• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Boeuf Bourguignon (stoofvlees met wijn)

Boeuf Bourguignon (stoofvlees met wijn)

10 december 2024 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Jump to Recipe

Tijdens koude winteravonden eten wij graag stoofvlees. Deze Franse klassieker genaamd Boeuf Bourguignon is er eentje waarbij vlees wordt gestoofd in Bourgogne wijn! Lekker met grove stukken wortel en champignos. Voor erbij: Stokbrood of zelfs aardappelpuree. Wat jij wilt!

Stoven in de BK Bourgogne braadserie

Betty’s Kitchen heeft als jaren en samenwerking met BK Cookware. Een Nederlands pannenmerk dat prachtige en functionele pannen maakt. Zij stuurden mij onlangs een hele mooie BK Bourgogne braadpan toe en, zeker gezien de naam, kon ik niet wachten om hier mijn Boeuf Bourgignon in klaar te gaan maken! In de Bourgogne pannenserie staat traditie en vakmanschap voorop! Deze gietijzeren braadpannen houden de warmte lang vast en dat maakt ze ideaal voor stoven en sudderen. Je runderlappen worden daar zo tedermals van. Maar ook voor het bakken van gehaktballen of een grote pan pastasaus zijn deze (ruime) pannen ideaal! Daarnaast is de BK Bourgogne braadserie uitermate geschikt voor koken en stoven op inductie en daar wordt deze dame alleen maar blij van!

recept boeuf bourgignon stoofvlees met wijn © bettyskitchen.nl

De gietijzeren BK Bourgogne braadpannen komen in 4 maten: 20 cm, 24 cm, 28 cm en 32 cm doorsnede. Er zijn ook kleine porseleinen cocottes verkrijgbaar van 10 cm doorsnede. Daarnaast zijn de pannen leverbaar in 8 toffe kleuren: Chili Red, Dusky Pink, Sunny Yellow, Royal Blue, Aqua Blue, Olive Green, Jet Black en Pitch Black (die heb ik !). En om het helemaal compleet te maken kun je ook een extra dekselknop in zilver en goudkleur bestellen. Zo is er voor iedereen wel een favoriet samen te stellen en dit is echt mijn foodie tip voor onder de kerstboom dit jaar! Met de onverwoestbare BK Bourgogne braadpan ga je namelijk nog vele jaren plezier beleven en maak je er dus onder andere een overheerlijke Boeuf Bourgignon in klaar!

recept boeuf bourgignon stoofvlees met wijn © bettyskitchen.nl

De Franse klassieker! Boeuf Bourguignon

In het najaar en winterseizoen gaan we natuurlijk voor hartverwarmende recepten op tafel. Zoals deze Boeuf bourguignon, een ware klassieker uit de Franse keuken. Want wie houdt er nou niet van overheerlijke runderlappen stoofvlees met een flinke scheut rode wijn?? Zet hem ‘s middag alvast op het vuur, om lekker uren lang te laten sudderen. Of doe net als ik: zet hem de avond ervoor vast op het vuur en geniet er gewoon de volgende (werk)dag van. Meestal is zo’n stoofschotel een dag later namelijk nog veel lekkerder! Heb jij al een goede braadpan in huis? Of zet je er nu meteen eentje op je wensenlijstje? 🙂

Ben je grote fan van stoofschotels met vlees, net als deze boeuf Bourgignon? Check hier dan nog meer stoofvlees recepten op een rijtje!


Recept video: Boeuf Bourguignon maken

+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Boeuf Bourguignon (Stoofvlees met wijn)

recept boeuf bourgignon stoofvlees met wijn © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is het ultieme recept voor Boeuf Bourguignon, ofwel stoofvlees met rode wijn de Bourgogne! Een van mijn favorieten voor deze winter! Heerlijk doorregen runderlappen met uien, winterpeen, champignons en een goede dosis rode wijn. Die Fransen weten wel wat lekker is!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 3 hours
  • Total Time: 3 uur en 20 min.
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Method: stoven
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 700 gram doorregen runderlappen (bijvoorbeeld stooflappen of sukadelappen),
  • 2 uien,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 winterpeen,
  • 150 gram magere spekreepjes,
  • 500 ml rode (Bourgogne) wijn,
  • 250 ml runderbouillon,
  • 2 blaadjes laurier,
  • 1 eetlepel tijm,
  • 250 gram champignons,
  • 1 kleine tomaat,
  • zout&peper,
  • olijfolie

