• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Overige / Voorbereiden voor kerst

Voorbereiden voor kerst

22 december 2020 Door Betina Oostveen Reageer

Staan jullie al in de startblokken voor het kerstdiner? Het is alom bekend dat deze vaak enorm veel stress met zich mee brengt, dus ik dacht: ik deel wat last minute tips met jullie om je voor te bereiden voor kerst!

Gegrilde steaks voor kerst

Onlangs vertelde ik jullie al dat ik een BK Bourgogne grillpan 26 cm heb gekregen! Deze ruime gietijzeren grillpan is ideaal voor het grillen van grote stukken vlees of groenten en dus ook ideaal voor het bereiden van je hoofdgerecht voor kerst! Speciaal voor de feestdagen ging ik aan de slag met het recept voor gegrilde steaks chimichurri! Deze maakte ik van mooie plakken ribeye en die chimichurri saus maak je er natuurlijk ook zelf bij. Maar uiteraard horen hier ook nog een aantal kerst bijgerechten bij en geef ik je nog meer tips om jezelf helemaal voor te bereiden op kerst en dit recept.

Wil jij ook deze BK Bourgogne Grillpan bestellen? In de Feestelijke decembermaand krijg je vaak tot 30% korting op de adviesprijs van de pannen in de webshop van BK. Een goede tip voor onder de boom!

Voorbereiden is key

In restaurants noemen ze de voorbereidingen in de keuken de ‘mise en place‘ en die is heel belangrijk voor een snel verloop en uitgifte in de keuken. Door bepaalde gerechten al (deels) vooraf te maken, hoef je deze tijdens het kerstdiner vaak alleen nog even op te warmen of af te bakken. Voorbereiding is gewoon key. Bij deze een aantal tips:

  • Begin een dag van tevoren – Het komt als laatste op tafel maar ik denk hier vaak het eerste aan. Veel kerstdesserts kun je al een dag van te voren bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een feestelijke taart of cheesecake bakken. Maar ook chocolademousse maken. Veel desserts dienen lange tijd af te koelen of op te stijven. Dus doe dit gerust een dag van tevoren en bewaar dus in de koelkast.
  • Duur van de bereidingstijd – ga voor je gerechten na welke de langste bereiding nodig heeft en begin daar als eerste mee. Zo kun je vlees bijvoorbeeld al een aantal uren (of soms een dag) laten marineren. Maar je kunt het ook vaak nog eens voorbakken. Zoals bijvoorbeeld de varkenshaas voordat hij in het spekjasje de oven in gaat. Of de ossenhaas voor Beef Wellington voorbakken, voordat je deze in bladerdeeg stop. Groot gebraad in de oven of barbecue? Zorg dat je op tijd begint en houd hierbij ook rekening met de ‘rusttijd’ van het vlees.

  • Snijd je rauwkost vast voor – ga je een voorgerecht, tussengerecht of bijgerecht met rauwkost of salade serveren? Pluk alvast je slasoorten, en blaadjes loof, was ze, laat uitlekken en stop in een hersluitbare zak in de koelkast. Snijd stevige groenten zoals broccoliroosjes, worteltjes, maar snijd ook fruit en kaas of noten alvast voor. Stop in een houdbaar bakje in de koelkast. Maak vast je dressing en stop in een afsluitbare beker in de koelkast. Dan is een mooie saladeschaal vaak in een paar minuten compleet opgemaakt. Deze salade met witlof of eigengemaakte huzarensalade is een aanrader voor de feestdagen!
  • Maak je bijgerechten vooraf – Maak je geroosterde groenten of aardappels uit de oven? Doe dit dan vooraf bereiden, zodat je deze op de avond zelf slechts een kwartiertje hoeft op te warmen. Neem een voorbeeld aan deze hasselback aardappels. 1 uur je oven aan hebben tijdens het kerstdiner of slechts 15 minuten opwarmen is een groot verschil. Stoofpeertjes op tafel? die kun je zelfs tot twee dagen van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren.

