Ohh dat wordt even decadent genieten aan tafel! Wij Nederlanders staan er om bekend dat we graag pannenkoeken met zoet beleg eten. Maar deze Franse crêpes met karamelsaus en noten is ook zeer zeker een aanrader
Franse crêpes met karamelsaus uit Bretagne
In Bretagne kun je niet alleen flaneren langs de vele stranden. Maar vind je er ook de bekende boekweit crepes en Galettes terug. Deze kun je prima hartig beleggen voor de lunch, met bijvoorbeeld spinazie, ham, kaas en spiegelei. Maar met name de versie met gezouten karamelsaus is heel typerend voor de streek. Je kunt echt overal flesjes ‘Vendee Caramel’ kopen met een rijke karamel van boter, suiker en zeezout. Bij gebrek aan deze kun je ook zelf een karamelsaus maken die altijd geweldig is voor over desserts!
Nog meer desserts met pannenkoeken of crêpes
Garneer deze Bretonse crêpes met karamelsaus met noten. Denk hierbij aan geroosterde en gehakte hazelnoten, pecannoten, walnoten, net wat jij lekker vindt. Ook lekker: serveer er nog een bolletje ijs bij voor een wel heel decadent dessert om van te smullen. Maar wist je dat wij nog meer lekkere zoete desserts met pannenkoeken of crêpes op de site hebben staan? Probeer bijvoorbeeld ook eens deze crêpes taart met citroen. Of ga voor een pannenkoekentaart met chocolade en pistachenoten!
Recept: Crêpes met karamelsaus en noten
Boekweit crêpes met karamelsaus zijn heel typerend voor de Bretange streek in frankrijk. Overal kun je flesjes met salted karamel terugvinden om je pannenkoeken en crepes mee te beleggen. Maak er een heerlijk luxe dessert van door de crêpes met karamelsaus en notente serveren.
- Prep Time: 30 min wachttijd
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 1 uur
- Yield: 4 personen 1x
- Category: dessert
- Cuisine: Franse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Voor de Bretonse pannenkoeken (crêpes):
- 1 ei (M)
- 300 ml (plantaardige) melk
- snufje zout
- 60 gr bloem
- 75 gr boekweitmeel
- zonnebloemolie, voor het bakken
Topping:
- handje noten, zoals hazelnoten of pecannoten
- 100 gram kristalsuiker
- 40 ml water
- 65 ml slagroom, alvast een beetje voorverwarmd
- 1 afgestreken eetlepel roomboter
- maldon saltflakes
Extra:
- koekenpan
- steelpannetje
Instructions
- Maak allereerst het crêpes beslag door eieren, melk, zout, bloem en boekweitmeel goed door elkaar te klusten met een handgarde. Laat 30 minuten rusten (zodat de melk het zetmeel uit de bloem goed kan opnemen).
- Verwarm de koekenpan op medium vuur en bak hierin de noten rondom. Doe dit zonder olie of boter, want dit is enkel om meer smaak te krijgen. Strooi de noten daarna op een bord en laat afkoelen.
- Maak vervolgens een karamelsaus volgens dit recept. Voeg tot slot een flinke snuf maldon saltflakes toe, roer goed door en zet daarna apart om iets af te koelen. (zo maak je salted caramel!)
- Verhit ondertussen de koekenpan met een klontje boter of olijfolie en schep hier 1/8 van het beslag in. Laat het beslag een beetje uitlopen en draai de crêpe om zodra de bovenkant niet meer vloeibaar is (dit duurt minstens 1 minuut).
- Bak de pannenkoek aan de andere kant ook gaar, en laat daarna op een warm bord glijden. Houd eventueel warm in de oven (+/- 60 graden) of boven op een pan met kokend water.
- Hak als laatste de geroosterde noten grof en serveer aan tafel: beleg elke pannenkoek met een 2-3 eetlepels karamelsaus en bestrooi met de gehakte noten.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Maak de karamelsaus maximaal 1 dag van tevoren en bewaar in een afgesloten pot. Alvorens het dessert te serveren, warm je de saus even op in een pannetje op middelmatig vuur en serveer deze warm aan tafel.
Simone -lifeofsimone-
Oooh mmmm, ziet er fantastisch uit! Ik ben gek op pannenkoeken!
Betina Oostveen
Heerlijk he! ik ben ook zo’n pannenkoeken-lover.
groetjes,
Betty