Als je ooit in het voormalige Joegoslavie op vakantie bent geweest dan ken je waarschijnlijk deze bekende worstjes uit de Balkan ook. Ćevapčići zijn kleine smaakvolle gebakken vleesrolletjes die worden geserveerd op Lepinja platbrood met uien en ajvar. Ik ben er mijn hele leven al fan van en heb ze heel veel mensen voorgeschoteld, maar nog nooit het recept hier gedeeld. Dus, eet je gezellig mee?
Welke soorten Ćevapčići zijn er?
Iedere regio in het voormalige Joegoslavië heeft zo een eigen recept voor Ćevapčići (tje-wap-tsie-tsie)maken. Over het algemeen wordt er rundvlees gebruikt voor het maken van deze kleine worstjes uit de Balkan, maar er kan ook met grote regelmaat lams of kalfsvlees aan worden toegevoegd voor een betere smaak. Een groot deel van de bevolking is moslim, daarom zul je worstjes met varkensvlees bijna enkel in Servische restaurants en huishoudens tegenkomen.
- Sarajevski Ćevapčići(zoals gegeten in Sarajevo) = 75% Rundvlees + 25 % Lamsvlees
- Banjalucki Ćevapčići (zoals gegeten in Banja Luka) = men legt 4 worstjes tegen elkaar en ze worden als een soort ‘tegeltje’ aan elkaar gebakken.
- Travnicki Ćevapčići = een mengeling van verschillende soorten vlees, bijvoorbeeld gelijke delen rund, kalf en lam.
De kleine worstjes uit de Balkan
Nu zijn wij grote liefhebbers van Ćevapčići maken en verorberen. Maar met een vrij grote familie wil niemand een hele middag besteden aan het handmatig draaien en rollen van deze kleine worstjes uit de Balkan. Maak het jezelf gemakkelijk en schaf een ‘Ćevapčići pers’ aan. Daarbij druk je een handje gekruid gehakt in een paar seconden tot meerdere worstjes van gelijke dikte en lengte. Laat je tevens niet verleiden tot de aanschaf van diverse Ćevapčići kruidenmixen want daar wordt vaak van alles aan toegevoegd. Terwijl iedereen die ik ken echt zweert bij enkel peper & zout voor het op smaak brengen van deze worstjes. Maar je mag van mij ook gerust wat paprikapoeder of tuinkruiden toevoegen als je dat lekker vindt hoor.
Heb je deze al in huis?
Waarmee worden Ćevapčići geserveerd?
- Lepinja (leh-pien-ja) – een plat brood dat bijna altijd met Cevapcici wordt geserveerd. Daarmee eet je het uit de hand zoals fastfood bedoeld is. Bij gebrek kun je ook pita broodjes gebruiken.
- Luka (loe-ka) – Gesnipperde uien – want lekkere bite en kick.
- Kajmak (kei-mak) – dat is vertaald ‘zure room’ die dan een beetje smelt op je broodje en een romig geheel maakt.
- Ajvar (ei-war)– een zeer bekende paprika-aubergine puree uit de Balkan, die vaak als saus of dip wordt bereid.
- Kupus salata (koe-poes)– een geliefd bijgerecht uit de Balkan van fijngesneden witte kool met dressing.
- Pomfrit (pom-frie-t)– optioneel, maar met frietjes maak je er een heel uitgebreide maaltijd van.
Benieuwd hoe de video voor deze Cevapcici maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!
Recept: Ćevapčići (worstjes uit de Balkan)
In de Balkan is men dol op het grillen van vlees. Met name deze bekende worstjes uit de Balkan zijn grote favoriet voor de lunch, als streetfood of om thuis met je familie op de barbecue te bereiden. Cevapcici worden geserveerd op Lepinja brood en met uien en ajvar. Hou ongeveer 150 – 200 gram gehakt vlees per persoon aan.
- Prep Time: 1 dag marineren
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 24H
- Yield: 4–5 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Method: Barbecue
- Cuisine: Balkan keuken
Ingredients
- 1 kilo rundergehakt *
- 15 gram zout (= 1.5%)
- 1 tl. gemalen zwarte peper
- 1 tl bakpoeder
- 5 –6 teentjes knoflook
- 100 ml water
- (optioneel) 1 tl. paprikapoeder
- (optioneel) 1 tl. gedroogde oregano
(* voor variaties zie blogtekst)
Voor erbij:
- lepinja (platbrood) of pitabroodjes
- gesnipperde witte uien
- ajvar
- zure room
- salade, bijvoorbeeld ‘Kupus’
Extra:
- Grote ovenschaal (bijv. 25×35 cm)
- zonnebloemolie, voor invetten
- cevapcici pers (optioneel)
- BBQ bakplaat of wegwerp aluminium BBQ schaal
Instructions
- Je begint al een avond van tevoren. Pel de knoflook en pers deze uit. Plaats in een steelpannetje en giet hier het water bij. Breng aan de kook en zet daarna het vuur uit. Laat geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verdeel het gehakt evenredig over een grote ingevette ovenschaal. Bestrooi met het zout, peper en de bakpoeder.
- Giet het knoflook-water af door een zeefje en schenk het vocht uit over het vlees. Trek nu handschoentjes aan en kneed alles goed door elkaar. Dek daarna de schaal af met folie en laat 12-16 uren marineren in de koelkast.
- De volgende dag vorm je worstjes – ter groote van een duim- van het vlees. Het makkelijkst gaat dit met een ‘cevapcici’ pers. Plaats de worstjes in een (schone) ovenschaal en bewaar in de koelkast tot de bereiding.
- Verwarm de barbecue en plaats een grillplaat (plancha) of aluminium BBQ grill schaal met daarin de worstjes boven het vuur. Bak de cevapcici gedurdende 5 – 10 minutes rondom aan. Ze zouden mooi bruin en sappig moeten zijn. Serveer direct.
Prijatno! (= eet smakelijk!)
Notes
Let op! Deze worstjes ‘druppelen’ behoorlijk wat vet in de barbecue en dat kan vreselijk gaan ‘roken’. Plaats de worstjes dan ook op INDIRECTE hitte, het liefst op een plancha (dichte grillplaat) of zelfs een wegwerp aluminum BBQ grill schaal (met van die ribbels om de worstjes tussen te leggen). Dit geldt zowel voor een gasbarbecue als een kolen bbq.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Cevapcici– ofwel worstjes uit de Balkan wilt gaan maken.
Geef een reactie