• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Ćevapčići (worstjes uit de Balkan)

Ćevapčići (worstjes uit de Balkan)

9 juni 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Als je ooit in het voormalige Joegoslavie op vakantie bent geweest dan ken je waarschijnlijk deze bekende worstjes uit de Balkan ook. Ćevapčići zijn kleine smaakvolle gebakken vleesrolletjes die worden geserveerd op Lepinja platbrood met uien en ajvar. Ik ben er mijn hele leven al fan van en heb ze heel veel mensen voorgeschoteld, maar nog nooit het recept hier gedeeld. Dus, eet je gezellig mee?

Welke soorten Ćevapčići zijn er?

Iedere regio in het voormalige Joegoslavië heeft zo een eigen recept voor Ćevapčići (tje-wap-tsie-tsie)maken. Over het algemeen wordt er rundvlees gebruikt voor het maken van deze kleine worstjes uit de Balkan, maar er kan ook met grote regelmaat lams of kalfsvlees aan worden toegevoegd voor een betere smaak. Een groot deel van de bevolking is moslim, daarom zul je worstjes met varkensvlees bijna enkel in Servische restaurants en huishoudens tegenkomen.

  • Sarajevski Ćevapčići(zoals gegeten in Sarajevo) = 75% Rundvlees + 25 % Lamsvlees
  • Banjalucki Ćevapčići (zoals gegeten in Banja Luka) = men legt 4 worstjes tegen elkaar en ze worden als een soort ‘tegeltje’ aan elkaar gebakken.
  • Travnicki Ćevapčići = een mengeling van verschillende soorten vlees, bijvoorbeeld gelijke delen rund, kalf en lam.
recept cevapcici maken (worstjes uit de balkan) © bettyskitchen.nl

De kleine worstjes uit de Balkan

Nu zijn wij grote liefhebbers van Ćevapčići maken en verorberen. Maar met een vrij grote familie wil niemand een hele middag besteden aan het handmatig draaien en rollen van deze kleine worstjes uit de Balkan. Maak het jezelf gemakkelijk en schaf een ‘Ćevapčići pers’ aan. Daarbij druk je een handje gekruid gehakt in een paar seconden tot meerdere worstjes van gelijke dikte en lengte. Laat je tevens niet verleiden tot de aanschaf van diverse Ćevapčići kruidenmixen want daar wordt vaak van alles aan toegevoegd. Terwijl iedereen die ik ken echt zweert bij enkel peper & zout voor het op smaak brengen van deze worstjes. Maar je mag van mij ook gerust wat paprikapoeder of tuinkruiden toevoegen als je dat lekker vindt hoor.

recept cevapcici maken (worstjes uit de balkan) © bettyskitchen.nl

Heb je deze al in huis?


Waarmee worden Ćevapčići geserveerd?

  • Lepinja (leh-pien-ja) – een plat brood dat bijna altijd met Cevapcici wordt geserveerd. Daarmee eet je het uit de hand zoals fastfood bedoeld is. Bij gebrek kun je ook pita broodjes gebruiken.
  • Luka (loe-ka) – Gesnipperde uien – want lekkere bite en kick.
  • Kajmak (kei-mak) – dat is vertaald ‘zure room’ die dan een beetje smelt op je broodje en een romig geheel maakt.
  • Ajvar (ei-war)– een zeer bekende paprika-aubergine puree uit de Balkan, die vaak als saus of dip wordt bereid.
  • Kupus salata (koe-poes)– een geliefd bijgerecht uit de Balkan van fijngesneden witte kool met dressing.
  • Pomfrit (pom-frie-t)– optioneel, maar met frietjes maak je er een heel uitgebreide maaltijd van.

Benieuwd hoe de video voor deze Cevapcici maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Ćevapčići (worstjes uit de Balkan)

recept cevapcici maken (worstjes uit de balkan) © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In de Balkan is men dol op het grillen van vlees. Met name deze bekende worstjes uit de Balkan zijn grote favoriet voor de lunch, als streetfood of om thuis met je familie op de barbecue te bereiden. Cevapcici worden geserveerd op Lepinja brood en met uien en ajvar. Hou ongeveer 150 – 200 gram gehakt vlees per persoon aan.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 dag marineren
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 24H
  • Yield: 4–5 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: Barbecue
  • Cuisine: Balkan keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo rundergehakt *
  • 15 gram zout (= 1.5%)
  • 1 tl. gemalen zwarte peper
  • 1 tl bakpoeder
  • 5 –6 teentjes knoflook
  • 100 ml water
  • (optioneel) 1 tl. paprikapoeder
  • (optioneel) 1 tl. gedroogde oregano

(* voor variaties zie blogtekst)

Voor erbij:

  • lepinja (platbrood) of pitabroodjes
  • gesnipperde witte uien
  • ajvar
  • zure room
  • salade, bijvoorbeeld ‘Kupus’

Extra:

  • Grote ovenschaal (bijv. 25×35 cm)
  • zonnebloemolie, voor invetten
  • cevapcici pers (optioneel)
  • BBQ bakplaat of wegwerp aluminium BBQ schaal

Instructions

  1. Je begint al een avond van tevoren. Pel de knoflook en pers deze uit. Plaats in een steelpannetje en giet hier het water bij. Breng aan de kook en zet daarna het vuur uit. Laat geheel afkoelen tot kamertemperatuur.  
  2. Verdeel het gehakt evenredig over een grote ingevette ovenschaal. Bestrooi met het zout, peper en de bakpoeder.
  3. Giet het knoflook-water af door een zeefje en schenk het vocht uit over het vlees. Trek nu handschoentjes aan en kneed alles goed door elkaar. Dek daarna de schaal af met folie en laat 12-16 uren marineren in de koelkast. 
  4. De volgende dag vorm je worstjes – ter groote van een duim- van het vlees. Het makkelijkst gaat dit met een ‘cevapcici’ pers. Plaats de worstjes in een (schone) ovenschaal en bewaar in de koelkast tot de bereiding. 
  5. Verwarm de barbecue en plaats een grillplaat (plancha) of aluminium BBQ grill schaal met daarin de worstjes boven het vuur. Bak de cevapcici gedurdende 5 – 10 minutes rondom aan. Ze zouden mooi bruin en sappig moeten zijn. Serveer direct.

Prijatno! (= eet smakelijk!)

Notes

Let op! Deze worstjes ‘druppelen’ behoorlijk wat vet in de barbecue en dat kan vreselijk gaan ‘roken’. Plaats de worstjes dan ook op INDIRECTE hitte, het liefst op een plancha (dichte grillplaat) of zelfs een wegwerp aluminum BBQ grill schaal (met van die ribbels om de worstjes tussen te leggen). Dit geldt zowel voor een gasbarbecue als een kolen bbq. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept cevapcici maken (worstjes uit de balkan) © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Cevapcici– ofwel worstjes uit de Balkan wilt gaan maken.

recept cevapcici maken (worstjes uit de balkan) © bettyskitchen.nl

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.  Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Vlees Recepten Tags: Ajvar, Balkan keuken, BBQ Recepten, brood, Glutenvrij, knoflook, lamsvlees, oregano, paprikapoeder, rundvlees, uien, varkensvlees, worst, worstjes

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Lepinja (Platbrood uit de Balkan)
Volgend bericht: Broodje pulled aubergine (vegetarisch) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee