Print

Bechamelsaus maken recept

  • Yield: 1 grote porties 1x
  • Category: Dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 50 gram roomboter,
  • 50 gram bloem,
  • 500 ml (volle) melk,
  • peper & zout,
  • halve theelepel gedroogde tijm.

Extra:

  • kleine kookpan,
  • houten lepel.

Instructions

  1. Smelt de boter, op middelmatig vuur, in een klein pannetje. Voeg nu de bloem toe en blijf al roerende dit boter-bloem mengsel opbakken gedurende een paar minuten. Let op dat deze ‘roux’ niet de bruin kleurt, zet dan liever het vuur lager. Zodra je roux gaat ‘brokkelen’ is hij klaar voor de volgende stap. how to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchenhow to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchenhow to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchen
  2. Voeg nu koude melk toe aan de roer en blijf dit al roerende verwarmen tot een kookpunt. Dit is nu letterlijk bechamelsaus maken. Na 10 minuten zachtjes koken breng je de bechamelsaus op smaak met zout, peper en de tijm. 
  3. Gebruik de bechamelsaus direct. Hoe langer je het laat staan, des te stugger deze wordt namelijk.

Eet smakelijk!

Groetjes Betty

Notes

BELANGRIJK: Om de juiste kookreactie te verkrijgen tijdens het maken van deze saus: Voeg je koude melk toe aan een warme roux. Mocht je afgekoelde roux gebruiken, zet de pan aan en giet hier direct hete melk bovenop!

VARIATIETIPS: Hoewel deze Italiaanse bechamelsaus maken met gedroogde tijmblaadjes of zelf oregano heerlijk is, kun je deze ook vervangen door bijvoorbeeld een kwart theelepel chilipepers, voor een pittige saus. Bij Hollandse groente, zoals broccoli of bloemkool is het ook heel lekker om juist nootmuskaat naar smaak toe te voegen.