• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Italiaanse stamppot met zoete aardappel

Italiaanse stamppot met zoete aardappel

7 november 2016 Door Nanda Appelman Reageer

Door Nanda – Voor deze Meatless Monday heb ik een vegetarische Italiaanse stamppot gemaakt, met zoete aardappel. Zodra het buiten wat kouder begint te worden ga ik al snel denken aan het maken van stamppotten, goedgevulde maaltijdsoepen en stoofpotjes.

Italiaanse stamppot met zoete aardappel

Maar ik heb als zonliefhebber toch wel altijd wat moeite om de zomer achter me te laten… Daarom nog geen klassieke winterse stamppot vandaag, maar een Italiaanse met een knipoog naar de zomer.

De zoete aardappel… eh .. wortel…

Wist je trouwens dat de zoete aardappel geen familie is van de aardappels zoals we die in Nederland kennen? Het lijkt wel zo door de structuur en de manier van bereiden, maar het is een wortelknol (bataat). De zoete aardappel is wel net zo koolhydraatrijk als de ‘gewone’ aardappel: een voedzame maaltijd is met de zoete aardappel dus ook gegarandeerd.

De zoete aardappel bestaat in verschillende kleuren, zoals wit en oranje. Toevallig trof ik dit keer een witte variant met paarse schil in de supermarkt. Die had ik nog niet eerder gehad, meestal koop ik de bekendere oranje zoete aardappels. Maar ik proefde zelf weinig verschil tussen de witte en oranje zoete aardappels. Jullie wel?

En als jij ook fan bent van zoete aardappels, probeer dan eens deze boerenkoolstamppot met zoete aardappel.

Recept voor Italiaanse stamppot met zoete aardappel:

(Vegetarisch hoofdgerecht voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 800 gram zoete aardappels
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel (rode) pesto
  • 50 gram rucola
  • 150 gram cherrytomaten
  • 4 zontomaten
  • 2 rode uien
  • 1 bol mozzarella
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingstijd: 30 minuten.

Bereidingswijze Italiaanse stamppot met zoete aardappel:

  1. Zet een pan met gekookt water klaar. Schil de zoete aardappels en snij de oneffenheden eruit. Spoel ze af en snij ze in gelijke blokjes. Kook de zoete aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Ze moeten niet te zacht worden dus prik met een vork in de aardappels om te kijken of ze gaar zijn.
  2. Snijdt tijdens het koken van de aardappels de rode uien in halve ringen en de tomaatjes in vieren. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak eerst de uien 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de tomaat toe en bak deze ook 5 minuten mee. Pers de knoflook uit en bak deze nog een minuut mee. Zet de pan dan op zacht vuur.
  3. Vervolgens snij je alvast de mozzarella in blokjes en de zontomaten in reepjes.
  4. Pak een kom en meng de Griekse yoghurt met de pesto, een halve eetlepel olijfolie (extra vierge is hier het lekkerst) en een flinke snuf zout en peper.
  5. Giet de aardappels af. Voeg in de pan het yoghurtmengsel toe en pureer de aardappels met een stamper. Pureer de aardappels naar eigen voorkeur grof of juist fijn.
  6. Scheur of snij de rucola wat fijner en roer deze door de aardappels. Voeg vervolgens de mozzarella, zontomaten en ui-tomaatmengsel toe en vermeng alles in de stamppot met elkaar. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Je kunt deze stamppot zo’n 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dus ook gemakkelijk wat extra maken voor de dag erna en bewaar vooral de restjes. Ook kun je de stamppot invriezen voor een later moment.

Eet smakelijk!

Groetjes, Nanda

Italiaanse stamppot met zoete aardappel

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: cherrytomaten, Glutenvrij, hoofdgerechten, mozzarella, Nanda Appelman, pesto, rode ui, rucola, vegetarisch, yoghurt, zoete aardappel

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Havermouttaartje met banaan uit de oven
Volgend bericht: Chefs Revolution 2016 + Boerenmarkt XL »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee