijk.
- Prep Time: 30 minutes + opstijven
- Cook Time: 1 hours + 1 uur nagaren
- Total Time: 12 uur
- Yield: 12–14 personen 1x
- Category: Taart
- Cuisine: Amerikaanse Keuken
Ingredients
- 100 gram boter (voor de bodem)
- 220 gram Bastogne koeken
- 800 gram roomkaas
- 200 gram crème fraîche
- 250 gram (fijne) suiker
- 4 eieren
- 1 eierdooier
- 2 eetlepels maizena (of bloem)
- 1 theelepel vanille extract
- rasp van 1 citroen
- 1 theelepel citroensap
Extra:
- springvorm 24 cm doorsnede
- bakpapier
- foodprocessor
- steelpannetje
- keukenmixer
Instructions
- Zorg er als eerst voor dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Haal ze hiervoor minstens 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden / 165 hete lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Smelt de boter in een pannetje en verkruimel ondertussen de Bastogne koeken in een foodprocessor. Giet de kruimels bij de boter en roer goed door. Stort dit uit op de bodem van de springvorm en druk de bodem goed aan met de spatel (of de bolle kant van een lepel). Stop de springvorm in de koelkast om de bodem op te laten stijven.
- Klop ondertussen in een grote kom de roomkaas met de crème fraîche en suiker tot een luchtig beslag. Doe dit het liefst met een (hand)mixer op lage snelheid, totdat je een zachte, homogene massa hebt. Houdt het kloppen echt minimaal en puur om de kaas smeuïg te maken.
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. (Voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen.) Tot slot voeg je de eierdooier, maizena (of bloem), vanille extract, citroenrasp en citroensap toe, en mix maximaal 1 minuut om alles net te kunnen mengen.
- Giet de vulling voor klassieke cheesecake bovenop de kruimelbodem en bak gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven. De bovenkant zal in ieder geval gestold zijn, maar het midden kan nog een beetje wiebelig zijn.
- Zet de oven nu op een klein kiertje en laat 1 uur afkoelen in de oven en laat daarna een nacht volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Emma
Ohhh, cheesecake die moet ik snel weer eens maken!
Marleen
Cheesecake is heerlijk en ook machtig door zoveel roomkaas. Ik had er wel 100 gram minder suiker in gedaan en hij was meer dan zoet genoeg. Echt goed afkoelen is niet gelukt omdat niet iedereen daarop kon wachten. 😉
Gr. Marleen
Betina Oostveen
Hahaha geweldig om te horen!
En bedankt voor de minder suiker tip!
Het is altijd de vraag of het werkt, maar prima dus! 🙂
Samantha
Ik heb het net gemaakt voor een feestje en het ruikt enorm lekker. Ik heb stiekem ook al geproeft en smaakt goed!
Betina Oostveen
Dat is leuk om te horen! Ik wens je vast veel plezier met het opsmikkelen ervan!
Lisa
Heerlijk!! Cheesecake is mn lievelingstaart
Barbara
Hallo Betty, welke roomkaas is het lekkerste om te gebruiken?
Betina Oostveen
Ik gebruik over het algemeen Philadelphia roomkaas want die is al lekker stevig van zichzelf. Tenzij er in het recept iets van Monchou vermeld staat.
Gre Huizer
Is er ook iets van vervanging van suiker in de cheesecake ivm diabetes?Ik probeer dingen uit zonder suiker en ik ben dol op cheescake.Hoop op lekkere reacties
Betina Oostveen
Hi Gre, snap ik helemaal maar alternatieven zullen niet helemaal op cheesecake lijken.
Kijk eens even in dit lijstje, je kunt taarten namelijk heel goed zoeten met fruit en bijvoorbeeld suikervrije yoghurt: https://bettyskitchen.nl/zomerse-taart-met-fruit-recepten/