• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Boterkoek met Rozemarijn & Abrikozen – uit het ‘Zoete Zooi’ bakboek

Boterkoek met Rozemarijn & Abrikozen – uit het ‘Zoete Zooi’ bakboek

17 december 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Een boterkoek maken lukt werkelijk iedereen. Maar laat het maar aan bakkoningin Eefje Friedhoff over om er iets heel speciaals van te maken. Ik deel hieronder dan ook haar recept voor boterkoek met rozemarijn en abrikozen uit haar geweldig bakboek ‘Zoete Zooi.

Zelf Boterkoek met Rozemarijn en Abrikozen maken

Als er een baksel uit de Hollandse keuken is die ik echt kan waarderen, dan is het wel de boterkoek. Er zijn altijd maar een paar basis ingrediënten voor benodigd, maar omdat je er de lekkerste smaakmakers aan kunt toevoegen, kun je er ook volop mee varieren. Ditzelfde bedacht ook Eefje Friedhoff van Eefsfood.nl, die al een decennia lang haar zaligmakende zoete creaties deelt op o.a. Instagram. Haar boterkoek met rozemarijn en abrikozen is in ieder geval verslavend lekker en mijn favoriete recept uit haar allereerste bakboek.

recept boterkoek met rozemarijn en abrikozen © bettyskitchen.nl

Over het ‘ ZOETE ZOOI’ kookboek van Eefje Friedhoff

Tijdens de Corona lockdowns verstuurde Eefje zelfs hele koekjesboxen op bestelling het land door en haar boterkoeken waren altijd al mijn grote favoriet. Nu heeft ze onlangs haar allereerste Bakboek uitgebracht en daar stond dit recept voor boterkoek met rozemarijn en abrikozen in. Het Zoete Zooi kookboek van Eefsfood bevat meer dan 80 bakrecepten waar iedereen zich wel aan kan wagen. Maar het staat ook bol van de tips en trucs, handig bakgereedschap, omrekentabellen en meer.

“Ik ben altijd op zoek naar lekkere smaakcombinaties, vind al snel iets saai. Waarom gewone boterkoek bakken als je ‘m ook kunt maken met abrikoos en rozemarijn? Voor dit boek bedacht ik onder andere Tiramisu Shortbread Bars, Appeltaart met een laagje bitterkoekjes en een creme brulee met een subtiel vleugje dragon.“ – Eefje Friedhoff

recept boterkoek met rozemarijn en abrikozen © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere bakrecepten om van te smullen!

Naast onderstaande recept voor Eef’s Boterkoek met rozemarijn en abrikozen moet je zeer zeker ook eens deze lekkere bakrecepten proberen:

  • Eef’s Blondies met pindakaas en pretzels
  • Macadamia koeken met witte chocolade
  • Hollandse ‘Bokkepootjes’ van Laura
  • Chocolade-hazelnoot Amaretti koekjes
  • Decadente Millionaires Shortbread

Heb je deze al in huis?


Print

Boterkoek met Rozemarijn & Abrikozen

recept boterkoek met rozemarijn en abrikozen © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: uit het ‘Zoete Zooi’ kookboek
  • Prep Time: 30 min + 2 uren afkoelen
  • Cook Time: 24 min.
  • Total Time: < 3 uren
  • Yield: 9–12 stuks 1x
  • Category: Koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gram koude roomboter, in blokjes
  • ½ theelepel zout
  • 100 gram kristalsuiker
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram (patent)bloem
  • 1 eierdooier
  • ½ eetlepel fijngesneden rozemarijnnaaldjes
  • 90 gram gedroogde abrikozen

Topping:

  • 1 eierdooier (of gebruik 2 el. melk)
  • 50 gram amandelstiften

Extra:

  • vierkante bakvorm 18x18 cm
  • bakpapier
  • keukenmixer met bischopsspatel (koekjes klopper)

Instructions

  1. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Stop de blokjes boter in de mixerkom. Voeg hier zout en twee soorten suiker aan toe. Mix kort en op de lage stand tot een glad mengsel. Je wilt zo min mogelijk lucht in het deeg. Tip: gebruik hiervoor de bisschopsspatel ipv de garde (als je die hebt).
  2. Voeg daarna pas de bloem en eierdooier toe en mix tot een kruimelig deeg. Tot slot gaat de rozemarijn en stukje abrikozen erbij en mix je het geheel tot een stevig deeg.
  3. Haal het deeg uit de kom en verdeel gelijkmatig in de bakvorm. Gebruik hier als eerste je vingers voor. Later kun je het deeg nog goed platdrukken met bijvoorbeeld de onderkant van een (vierkant) glas.
  4. Trek met een vork lichte strepen in een ruitjes patroon, die zo kenmerkend is voor de boterkoek. Als topping bestrijk je de bovenzijde nu met losgeklopte eidooier (of smeer in met melk).
  5.  Bestrooi het geheel met de amandelstiften en druk lichtjes aan met de bolle kant van een lepel.
  6. Laat de vorm eventjes op het aanrecht staan zodat het deeg kan rusten. Dit is dan ook pas het moment om de oven aan te zetten en voor te verwarm en op 200 graden Celcius (180 hetelucht).
  7. Schuif de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak deze in 22 – 24 minuten gaar.
  8. Zet de koek minimaal twee uur op het aanrecht om af te laten koelen. Til de afgekoelde boterkoek met rozemarijn en abrikozen aan het bakpapier uit de vorm en snijd in 9 – 12 blokken.

Eet smakelijk!

Notes

Eenmaal versgebakken en afgekoeld kun je de stukken boterkoek ook invriezen. Dan blijft het tot 3 maanden goed.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept boterkoek met rozemarijn en abrikozen © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Eefs recept voor boterkoek met rozemarijn en abrikozen.

recept boterkoek met rozemarijn en abrikozen © bettyskitchen.nl

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van bol. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten, Kookboeken Tags: abrikozen, amandelen, bloem, boterkoek, eieren, foodbloggers, kookboek, melk, Nederlandse keuken, roomboter, rozemarijn, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 10x Vegetarische Hoofdgerechten voor Kerst
Volgend bericht: Bacon & Eggs Havermout Ontbijt »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee