Print

Recept: Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst

Tijdens mijn vakantie in thailand stond dit typische ontbijt gerecht regelmatig op tafel! Een Thaise omelet met gebakken rijst en groenten. De omelet wordt gevuld met kipgehakt voor lekker veel eiwitten op de vroege morgen. Ideale basis voor een jungle trek! Of maak hem simpelweg als lunch of diner op een zomerse dag!

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Thaise keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 125 gram gekookte rijst,
  • 2 sjalotten,
  • 1 rode/groene paprika,
  • 100 gram kippengehakt,
  • 4 eieren,
  • 1 eetlepel soyasaus,
  • (wok)olie,
  • peper & zout,
  • verse koriander,
  • Sriracha saus (of een andere pittige saus).

Extra:

  • Koekenpan,
  • wok

Instructions

  1. Pel de sjalotten en snijd fijn. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit een beetje olie in de koekenpan en bak hierin de sjalotten en paprika gaar, gedurende 3-5 minuten. Voeg tot slot de gekookte rijst toe en roerbak deze mee. Draai daarna het vuur laag en laat, onder af en toe roeren, warmhouden. Je kunt eventueel ook een grote deksel op de koekenpan plaatsen om warm te houden.
  2. Verwarm de wok op hoog vuur met een beetje olie. Bak hierin het kippengehakt gaar in circa 5 minuten. Breng alleen nog even op smaak met zout & peper en draai het vuur naar middelmatig. Kluts vervolgens de eieren los met de sojasaus en giet bij het gehaktmengsel. Gelieve niet te veel meer roeren vanaf dit moment. Zodra de randen een beetje stollen, lift je deze een klein beetje op met je spatel en druppel hier wat extra olie in. Doe dit rondom, zodat je als het ware de omelet gaat frituren in een laagje olie. En door het optillen voorkom je tevens dat de Thaise ontbijt omelet vastkoekt.
  3. Zodra het ei gestolt is, schep je de omelet uit de wok en serveer op een bord met de gebakken rijst. Serveer met een scheutje pittige Thaise Srirachasaus en wat verse blaadjes koriander.

Voor erbij zet ik graag een kopje jasmijnthee met een kneepje limoen. Dan is mijn Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst helemaal af. Wedden dat je je even op vakantie waant.

Eet smakelijk!

Notes

Let op! In dit recept maak ik gebruik van ‘leftover’ rijst, met een gekookt gewicht van 125 gram. Mocht je de rijst echter voor willen koken of apart bereiden, dan is dit circa 50 gram ongekookte rijst.

Keywords: eieren, ontbijt, rijst, groenten, kip