Ik serveerde ook nog bimi (asperge broccoli) bij mijn gegrilde steaks chimichurri. Deze had ik vooraf net beetgaar gekookt en laten afkoelen. Toen s’avonds de aardappels een kwartiertje de oven in gingen om op te warmen, heb ik de laatste 5 minuten de bimi erbij gelegd om ook op te warmen

voorbereiden op kerst - stoofpeertjes
Stoofpeertjes
voorbereiden op kerst - chimichurry saus maken
Chimichurry saus
voorbereiden op kerst - steaks chimichurri grillen
Steaks grillen
voorbereiden op kerst - hasselback aardappels
Hasselback aardappels

Tafelsetting en tafeletiquette

Als je ook vooraf de kersttafel gaat dekken, dan heb ik een paar tips voor je.

  • Kleuren – Kies als eerste een mooie kleursetting en dan het liefst in de kleuren van je kerstdecoratie in huis natuurlijk. Zorg dat je servetten, onderborden, tafellopers en decoratie op tafel daar helemaal op aangepast zijn. Met kerst staat een guirlande van kersttakken bijvoorbeeld heel feestelijk in het midden en is gelukkig ook laag. Plaats liever geen hoge bloemstukken, of hoge dikke kaarsen op houders want de gasten moeten elkaar nog wel aan kunnen kijken.
  • Onderbord of Placemat – Om je tafel feestelijk aan te kleden is het mooi om voor iedere gast een onderbord te plaatsen. Deze geeft een mooie focus op het bord dat er bovenop komt te staan en voegt vaak ook nog kleur toe aan de tafel. En het is ook een mooie plek om vooraf bijvoorbeeld de servet, naambordje of zelfs een kaartje met kerstmenu op te zetten. Een rond onderbord hoort bij rond servies en een rechthoekige placemat gebruik je voor langwerpige of vierkante borden.
  • Bestek – De vorken ligt links van je bord en je messen EN lepels liggen rechts van je bord. Alleen bestek voor de dessertgang ligt boven je bord. Je pakt het bestek van buiten naar binnen, je werkt gedurende het diner dus steeds meer naar je bord toe.
  • Glazen – deze staan rechts, boven je bestek. Elke wijn schenk je in een eigen wijnglas. En voor elke gast staat er ook een waterglas. De glazen kun je diagonaal plaatsen zodat ze een beetje je bord omsluiten. Officieel hoort het waterglas helemaal boven\links van alle glazen. Maar als je een klein waterglaasje hebt (zoals ik) wordt deze ook vaak rechts gezet om het inschenken te vergemakkelijken. (Langste glas achteraan dus)
voorbereiden kerst met BK
  • Brood – Serveer je voorafgaande of tijdens het diner ook brood? Geef elke gast dan een eigen klein broodbordje (bijv. rond gebaksbordje) en plaats deze links, boven het bestek. Zo hou je de kruimels ook op een plek.
  • Gedrag – wellicht een beetje overbodig maar: aan tafel zit je netjes rechtop, je eet met je mond dicht en praat natuurlijk al helemaal niet met volle mond. Gebruik een servet om je mond te deppen en ontdoen van kruimels, maar snuit er niet je neus in. Van tafel gaan tijdens het eten is not done. Tussen de gangen door – denk als de borden net opgehaald worden en de nieuwe gang nog op tafel moet komen – is er eventueel gelegenheid om naar het toilet te gaan.
  • Tot slot: kom je als gast naar een diner, neem dan een presentje voor de host mee. Denk aan een bosje bloemen of een mooie fles wijn. Vraag ook altijd of je ergens mee kunt helpen in de keuken of aan tafel. Wees lief voor elkaar en geniet van een mooi kerstdiner.

Bedankt voor je aandacht en ik hoop natuurlijk dat jij dit jaar ook de gegrilde steaks chimichurry op het menu gaat zetten! Mocht je nog aanvullende vragen hebben ter voorbereiding van kerst dan mag je altijd een comment achterlaten of een mailtje sturen. Vergeet ook niet gebruik te maken van de Decembermaand korting als je ‘mijn’ BK Bourgogne Grillpan wenst te bestellen. Tip: Hier op de website van Vanessa vind je nog zo’n heerlijk recept en mooie kortingscode voor de BK Q-linair Master pannensets!

Groetjes, Betty


BEWAAR DIT ARTIKEL OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat voor de feestdagen!

Dit artikel betreft een samenwerking met BK Cookware. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Gadgets en Keukenapparatuur, Overige Tags: BK Pannen, how-to, Kerst recepten, samenwerkingen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gegrilde steaks chimichurri
Volgend bericht: Blondies met pindakaas en pretzels »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee