Kun jij nog wel wat gezonde inspiratie voor op je boterham gebruiken? Zeker tijdens een lange werkdag is een lunch boordevol voedingstoffen en energie een must. Online Dietist en Afvalcoach Jonathan Klaassen geeft ons maar liefst 5x gezonde inspiratie hiervoor, dus doe er je voordeel mee!
Voor de lunch eten wij Nederlander toch liefst een bammetje, broodje, tosti of sandwich. Maar wat leg je dan op je boterham als je inspiratie niet verder rijkt dan een plak kaas of wat hagelslag? We vroegen aan Jonathan Klaassen (online diëtist & afvalcoach) om ons daarbij te inspireren. En hij deelde een aantal van zijn favorieten die ook nog eens vegetarisch en lekker gezond zijn. Win-win!
5x gezonde inspiratie voor op je boterham
1. Pindakaas met banaan
Deze combinatie is toch goud waard zeg; hartig en zoet tegelijk! Maar naast de verrukkelijk smaak is er nog een reden om deze combinatie te nemen. Banaan bevat vitamine C en dat zorgt dat plantaardig ijzer uit pindakaas en granen (brood) goed wordt opgenomen in het lichaam. Het mineraal ijzer speelt een grote rol bij de zuurstoftranssport in het lichaam. Wat wil je nog meer?
Je kunt er ook voor kiezen om toast met pindakaas en banaanspread te maken, maar ook een echte tosti met pindakaas en banaan.
2. Hüttenkäse met pesto en tomaat
Bijna elke diëtist dweept met hüttenkäse en dat is niet zonder reden. Deze kaassoort bevat al het goede van zuivel, maar niet de potentiële negatieve effecten. Rijk aan volwaardige eiwitten, weinig vet (en relatief weinig calorieën), calcium en belangrijke B-vitamines. Mijn favoriet is echt met tomaat en een laagje pesto! Maar deze combinaties zijn ook erg lekker en voedzaam: bieslook, avocado, aardbeien, gerookte zalm met komkommer of bijvoorbeeld net olijven en basilicum.
Varieer ook eens met ricotta in plaats van Hüttenkäse op brood. Neem hier een kijkje bij maar liefst 6 verschillende variatie recepten.
3. Gegrilde Groenten
We moeten af van het idee dat groente alleen bij de avondmaaltijd hoort. Neen! Pak een grillplaat en snijdt groenten in plakken, denk aan: courgette, champignons, aubergine of paprika, maar andere soorten mogen natuurlijk ook! Leg de groente op een hete grillplaat en strooi er wat peper en zout of andere kruiden op. Ét voila! Jouw groente-inname voor deze dag is ruim behaald!
Eet de gegrilde groenten als een salade voor erbij, of beleg je boterham er mee. Heerlijk om dit bovenop een van de gezonde smeersels uit dit artikel te doen. Of ga eens voor deze vegetarische Streetfood broodjes.
4. Gekookt eitje met hummus
Hummus alleen kan soms wat saai zijn op een boterham, neem er daarom nog een gekookt eitje bij. Ook creëer je met deze toevoeging een maaltijd met gunstige voedingswaarden. Eieren bevatten een hoge kwaliteit aan eiwitten, gezonde vetten en vitamine A, vitamine D, vitamine B2, vitamine B11 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. En eet gerust een ei per dag, dat eieren slecht zouden zijn voor ons cholesterolgehalte is een achterhaald verhaal. Ander geschikte opties met hummus zijn: reepjes paprika, avocado, alfafa of bijvoorbeeld tapenade.
Probeer ook eens ‘Sabich’ . Dat is puur Tel Aviv streetfood waarbij je een pitabroodje met ei, hummus en groenten verorberd.
5. Vegetarische filet american met rode ui en koriander
In de vegetarische wereld weten ze écht wel hoe je lekker broodbeleg moet maken, dit is daar een goed voorbeeld van: vegetarische filet american en als extraatje wat fijn gesneden rode ui met koriander. Een bron van vegetarische eiwitten en de smaak is fris en heerlijk romig, kortom: verrukkelijk! Andere opties voor toppings op je broodje met vegetarische filet american zijn: peper en zout, komkommer en lente-ui of denk aan een lik (truffel)mayonaise!
Eet smakelijk! Als zegt iets dat dat met deze 5x gezonde inspiratie voor op je boterham helemaal gaat lukken. Welke tip lijkt jou het lekkerst?
Wil je nou meer tips over voeding? Volg dan Jonathan Klaassen op Instagram.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier
Geef een reactie