Hier in Betty’s Kitchen maken we geregeld homemade jam! Vandaag heb ik dan ook een recept voor frambozen jam maken. En met een klein vleugje verse munt maak je zo een verrukkelijke jam voor bij je scones en clotted cream!
Zelf frambozen jam maken
Normaal gesproken gebruik je gelijke delen fruit en suiker in een jam recept (1:1). Ik heb er voor gekozen om iets minder suiker toe te voegen, en deze te vervangen door citroensap voor een frisse twist. Citroen heeft overigens ook een conservering functie en is onmisbaar als je wat minder suiker wilt gebruiken tijdens het zelf maken van frambozen jam. Wist je dat je met frambozen ook deze heerlijke blokjes ‘ Turks Fruit‘ kunt maken?
Nog meer jam recepten
Ik heb jullie al eerder laten zien dat jam maken heel eenvoudig is. Naast mijn recept voor blauwe bessen jam met kaneel, heb ik ook een bramenjam met steranijs bedacht. En wat dacht je van die vrolijke roze rabarber jam. Ik hou in mijn recepten soms minder suiker aan als ‘normaal’, maar het is absoluut onmisbaar bij het maken van jam. De suiker werkt namelijk als conserveringsmiddel voor het fruit dat normaliter snel bederft. Deze frambozen jam is in ieder geval super met scones en clotted cream! Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aardbeien jam!
Frambozen jam maken recept
- Cook Time: 40 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 1 pot 1x
- Category: Jam
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 500 gram frambozen,
- sap van 1/2 citroen,
- 100 ml water,
- 5–6 takjes munt,
- 400 gram (gelei)suiker,
- lege en schoongemaakte jampot(jes).
Instructions
- Was de frambozen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap, water en takjes munt. Totaal dient dit 15 minuten door te koken. Gebruik een spatel om de frambozen een beetje te pletten.
- Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten latendoorkoken.
- Verwijder de muntblaadjes en voeg de suiker toe. Laat hierna nog minstens 20 minuten doorkoken op middelhoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de frambozen jam niet vastplakt. (Het roeren gaathet beste met een spatel).
- Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even  drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete warme frambozenjam in.
- Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De frambozen jam is nu een half jaar houdbaar. (Bewaren op een koel en donkere plek). Na opening is  frambozen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.
Have fun!
Groetjes, Betty
Notes
BEWAARTIP! Als je niet vaak jam eet, bewaar dan de jam in kleine(re) potjes. Zo hoef je elke keer maar een klein beetje jam op te maken binnen de 3 weken en open je daarna gewoon weer een nieuw klein potje.
(Bron foto’s via shutterstock: Frambozen jam 1, Frambozen jam 2.)
Kathy
Heb het gemaakt zoals beschreven , de smaak is super heerlijk . Maar van 500 gr frambozen had ik maar een half potje konfituur zoals op de foto bij jou Eigenlijk zonde he al dat werk , ik had ze beter gewoon op gegeten en dan waren al de vitaminekes er nog in he
Betty's Kitchen
Hi Kathy, ik begrijp wat je bedoeld 😉 Het is jammer dat je maar een kleine hoeveelheid overhoud, maar dit is wel een goede manier om zelf een ‘light’ jam te maken. (een stuk minder suiker) en dat vind ik dan wel weer erg prettig. En het is zooo lekker op scones 😀
Kathy
De smaak is geweldig , maar hoe weet je dat dit nu light is ???? er zit toch suiker in ??? hihihihih
Betty's Kitchen
Heel simpel: ik gebruik 100 gram suiker op 500 gram fruit, dus zeg 17 %. Als je een potje in de winkel koopt is dit vaak 1 kilo suiker op 1 kilo fruit 50%. Ze moeten ook wel, want die jam moet natuurlijk heel lang geconserveerd kunnen blijven. Daarom voeg ik extra citroen toe, en adviseer ik de geopende pot niet langer als 2 weken te gebruiken. (elk voordeel heeft zo zijn nadelen) 😉
Kathy
Vandaag 2 poging , maar wat zou ik kunnen doen dat hij wat lopend is , want nu is hij wel hard hahahahah
Betty's Kitchen
Hi Kathy,
je kunt een klein scheutje heet water toevoegen en goed losroeren. Dan opnieuw laten afkoelen en kijken of de jam qua dikte nu wel goed is.
En anders nog een klein scheutje toevoegen.
Succes
Marcel
Vandaag de jam gemaakt. De smaak is heerlijk.
Alleen 2x 15 min koken is echt te veel, zeker de laatste 15.
Zit nu met een jam die moeilijk smeerbaar is.
Tinky
Hi Marcel,
je houdt het kookproces zeker niet in de gaten. Als de jam de vereiste dikte heeft, stop je met koken ?
Betina Oostveen
Precies dat! Dank je wel en succes aan Marcel
Yvon
Hallo Batina,
In de comments staat dat het light is, maar in de ingrediënten lijst geeft je 500gr frambozen en 400 suiker op, dat is toch gewoon 1:1?!
Lijkt me wel lekker fris, met munt.