• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Gevogelte Recepten / Sinterklaas Sate van kiphaasjes

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

21 november 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten mogen weer! Deze Sinterklaas Sate van kiphaasjes is een heerlijk hartig hapje voor tijdens de sinterklaasviering. Een smaakvolle Indonesische kipsate maar dan in de vorm van een ‘S’ op een stokje.

In ruim 10 jaar tijd is het mij gelukt om ook 20 Sinterklaasrecepten te publiceren. Veelal zoete recepten voor ontbijt, taart of tussendoor. Maar ook met af en toe een hartig bladerdeeghapje om van te smullen. Dit recept voor Sinterklaas Sate is er echt eentje voor het diner en laat zich uitstekend combineren met bijvoorbeeld Nasi Goreng of een van mijn andere Indische recepten. Hij is afgeleid van mijn recept voor Sate Ajam, maar dan minder pittig in verband met de kids. Maar je kunt hem ook als borrelhapje serveren met bijvoorbeeld stokbrood. Lekker voor erbij: natuurlijk een portie pindasaus, evenals wat Seroendeng (gebakken kokos & pinda’s), maar ook sperzieboontjes en atjar tjampoer (zoetzure groenten).

recept sint sate van kiphaasjes © bettyskitchen.nl

Hoe maak je Sint Sate van kip?

Het gegeven is heel simpel, je neemt langwerpige kiphaasjes. Maar je kunt ook kipfilet in lange dunne strips snijden hoor. Deze laat je even marineren met Indonesische smaakmakers en daarna rijg je ze aan een satestokje in de vorm van een ‘S’. Je kunt ze daarna eenvoudig op een bakplaat leggen want deze kleine haasjes zijn in een mum van tijd klaar in de oven. En eerlijk gezegd vind ik zoveel stokjes opbakken in een koekenpan teveel gedoe. Dus maak het jezelf makkelijk: de marinade kun je namelijk goed voorbereiden en eenmaal geregen stokjes kun je ook prima nog een paar uur in de koelkast bewaren. Maar daarna is het lekker smullen van deze Sinterklaas sate!


Print

Recept: Sinterklaas Sate van kiphaasjes

recept voor sint sate van kiphaasjes - kip op een stok geregen in de vorm van 'S'
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wil je Sinterklaas vieren met een heerlijk hartig hapje? Maak dan deze Sinterklaas sate van kiphaasjes. Deze Indische kipsate is heerlijk met stokbrood, maar kan ook met Nasi Goreng geserveerd worden voor een complete maaltijd!

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale
  • 600 gram kiphaasjes (ca 12-16 stuks)
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde gember
  • ½ tl. Sambal Oelek
  • 1 el. lichtbruine basterdsuiker
  • sap van ½ limoen
  • 50 ml ketjap manis
  • 25 ml zonnebloemolie
  • peper & zout

Voor erbij:

  • pindasaus
  • gebakken uitjes
  • seroendeng

Extra:

  • houten sateprikkers
  • bakpapier

Instructions

  1. Stop de kiphaasjes in een mengkom. Ondertussen leg je ook vast de houten prikkers in een bak met water zodat ze kunnen marineren.
  2. Pel de ui en snijd deze in grote stukken. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Pers het sap uit de limoen. 
  3. Voeg de ui, knoflook, gember, sambal, suiker en limoensap toe aan de kiphaasjes. Giet de ketjap manis en olie erbij, breng op smaak met zout en peper en schep het geheel goed door. Dek vervolgens de kom af met folie en laat 2 uur marineren.
  4. Verwarm een oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Rijg steeds een kiphaasje aan de bovenste helft van de houten prikkers. Probeer deze zoveel mogelijk in een ‘S’ te vormen. Overtollige marinade en dus ook de stukken ui, knoflook etc. laten afdruipen voor het rijgen. Je kunt de Sinterklas sate spiezen afgedekt in de koeling bewaren tot ze daadwerkelijk de oven in gaan.
  6. Verdeel de sate over de bakplaat en plaats in het midden van de oven. Bak de Sinterklaas Sate in zo’n 15 – 20 minuten gaar in de oven. Met name de laatste paar minuten goed in de gaten houden want je wilt niet dat ze gaan verbranden. Halverwege de baktijd graag een keertje de stokjes omdraaien op de plaat.
  7. Serveer direct met bijvoorbeeld gebakken uitjes of Seroendeng en natuurlijk pindasaus.

Selamat Makan! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept sint sate van kiphaasjes © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Sinterklaas sate van kiphaasjes wilt koken!

recept sint sate van kiphaasjes © bettyskitchen.nl

Category: Gevogelte Recepten Tags: gember, hoofdgerechten, Indonesische keuken, ketjap manis, Kip, kipfilet, kiphaasjes, knoflook, limoen, pindasaus, sambal, sate, seroendeng, Sinterklaas, suiker, uien

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)
Volgend bericht: Gevulde Appels uit de oven »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee