Hummus is bij velen al bekend en geliefd! Maar probeer ook eens zijn minder bekende zusje: Baba ganoush! Een overheerlijke dip gemaakt van geroosterde aubergines uit de oven en op smaak gebracht met tahin en komijn.
Midden Oosterse dip met geroosterde aubergines
We love groenten dips voor bij de borrel! En hier staat ook regelmatig een Midden Oosterse aubergine dip op tafel genaamd Baba Ganoush! Rooster een paar aubergines zacht in de oven en je maakt er dit geweldige recept van! De basis lijkt een beetje op hummus (kikkererwten puree), alleen wordt Baba Ganoush gemaakt van gegrilde aubergines in plaats van kikkererwten. Het resultaat is een heerlijke romige en tikkeltje zoete dip, 100% vegetarisch en boordevol smaken die je meevoeren naar het Midden-Oosten. Serveer dit gerecht met wat (driehoekjes) pita brood of maak er zelf platbrood bij.
Tijdens een vakantie in Egypte staan veelal baba ganous en hummus op tafel als voorgerecht, of tijdens de lunch. Lees hier meer over klassieke gerechten uit de Egyptische keuken.
Lekker Baba Ganoush dippen
Soms heb je namelijk van die dagen dat je niet echt zin hebt in koken. (Ja, ook ik heb daar wel eens last van..) En dan is een borrelplankje, of brood met verschillende dips een uitkomst. En die dips die maak je dan natuurlijk zelf! Dit recept voor Baba Ganoush komt hier thuis dan ook regelmatig voorbij op de borrelplank. Voor nog meer lekkere dips kun je ook bijvoorbeeld deze tikkeltje zoete Muhammara dip op tafel zetten! Daarnaast is uitgehangen yoghurt, oftewel “labneh” ook een favoriet voor borrels met pita chips en groenten. En voor de echte liefhebber van Midden Oosterse dips: check hier de complete how -to voor het samenstellen van een Tel Aviv Style borrelplank! Eet smakelijk alvast!
Recept: Baba Ganoush (Geroosterde aubergine dip)
Baba Ganoush is een overheerlijke aubergine dip uit de Mediterrane keuken. Lekker romige borrel dip gemaakt van geroosterde aubergines, tahin en komijn. Ideaal om te serveren met brood of stukjes voorgesneden groente.
- Prep Time: 1 hours
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 1 hours 20 minutes
- Yield: 1 kommetje 1x
- Category: Dips
- Cuisine: Libaneses keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 2 aubergines
- 50 gram tahin (sesampasta)
- 2 knoflooktenen, uitgeperst
- 1 – 2 el citroensap
- 1 tl gemalen komijn
- zout & peper
- olijfolie extra vierge
- eventueel: paar blaadjes verse munt of peterselie
Toppings (naar wens):
- verse koriander
- granaatappelpitjes
- fijngehakte amandelen
- kruidenmelanges zoals: dukkah , sumac of za’atar
Extra:
- oven
- bakplaat met bakpapier
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden / 180 hete lucht. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Prik de aubergines rondom in met een vork (niet schillen dus!), en leg op de bakplaat. Bak de aubergine gedurende 1 uur in de oven. Keer alleen na 30 minuten een keertje om.
- Laat hierna de aubergines een beetje afkoelen. Snijd vervolgens overlangs door en lepel het vruchtvlees uit de schil.
- Stop het vruchtvlees in een foodprocessor en voeg tevens de knoflook, tahini, 1 eetelepel citroensap en komijn aan toe. Breng alvast een beetje op smaak met peper en zout en pureer tot een romige dip. Proef daarna de dip en breng eventueel op smaak met een extra eetlepel citroensap, peper of zout.
- Schep in een schaaltje en giet hier wat olijfolie overheen en strooi er wat verse munt of peterselie overheen. Serveer met bijvoorbeeld Libanese wraps of maak er pita chips bij!
Eet smakelijk!
Notes
Mocht je de Baba Ganoush later willen serveren, of enkele dagen bewaren: Schep dan in een steriele bewaarpot, en dek af met een dun laagje olijfolie. Bewaar vervolgens in de koelkast.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf baba ganoush aubergine dip wilt maken!