Ik heb zin in de zomer. Een lekker briesje door je haren, zomerse topjes en Dylan die achter de BBQ staat. Alleen nog even een pot bbq saus voorbereiden en we kunnen van start! BBQ saus is onmisbaar tijdens jouw buiten feestje, want je kunt er niet alleen mee marineren en op smaak brengen. Maar ook inkoken tot een echt sausje voor over je gegrilde stukje vlees.
Ook al zit onze zomervakantie er al weer op, het neemt niet weg dat ik de komende weken nog steeds zomerse temperaturen verwacht. In de vakantie is Dylan druk in de weer geweest om diverse BBQ sauzen uit te proberen, en dit recept is toch wel zijn favoriet geworden.
Er gaat wel even wat werk inzitten, maar dan heb je ook een flinke pot met saus. Dylan marineert zijn vlees of (halve) kip gerust een aantal uren in deze saus en bakt daarna het vlees of de kip in de oven en/of op de BBQ.
Recept homemade BBQ saus (marinade):
Ingrediënten:
- 5 kruidnagels,
- 1 theelepel komijnzaad,
- 2 eetlepels venkelzaad,
- 2 eetlelels peper,
- 3 eetlepels zout,
- bosje verse rozemarijn,
- bosje verse tijm,
- 6 verse laurier bladen,
- 1 hele knoflook,
- schil van 1 sinaasappel (gebruik hier een dunschiller voor, niet raspen!),
- sap van 1 sinaasappel,
- 4 theelepels paprikapoeder,
- halve fles goedkope balsamico azijn,
- hele fles ketchup,
- 8 eetlepels olijfolie of peper olie (indien je van een beetje pit houd).
Extra:
Vijzel,
gesteriliseerde pot(ten) van ca 600 ml.
Bereidingstijd: 15 minuten.
Bereidingswijze:
- Vijzel de kruidnagels, komijn, venkelzaad, peper en zout in een vijzel, en zet apart.
- Rits de rozemarijn en tijm van de takjes en hak deze fijn. Hak de sinaasappel schillen en knoflook (met schil) ook fijn. Meng dit kruidenmengsel met de gevijzelde kruiden, en de paprikapoeder goed door elkaar.
- Doe de laurierbladeren (eventueel een beetje kneuzen), sinaasappelsap, balsamico, ketchup en (peper)olie erbij en roer dit goed door elkaar.
BBQ saus tips van Dylan:
1) Hak een hele kip doormidden, en kerf de huid, her en der, in. Gebruik ongeveer de helft van deze BBQ saus om de kip volledig mee in te smeren, en bak 1 uur en 15 minuten op 180 graden in de oven. Lepel tijdens het bakken wat braadvocht/saus over de kip. Daarna braad je de kip nog even aan op de BBQ.
2) Als je eventueel een beetje saus over hebt, dan zou ik je willen adviseren deze een klein beetje in te laten koken. Gewoon in een steelpannetje op middelhoog vuur en goed blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Dan wordt de saus wat dikker en is deze heerlijk om aan tafel erbij te serveren.
3) Gekookte saus kun je ook meteen in een gesteriliseerde pot doen, en deze kun je nog gerust een week in de koelkast bewaren.
Veel BBQ plezier in ieder geval!
Groetjes, Dylan & Betty
(Bron originele recept: Jamie’s Amerika)
Geef een reactie