Print

Recept: Zelf vanille extract maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De vuistregel is: gebruik 1.5 vanille stokjes van goede kwaliteit per 100 ml vodka. Heb je een fles vodka van 70 cl dan heb je dus 10,5 stokjes benodigd. En voor een literfles vodka gebruik je 15 vanille stokjes. Let op! Als je stokjes van mindere kwaliteit gebruikt kan het zijn dat je 2 of zelfs 3 stuks nodig hebt per 100 ml vodka, dit omdat er simpelweg minder smaak wordt afgegeven. Zoek dus het liefst naar stokjes met benaming ‘Bourbon’ en afkomstig uit ‘Madagaskar’.

Ingredients

Scale
  • 200 ml premium Vodka
  • 3 stuks bourbon vanille stokjes van goede kwaliteit

Extra: 

  • steriele glazen fles(jes) met dop (of gebruik de vodka fles)

Instructions

  1. Snijd de vanille stokjes in de lengte door en steek deze in de fles. 
  2. Vul het flesje met de vodka maar niet helemaal vol! Draai de dop goed dicht en schud de fles een paar keer om.
  3. Bewaar de fles op en koele en donkere plaats. Schud de fles elke week even om, na 5 weken is je vanille extract klaar voor gebruik. Na elk gebruik de fles weer goed sluiten.

Groetjes, Betty

Notes

Mocht je een grote hoeveelheid vanille extract maken is het handig om ook een extra klein flesje te vullen dat je binnen handbereik neer zet. Als je veel stokjes in de fles steekt past ook vaak niet alle vodka er in. Maar daarnaast is het ook makkelijker om steeds een lepeltje af te meten uit een klein flesje in plaats van steeds uit een grote literfles.