• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Ontbijt Recepten / Basis recept poffertjes bakken

Basis recept poffertjes bakken

17 mei 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe
Share
Share on Google Plus
Share
Share on Facebook
Share
Share this
Pin
Pin this

Er gaat niets boven oud-Hollandse en klassieke poffertjes bakken. De ingrediënten heeft waarschijnlijk iedereen al in huis. Een must-have is natuurlijk een speciale poffertjespan. Serveer de gepofte deeghapjes met poedersuiker en een flinke klont roomboter. Zo lekker! Maar hieronder geef ik je nog een paar lekkere variatie recepten voor je versgebakken poffertjes!

Zelf poffertjes bakken

Poffertjes zijn echt oer en oer Hollands en worden al sinds de 17e eeuw al gebakken. Naar verluid werden ze toen al door de monniken in kloosters gebakken en destijds dus ook ‘broedertjes’ genoemd. De basis is een luchtig beslag van bloem, eieren en melk, dus een beetje te vergelijken met het maken van Hollandse pannenkoeken. Echter wordt er gist aan het beslag toegevoegd dat er voor zorgt dat ze mooi ‘poffen’ als je ze bakt. Inmiddels zijn er ook speciale poffertjespannen zodat je perfecte kleine rondjes kunt bakken van het beslag. Ik deel bij deze mijn basis recept voor zelf poffertjes bakken en die dien je natuurlijk met een klontje roomboter en poedersuiker te serveren.

basis recept poffertjes bakken © bettyskitchen.nl
basis recept poffertjes bakken © bettyskitchen.nl
basis recept poffertjes bakken © bettyskitchen.nl
basis recept poffertjes bakken © bettyskitchen.nl

Nog meer Hollandse poffertjes en pannenkoeken recepten

Als je eenmaal het basis recept voor poffertjes bakken onder de knie hebt dan wil je misschien ook nog eens zelf Hollandse dunne pannenkoeken maken? Wist je overigens dat je ook heel simpele glutenvrije poffertjes met banaan kunt maken? Erg handig en lekker als je nog een stel overrijpe bananen in de fruitschaal hebt liggen. Daarnaast is dit (winterse) recept voor poffertjes met gesuikerde appel ook een grote favoriet van manlief. En zelf ben ik ook heel erg dol op het maken van deze – tikkeltje hartige – oranje poffertjes met pompoen. Maar top gerust je poffertjes ook af met gesmolten chocolade of Nutella, maar ook warme Speculoos pasta of zelfs stroop. Geniet dus heerlijk van nog meer Hollandse poffertjes en pannenkoeken recepten op deze site!


Heb je deze al in huis?


basis recept poffertjes bakken © bettyskitchen.nl

Print

Basisrecept poffertjes bakken

basis recept poffertjes bakken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Er gaat  niets boven oud-Hollandse en klassieke poffertjes bakken. De ingrediënten heeft waarschijnlijk iedereen al in huis. Een must-have is natuurlijk een speciale poffertjespan. Serveer de gepofte deeghapjes met poedersuiker en een flinke klont roomboter. Zo lekker! Maar hieronder geef ik je nog een paar lekkere variatie recepten voor je versgebakken poffertjes!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min + 30 min wachten
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 1 uur
  • Category: ontbijt
  • Method: bakken
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram patentbloem
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 zakje (7 -8 gram) gedroogde gist * (zie notes)
  • 2 tl suiker
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 450 ml volle melk
  • 30 ml sprite of spa rood
  • 30 gram roomboter, gesmolten

Extra:

  • Poffertjespan
  • zonnebloemolie, voor het bakken
  • twee houten sateprikker, voor het omdraaien

    Instructions

    1. Doe de patentbloem, boekweitmeel, droge gist, suiker en zout in een kom. Kluts de eieren met de melk en giet samen met de Sprite bij de bloem. Klop met een garde tot een glad beslag. Roer daarna de gesmolten boter er doorheen. 
    2. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag 1 uur buiten de koelkast rusten.
    3. Schenk het beslag in een maatbeker met schenktuit. Verwarm vervolgens de poffertjespan op middelhoog vuur. Gebruik een bakkwastje om de holtes van de pan in te vetten met een beetje olie. Schenk vervolgens elke holte vol met het poffertjes beslag.
    4. Wacht tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant bijna gestold. Bij mij duurt dit 1-2 minuten. Gebruik twee houten prikkers om alle poffertjes om te draaien. Bak de andere kant ook goudbruin gedurende 1 -2 minuten en schep daarna de poffertjes uit de pan. Vet daarna de vorm op nieuw in met olie en ga zo door tot al het beslag op is. 
    5. Bestrooi de poffertjes met poedersuiker en serveer met een klontje boter. 

    Eet smakelijk! Groetjes, Betty

    Eet smakelijk! 

    Notes

    *Variatietip:

    Je kunt 1 zakje (7-8 gram) droge gist ook vervangen door 2 theelepels bakpoeder. In dat geval hoeft het beslag niet een uur te rijzen en kun je de poffertjes met bakpoeder direct bakken. 

    Heb jij dit recept gemaakt?

    Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram


    basis recept poffertjes bakken © bettyskitchen.nl

    BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

    Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met dit basisrecept poffertjes bakken. Enjoy!

    Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

    Share
    Share on Google Plus
    Share
    Share on Facebook
    Share
    Share this
    Pin
    Pin this

    Category: Ontbijt Recepten Tags: basis recept, Nederlandse keuken, poffertjes

    Over Betina Oostveen

    Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

    Vorig bericht: « Flammkuchen met peer en geitenkaas
    Volgend bericht: Rundvlees Kroketten maken »

    Lees Interacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Primaire Sidebar

    profielfoto betty

    Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

    Eet smakelijk alvast!

    Groetjes, Betty

    #PISTACHETREND

    recepten voor Pasen

    Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

    #VEGETARISCH

    vegetarische recepten

    Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

    #GINTONIC

    gin tonic recepten

    Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    #BARBECUE

    barbecue recepten

    De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

    #SHOP

    gin tonic recepten

    Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

    #Bakrecepten

    recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

    Alfajores – Koekjes met dulche de leche

    recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

    Croissant Wafel met Pistache Creme

    Meer bakrecepten →

    #Borrelhapjes en #Snacks

    recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

    Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

    recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

    Pissaladière met prei en olijven

    Meer borrelhapjes recepten →

    #Pasta

    Italiaanse tortellinisoep

    Tortellinisoep met tomaten

    pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

    Pasta ‘Datterini’ met burrata

    Meer pasta recepten →

    Footer

    Lets stay in touch!

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

    Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

    Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee