Dit was 4 jaar geleden mijn hulde aan (Oud) Koningin Beatrix! Na 33 jaar werd het tijd om het stokje door te geven aan zoonlief Willem Alexander. Dus ben ik de keuken ingedoken voor een cake die haar afscheid waardig is. Inmiddels komt deze Koninginnedag cake met amandel en sinaasappel elk jaar weer op tafel tijdens, nu, Koningsdag en werd hij omgedoopt tot Koningsdag cake!
Genieten van Oranje Recepten
Tijdens deze nationale feestdag willen we natuurlijk op en top genieten van Oranje recepten en dat mag soms best koninklijk lekker zijn. Voor het bereiden van deze Koningsdag cake wijk ik dan ook af van mijn standaard cake beslag recept en vervang een deel van de bloem door amandelmeel voor een luxe smaak.
Decadente Koningsdag Cake
Speciaal in de trend van Koninginnedag of Koningsdag, voeg ik er ook een vleugje ‘oranje’ aan toe, door een sinaasappel te verwerken in het recept. Het hoort er nou eenmaal bij. En of je deze feestdag uitbundig gaat vieren op de vrijmarkten of gewoon lekker thuis voor de buis: deze luxe Koningsdag cake is met stip een parel van het Koningshuis! Echt een verrukkelijk recept en maakt een decadente Koningsdag Cake die onze Koningin Maxima ook eer aan zal doen! Geniet er in ieder geval van!
PrintRecept: Koningsdag Cake
- Cook Time: 90 minutes
- Total Time: 1 hours 30 minutes
- Yield: 1 tulband 1x
- Category: Cake
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 150 gram boter,
- 200 gram suiker,
- 1 mespunt zout,
- 4 eieren (of 3 grote eieren L),
- 1 grote sinaasappel,
- 100 gram amandelmeel,
- 150 gram zelfrijzend bakmeel,
- 2 theelepels bakpoeder,
- 100 gram poedersuiker,
- 1/4 eetlepel oranje food kleurstof aangelengd met 3/4 eetlepel water (totaal 1 eetlepel dus),
Instructions
- Laat alle ingrediënten eerst op kamertemperatuur komen (circa 30 minuten.) Verwarm de oven voor op 150 graden / 135 hete lucht. Beboter de binnenkant van een groot cakeblik of tulbandvorm. ‘Stof’ deze vervolgens af met een beetje bloem en zet apart.
- Klop in een kom de boter, suiker en zout zacht en romig. Dit duurt ongeveer 10 minuten.Voeg daarna één voor één de eieren toe. Let op dat je pas een volgend ei toevoegt als het ei daarvoor volledig is opgenomen tijdens het kloppen.
- Spoel de sinaasappel af onder een hete kraan en boen deze daarna goed schoon met een doek. Gebruik een zesteur om dunne schilletjes van de sinaasappel schil te trekken (of ‘rasp’ deze op een fijne blokrasp.) Snijd daarna de sinaasappel doormidden en pers deze uit. Voeg zowel de schilletjes als sap toe aan het botermengsel en roer door.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en meng dit met het amandelmeel en bakpoeder. Mix dit vervolgens door het botermengsel. Schep het beslag in de cake of tulbandvorm en bak 1 uur en 1 kwartier (75 minuten) in de voorverwarmde oven. Je kunt de cake eventueel het eerste half uurtje afdekken met wat zilverfolie om verbranden te voorkomen. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer schoon uitkomt. Is dat niet het geval, dan bak je de cake nog een paar minuten langer en doe je opnieuw de ‘prikker test’. Laat de cake 10 minuten afkoelen alvorens deze uit de vorm te halen, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster.
- Keer de Koningsdag cake om op een bord (dus de onderkant wordt nu de bovenkant). Meng het poedersuiker met de kleurstof/water en smeer dit bovenop de koninginnedag cake.Druk her en der wat decoratieparels in het glazuur en laat goed opdrogen.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Anouk
Bedankt Betty, het was heerlijk vandaag!!