Voor de Meatless Monday van vandaag bereidde ik deze lekkere Indiase currytaart met erwtjes en linzen. Een kruidige, hartige taart die je in een mum van tijd in de oven hebt staan. Vol met gezonde groenten én vegetarisch.
Currypasta
In dit gerecht heb ik kant-en-klare curry pasta gebruikt, dat vind ik zo handig. Je kunt het namelijk voor van alles gebruiken: naast dit recept bijvoorbeeld ook met kip, groenten en rijst of in deze heerlijke Indiase gele currysoep.
Curry pasta is een mix van verschillende kruiden. Er zijn verschillende kleuren curry pasta (rood, geel en groen) die allen ook weer anders smaken. Ik gebruikte in dit recept de gele variant met rode peper, geelwortel en kruiden, de meest milde vorm.
Indiase curry taart maken
Daarnaast bespaart zo’n potje curry pasta veel tijd en moeite… Ik heb een aantal jaar geleden wel eens zelf ‘curry kruiden’ leren maken tijdens een workshop. Dat is absoluut heel lekker, maar ook best wel een werkje. Bovendien staat meteen je hele keukenkast vol met allerlei soorten en maten kruiden;) Ik kies dan ook al snel voor zo’n kant-en-klare variant (wel graag zonder chemische toevoegingen!). Wat gebruik jij het liefste?
PrintIndiase currytaart met erwtjes en linzen
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 50 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
- 8 plakken filodeeg
- 250 gram bruine linzen (bv. uit blik)
- 125 gram tuinerwten
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- Een flinke hand kiemen
- 2 eieren
- 150 ml. slagroom
- 2 el. gele curry pasta
- Peper en zout naar smaak
- Kokosolie
Instructions
- Als je filodeeg uit de diepvries gebruikt, haal deze er dan uit om goed te ontdooien. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
- Snij de ui in dunne ringen en pers de teentjes knoflook alvast uit. Was de linzen en erwten (hou ze wel apart) en laat ze uitlekken.
- Verwarm een eetlepel kokosolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de uien totdat ze glazig worden. Voeg dan de linzen, knoflook en de gele curry pasta toe. Roer alles goed door elkaar en verwarm het een paar minuten. Vervolgens zet je het vuur uit en laat het mengsel nog even in de pan.
- Pak een kom en klop daarin de eieren los met de slagroom. Voeg een flinke snuf zout en peper toe.
- Vet een bakvorm in met kokosolie. Als de olie niet vloeibaar is, zet je hem even in de oven die aan het voorverwarmen is. Bestrijk de bladeren filodeeg aan beide kanten met de kokosolie en bekleed de bodem van je taartvorm hiermee. Zorg ervoor dat de rand hoog genoeg is. Filodeeg is overigens best dun, dus je kunt de bodem het beste dubbel beleggen zodat de vulling er straks niet doorheen komt.
- Vervolgens roer je de gebakken linzen en uien door de eieren met room. Giet dit in de taartvorm. Verdeel de erwtjes eroverheen en druk ze een beetje in het mengsel.
- Plaats de Indiase currytaart voor 25 minuten in het midden van de oven. Hou het in de tussentijd goed in de gaten, als de filodeeg-randen te hard gaan (verbranden) zet je de taart iets lager in de oven.
- Laat de Indiase currytaart na de oventijd licht afkoelen voordat je hem aansnijdt. Strooi de kiemen eroverheen.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
Bewaartip: het voordeel van hartige taart is dat je het warm én koud kunt nuttigen. Heb je een puntje over (of zorg ervoor dat je een puntje overhoudt;), bewaar die dan lekker voor de lunch de dag erna.
Martina
Heel erg lekker! We hebben genoten van deze heerlijke taart.