Print

Recept: Koningsdag Cake

koningsdag recepten koninginne cake met amandel

Ingredients

Scale

Instructions

  1. Laat alle ingrediënten eerst op kamertemperatuur komen (circa 30 minuten.) Verwarm de oven voor op 150 graden / 135 hete lucht. Beboter de binnenkant van een groot cakeblik of tulbandvorm. ‘Stof’ deze vervolgens af met een beetje bloem en zet apart.
  2. Klop in een kom de boter, suiker en zout zacht en romig. Dit duurt ongeveer 10 minuten.Voeg daarna één voor één de eieren toe. Let op dat je pas een volgend ei toevoegt als het ei daarvoor volledig is opgenomen tijdens het kloppen.
  3. Spoel de sinaasappel af onder een hete kraan en boen deze daarna goed schoon met een doek. Gebruik een zesteur om dunne schilletjes van de sinaasappel schil te trekken (of ‘rasp’ deze op een fijne blokrasp.) Snijd daarna de sinaasappel doormidden en pers deze uit. Voeg zowel de schilletjes als sap toe aan het botermengsel en roer door.
  4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en meng dit met het amandelmeel en bakpoeder. Mix dit vervolgens door het botermengsel. Schep het beslag in de cake of tulbandvorm en bak 1 uur en 1 kwartier (75 minuten) in de voorverwarmde oven.  Je kunt de cake eventueel het eerste half uurtje afdekken met wat zilverfolie om verbranden te voorkomen. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer schoon uitkomt. Is dat niet het geval, dan bak je de cake nog een paar minuten langer en doe je opnieuw de ‘prikker test’. Laat de cake 10 minuten afkoelen alvorens deze uit de vorm te halen, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster.
  5. Keer de Koningsdag cake om op een bord (dus de onderkant wordt nu de bovenkant). Meng het poedersuiker met de kleurstof/water en smeer dit bovenop de koninginnedag cake.Druk her en der wat decoratieparels in het glazuur en laat goed opdrogen.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty