• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Bao Buns met buikspek (Gua Bao)

Bao Buns met buikspek (Gua Bao)

6 september 2022 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Je bent ze vast wel eens op (food)festivals tegengekomen: een zacht gestoomd broodje met varkensvlees! Deze zogehete boa buns met buikspek zijn een heel bekend streetfood gerecht in Azie en je maakt ze thuis ook heel makkelijk na!

Slowcooked buikspek op gestoomde bao buns

Je kunt deze Aziatische gestoomde broodjes met vlees – ook wel ‘Gua Bao’ genoemd – maken met een stuk slowcooked buikspek. Het is een bekend gerecht uit de Chinese keuken, maar ook in Koreaanse keuken. Hier gaat alleen veel tijd in zitten, dus ik koos ervoor om het simpelweg met in dunne repen gesneden speklappen te maken. Door deze vooraf eerst zachtjes te stoven valt het vlees al bijna uit elkaar. Daarna gaat de zoete ‘sticky’ saus erbij en bak je het geheel in de koekenpan. De suiker karameliseert het spek en zorgt voor een geweldige smaaksensatie!

Wil je, net als ik, lekker wat pit toevoegen dan gebruik je in dit gerecht een pittige rode peper pasta. Deze kun je zelf maken in de vijzel, maar je kunt ook de bekende Koreaanse Gochujan kopen bij de toko. In de Nederlandse supermarkten vind je tevens de mediteraanse variant ‘harissa’ (merk: Souq) die je ook kunt gebruiken hiervoor. Serveer je slow cooked buikspek op die zachte gestoomde bao buns en top af met koriander en flinterdunne rode ui. Zo halen we die foodfestivals toch een beetje in huis deze zomer!

recept bao buns met buikspek gua bao © bettyskitchen.nl
recept bao buns met buikspek gua bao © bettyskitchen.nl
recept bao buns met buikspek gua bao © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met buikspek of speklappen

En.. wil jij nu ook je tanden zetten in deze Aziatische gestoomde broodjes met vlees? Dit recept is echt zo lekker, maar ik denk dat eigenlijk alles met buikspek gewoon ontzettend lekker is hoor! Zo kun je het bijvoorbeeld ook marineren en in de oven of barbecue bakken! Daarnaast maken wij ook regelmatig deze zoete speklapjes van de barbecue. Deze worden gemarineerd in o.a. ketjap manis en dat geeft ze ook een heerlijke zoete smaak zoals de bao buns met buikspek. Maar wist je dat je weer met de schouderkarbonades deze overheerlijke Mexicaanse Taco’s al pastor kunt maken? Check hier overigens nog veel meer recepten uit de Chinese keuken.

recept bao buns met buikspek gua bao © bettyskitchen.nl

Heb je deze al in huis?



Print

Recept: Bao Buns met buikspek (Gua Bao)

recept bao buns met buikspek gua bao © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Je bent ze vast wel eens op (food)festivals tegengekomen: een zacht gestoomd broodje met varkensvlees! Deze zogehete boa buns met buikspek zijn een heel bekend streetfood gerecht in Azie en je maakt ze thuis ook heel makkelijk na! Serveer je slow cooked buikspek op die zachte gestoomde bao buns en top af met koriander en flinterdunne rode ui. Houd circa 2 – 3 bao buns per persoon aan. Vul eventueel aan met een spitskool salade of noedelsoep.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 2 uur en 10 minuten
  • Total Time: 2 uur en 25 minuten
  • Yield: 8 bao buns 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Chinese Keuken

Ingredients

Scale
  • 800 gr buikspek (of speklappen)
  • 1 liter kippenbouillon
  • duimpje gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el Shaoxin rijstwijn (of gebruik Sherry)
  • zonnebloemolie
  • peper & zout

Voor de ‘sticky’ saus:

  • 3 el (donkere) sojasaus
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el bruine basterd suiker
  • 1 el Gochujang peper pasta (of harissa)
  • 1 el Shaoxin rijstwijn (of gebruik Sherry)
  • 1 el sesamolie
  • 1 el geraspte gember
  • 1 tl geraspte knoflook

Extra:

  • 8 bao buns (diepvries Toko)
  • 1 rode ui, in zeer fijne halve ringen
  • 1 rode peper, in dunne plakken
  • verse koriander
  • sesamzaadjes
  • stoommandje

Instructions

  1. Snijd de speklappen in de lengte doormidden, zodat je twee lange repen krijgt. Leg alle repen in een ruime pan en voeg hier de kippenbouillon aan toe. Snijd de gember in plakken van 0,5 cm dikte. Pel de knoflook en snijd tevens in dunne plakken. Voeg de gember en knoflook ook toe aan de bouillon evenals 1 el shaoxing rijstwijn. Breng het geheel aan de kook, daarna het vuur laag en laat de speklappen zachtjes gaar stoven gedurende 2 uur.
  2. Giet daarna de bouillon af. Let op: deze is een verrukkelijke basis voor een aziatische noedelsoep dus gooi niet weg! Laat de speklappen uitdampen en hak daarna elke reep in 3- 4 stukken.
  3. Meng alle ingrediënten voor de ‘sticky’ saus door elkaar in een kommetje en zet apart.
  4. Verwarm een pan met een laag van 5 cm water tot het kookpunt. Plaats hier vervolgens de bamboe stomer met deksel bovenop.
  5. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de speklapjes hierin kort maar krachtig aan tot ze beginnen te verkleuren. Breng op smaak met zout & peper. Schenk nu de ‘sticky’ saus erbij en bak de speklappen gedurende 8-10 minuten op middelhoog vuur. Blijf regelmatig omscheppen want ze zullen gaan karameliseren.
  6. Ondertussen stoom je de bao buns volgens de gebruiksaanwijzing klaar. Bij mij duurt dat ongeveer 3 minuten per batch van 3 – 4 broodjes. Vouw daarna de broodjes open en beleg deze met de gebakken speklapjes. Top af met de uienringen, bosui en verse koriander. Vouw het Gua Bao broodje dicht en serveer direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept bao buns met buikspek gua bao © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Koreaanse bao buns met buikspek ook wel Gua Bao genoemd!

Category: Vlees Recepten Tags: bao buns, bosuien, bouillon, buikspek, Chinese keuken, gember, gochujang, harissa, hoofdgerechten, knoflook, Koreaanse keuken, koriander, rode peper, sesamzaad, sherry, sojasaus, uien

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Lamingtons
Volgend bericht: Sambal Goreng Buncis (sperziebonen in pittige saus) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Fré

    19 december 2022 om 11:44 am

    Dit lijkt mij heerlijk om te maken! Kan ik het recept ook met een slowcooker maken? Wat zal de bereiding dan zijn?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      20 december 2022 om 10:47 am

      Hi Frederieke,
      Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar voeg sowieso de helft aan vloeistoffen toe.
      Mijn advies is om de slowcooker op ‘laag’ te zetten voor 5 – 6 uur.
      Laat je ons weten of het gelukt is?

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee