Print

Recept: Ćevapčići (worstjes uit de Balkan)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In de Balkan is men dol op het grillen van vlees. Met name deze bekende worstjes uit de Balkan zijn grote favoriet voor de lunch, als streetfood of om thuis met je familie op de barbecue te bereiden. Cevapcici worden geserveerd op Lepinja brood en met uien en ajvar. Hou ongeveer 150 – 200 gram gehakt vlees per persoon aan.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 dag marineren
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 24H
  • Yield: 4-5 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: Barbecue
  • Cuisine: Balkan keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo rundergehakt *
  • 15 gram zout (= 1.5%)
  • 1 tl. gemalen zwarte peper
  • 1 tl bakpoeder
  • 56 teentjes knoflook
  • 100 ml water
  • (optioneel) 1 tl. paprikapoeder
  • (optioneel) 1 tl. gedroogde oregano

(* voor variaties zie blogtekst)

Voor erbij:

  • lepinja (platbrood) of pitabroodjes
  • gesnipperde witte uien
  • ajvar
  • zure room
  • salade, bijvoorbeeld ‘Kupus’

Extra:

  • Grote ovenschaal (bijv. 25×35 cm)
  • zonnebloemolie, voor invetten
  • cevapcici pers (optioneel)
  • BBQ bakplaat of wegwerp aluminium BBQ schaal

Instructions

  1. Je begint al een avond van tevoren. Pel de knoflook en pers deze uit. Plaats in een steelpannetje en giet hier het water bij. Breng aan de kook en zet daarna het vuur uit. Laat geheel afkoelen tot kamertemperatuur.  
  2. Verdeel het gehakt evenredig over een grote ingevette ovenschaal. Bestrooi met het zout, peper en de bakpoeder.
  3. Giet het knoflook-water af door een zeefje en schenk het vocht uit over het vlees. Trek nu handschoentjes aan en kneed alles goed door elkaar. Dek daarna de schaal af met folie en laat 12-16 uren marineren in de koelkast. 
  4. De volgende dag vorm je worstjes – ter groote van een duim- van het vlees. Het makkelijkst gaat dit met een ‘cevapcici’ pers. Plaats de worstjes in een (schone) ovenschaal en bewaar in de koelkast tot de bereiding. 
  5. Verwarm de barbecue en plaats een grillplaat (plancha) of aluminium BBQ grill schaal met daarin de worstjes boven het vuur. Bak de cevapcici gedurdende 5 – 10 minutes rondom aan. Ze zouden mooi bruin en sappig moeten zijn. Serveer direct.

Prijatno! (= eet smakelijk!)

Notes

Let op! Deze worstjes ‘druppelen’ behoorlijk wat vet in de barbecue en dat kan vreselijk gaan ‘roken’. Plaats de worstjes dan ook op INDIRECTE hitte, het liefst op een plancha (dichte grillplaat) of zelfs een wegwerp aluminum BBQ grill schaal (met van die ribbels om de worstjes tussen te leggen). Dit geldt zowel voor een gasbarbecue als een kolen bbq.