Het is weer Meatless Monday en voor vanavond kun jij deze ovenschotel met gnocchi en raapstelen op het menu zetten! Je schuift deze vegetarische schotel in een mum van tijd in de oven, dus ideaal na een lange werkdag. Eet je toch lekker en gezond!
Koken met raapstelen
Raapstelen? Jup! Raapstelen zijn hartstikke gezond, ze zitten vol met vitamine C, calcium en ijzer. Het is een echte Hollandse seizoensgroente die in het voorjaar en de zomer te verkrijgen is. Je koopt het in bosjes of los gewoon in de supermarkt. Nu moet ik toegeven dat ik zelf nog niet echt ervaring had met het koken met raapstelen. Hoog tijd om daar dus verandering in aan te brengen en dat beviel prima! In deze ovenschotel met gnocchi lijken de raapstelen qua smaak en structuur een beetje op verse spinazie.
Ovenschotel Recepten
Ovenschotels zijn altijd zo lekker makkelijk. Het is in een mum van tijd klaar en je staat niet in het heetst van de strijd in 5 pannen tegelijkertijd te roeren. Ideaal dus ook als je eetgasten krijgt. Niet alleen deze vegetarische ovenschotel met gnocchi en raapstelen is een aanrader. Maar Betty maakte eerder deze Ovenschotel met gehakt en aardappel (een traditionele Britse cottage pie) en deze Zwitserse aardappelschotel met kaas. Beide niet vegetarisch, maar wel ook heel lekker!
Recept: Ovenschotel met gnocchi en raapstelen
Het is weer Meatless Monday en voor vanavond kun jij deze ovenschotel met gnocchi en raapstelen op het menu zetten! Je schuift deze vegetarische schotel in een mum van tijd in de oven, dus ideaal na een lange werkdag. Eet je toch lekker en gezond!
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 25 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 400 gram gnocchi
- 1 bos raapstelen (zo’n 250 gram)
- 2 bosuitjes
- 2 tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1 el. pijnboompitten
- 1 rol geitenkaasbrie (zo’n 150 gram)
- 3 takjes verse of 1 tl. gedroogde tijm
- Snuf peper en zout
- Olijfolie om te bakken en in te vetten
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet alvast een ovenschaal in.
- Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Snij de wortels van de raapstelen. De steeltjes en het blad kun je beide eten. Je kunt de raapstelen wat fijner snijden of in z’n geheel verwerken. Kook de raapstelen 5 minuten in het water en giet ze vervolgens af. Druk voorzichtig zoveel mogelijk water uit de raapstelen, anders wordt de schotel te nat.
- Ondertussen verwarm je 1.5 el. olijfolie in een koekenpan op middelhoog buur. Voeg de gnocchi toe en bak ook deze voor 5 minuten. Schud regelmatig zodat de gnocchi niet aanbrandt. In de laatste minuut pers je de knoflook uit boven de pan en voeg naar wens een snuf zout en peper toe. Verwarm de knoflook nog even mee.
- Snij de tomaat en geitenkaasbrie in dunne plakken en de bosui in ringetjes.
- Als alle ingrediënten klaar staan begin je met het opbouwen van de ovenschotel. Schep de gnocchi in de ingevette ovenschaal en vervolgens de tomaat. Verdeel twee derde van de tijm over de tomaten. Vervolgens verdeel je de raapstelen over de tomaten, gevolgd door de bosuitjes, geitenkaasbrie en als laatste strooi je de pijnboompitten eroverheen.
- Zet de ovenschaal voor 20 minuten in het midden van de oven. Serveer de schaal met het laatste beetje tijm eroverheen gestrooid.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Will Langenberg
Mmmm, lekker hoor.
Ga ik proberen.
Ben benieuwd naar de smaak.