Voor de ‘beurre manie’:

  • 20 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 20 gram bloem

Extra:

  • Grote braadpan, bijv. BK Cookware Bourgogne braadpan 28 cm

Instructions

  1. Haal het vlees minstens een half uur van tevoren uit de koelkast en dep goed droog met een keukenpapiertje, voor je begint! Snijd het vlees vervolgens in dobbelstenen van 2-3 cm en zet apart. Pel de uien, snijd overlangs doormidden en vervolgens in halve ringen. Pel de knoflook en pers deze uit. Schrap de wortel en snijd vervolgens in blokjes of plakjes van 1-2 cm.
  2. Verhit een scheut olie in een hapjes- of braadpan en bak hierin de runderlappen, op hoog vuur.  Zodra het vlees rondom dichtgeschroeid is, schep je dit uit de pan en zet apart. Bak vervolgens in het achtergebleven bakvet de magere spekreepjes aan. Voeg de uien, knoflook en wortel toe en bak op middelmatig vuur gedurende 2-3 minuten.
  3. Stop de runderlappen terug in de pan, schenk de wijn en bouillon erbij en voeg de laurier en tijm toe. Breng het geheel aan de kook, dek vervolgens af met de deksel en laat op laag vuur sudderen gedurende 2.5 uur. Roer af en toe het vlees even door om aanbranden te voorkomen.
  4. Boen ondertussen de champginons schoon en snijd in parten. was de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de champignons en de tomaat toe en laat het geheel nog eens 30 minuten doorsudderen. (3 uur totaal dus).
  5. Om de Boeuf Bourguignon te binden maak je een mengsel van boter & bloem. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en prak hier simpelweg de bloem doorheen. Breek steeds een stukje deeg, ter grote van een knikker, af en roer door de boeuf Bourguignon. Ga net zo lang door totdat je de gewenste dikte bereikt hebt. Deze manier voorkomt ‘klontjes’ bloem in je boeuf en wordt ook wel ‘ beurre manié’  genoemd. Breng tot slot op smaak met zout & peper.
  6. Verwijder de laurierblaadjes en serveer de Boeuf Bourguignon in een diep bord met bijvoorbeeld aardappelpuree en wat gestoomde groenten Je kunt er ook alleen stokbrood bij serveren, die kun je lekker in de saus deppen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept boeuf bourgignon stoofvlees met wijn © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Boeuf Bourgignon stoofvlees met rode wijn wilt gaan maken!

Dit artikel betreft een samenwerking met BK Cookware. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Gadgets en Keukenapparatuur, Vlees Recepten Tags: alcohol, BK Pannen, champignons, Franse keuken, hoofdgerechten, knoflook, laurier blad, runderlappen, rundvlees, samenwerkingen, stoofschotel, stoven, sukadelappen, tijm, tomaten, uien, vlees, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 3 x budgetgroenten voor kerst
Volgend bericht: Zwart geblakerde Prei uit de Oven »

Lees Interacties

Reacties

  1. istrator admin

    3 november 2015 om 8:03 pm

    That’s it! Ik moet ook een keertje aan de slowcooker!
    Ik zou inderdaad ook mijn normale pannen niet onbeheerd achter kunnen laten, dus moet er binnenkort toch maar eens aan gaan geloven!
    Bedankt voor de tip!

    Beantwoorden
  2. Betina Oostveen

    5 november 2015 om 10:30 pm

    Ohh, dat moeten wij hier ook maar eens gaan proberen dan 🙂

    Beantwoorden
  3. Betina Oostveen

    9 december 2018 om 9:47 am

    Hi Janine,

    dat kan zeker, maar dan heb ik een nog lekkerder alternatief voor je in petto, namelijk Coq au Vin, oftewel stoofkip met wijn.
    In het nieuwe jaar komt die zeker online!

    Beantwoorden
  4. Betina Oostveen

    6 juli 2020 om 5:01 pm

    Bedankt voor je tips Gerard. Zowel bij het koken en gramaticaal 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee