Voor vandaag heb ik een gazpacho gemaakt met geroosterde ui en paprika. Een heerlijke koude soep bomvol vitaminen. Lekker om mee af te koelen op een warme, zomerse dag!
Traditioneel wordt een gazpacho gemaakt met rauwe groenten. Het is een koude soep met zoete en zoute smaken die je lichaam aanvult met alle voedingsstoffen die je nodig hebt op een warme, zonnige dag. Ik ben sowieso gek op soep, je kunt er superveel groenten in verstoppen en het is lekker voedzaam. Bovendien is gazpacho soep heel makkelijk en snel om te maken.
Geen traditionele gazpacho
Onlangs volgde ik een kookworkshop en leerde ik om uien te roosteren. Deze werden gebruikt als ingrediënt om bouillon van te trekken. Maar de pure smaak vond ik zo lekker dat ik er deze gazpacho bij bedacht, in combinatie met paprika die je ook heel goed kunt roosteren. Het is dus geen traditionele gazpacho met rauwe groenten geworden, maar een heerlijk alternatief met geroosterde groenten
Uien en paprika roosteren
Zelf groenten roosteren is wel even een werkje en ik heb dan ook een tutorial gemaakt om je stap voor stap uit te leggen hoe je zelf ui en paprika kunt roosteren. Zie hier de how-to: uien en paprika roosteren. In onderstaande bereidingstijd heb ik rekening gehouden met het zelf roosteren van de groenten (ongeveer 40 minuten). Natuurlijk kun je ook variëren met de gazpacho en bijvoorbeeld iets meer tomaten, rauwe paprika en een komkommer toevoegen. Dan vallen die 40 minuten dus weg!
Recept: Gazpacho met geroosterde ui en paprika
- Prep Time: 40 minutes
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 50 minutes
- Yield: 2 kommen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Spaanse keuken
Ingredients
- 2 grote witte uien
- 2 zoete puntpaprika’s
- 2 tomaten
- 2 stengels bleekselderij
- 50 gram fetakaas
- Verse bieslook
- 1 teentje knoflook
- 1 tl. witte wijnazijn
- 1 el. extra vierge olijfolie
- Peper en zout
Benodigdheden
- Blender/staafmixer/keukenmachine
Instructions
- Rooster eerst de groenten volgens de tutorial.
- Begin met het snijden van alle groenten. Snij de geroosterde uien en puntpaprika’s in grove stukken en doe ze in een kom. De tomaten en bleekselderij snij je in stukjes en voeg je ook toe in de kom. Pers de knoflook uit boven de kom en knip de bieslook fijn. Voeg dit ook toe aan de groenten samen met de witte wijnazijn, olijfolie, 100 ml. koud water en een snuf peper en zout.
- Met een staafmixer, blender of keukenmachine (net wat je hebt staan) vermaal je het mengsel tot een egale soep. Proef en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
- Verkruimel de fetakaas en serveer de soep met de kaas eroverheen gestrooid.
Bewaartip: Je kunt de soep lauwwarm (als je de groenten ervoor hebt gegrild) of ijskoud (om lekker bij af te koelen) serveren. Als je soep over hebt kun je deze dan ook makkelijk nog 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Of maak wat extra! Lekker om mee te nemen voor de lunch.
Eet smakelijk!
Groetjes Nanda
Geef een reactie