• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Baklava met pistachenoten

Baklava met pistachenoten

14 maart 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Als je Turkse of Marokkaanse winkeltjes of bakkers bezoekt dan ben je ongetwijfeld ook deze heerlijk zoete kleine vierkante of in ruitjes gesneden gebaktjes. Baklava is een verrukkelijk zoete deegwaren van filodeeg met noten. Volledig doordrenkt in een siroop waar je vullingen van uit je mond springen, maar zo ontzettend lekker bij (Turkse) koffie of muntthee.

Wat is Baklava?

Baklava is een Turkse zoete lekkernij die veelal als dessert wordt gegeten. Het gebakje bestaat uit laagjes filodeeg, met daartussen fijngehakte noten en wordt overgoten met een suikersiroop. Baklava is machtig – en wordt door velen als ‘mierzoet’ bestempeld- dus je hebt aan een vierkantje (of twee) wel genoeg. Met dit gerecht zijn echter meerdere variaties mogelijk, want je kunt bijvoorbeeld amandelen, pistachenoten of walnoten gebruiken. Daarnaast wordt er vaak, naast citroensap, ook oranjebloesem water, kaneel, kardemom of andere smaakmakers aan de siroop toegevoegd. Baklava vind je regelmatig ook terug in omliggende landen van Turkije zoals de Balkan en Griekenland tot en met Egypte en het Midden-Oosten.

Ben je fan of wil je meer te weten komen over de Turkse eetcultuur? Neem dan zeker even een kijkje bij onze andere Turkse recepten. Afiyet Olsun! (=Eet smakelijk) alvast!

recept baklava met pistachenoten © bettysktichen.nl
recept baklava met pistachenoten © bettysktichen.nl
recept baklava met pistachenoten © bettysktichen.nl

Nog meer Internationale gebakjes en lekkernijen

Bij ons thuis zijn de meningen verdeeld over baklava. Ik vind het een erg lekker dessert of klein gebakje. Maar als je niet zo van krokant filodeeg houdt dan zijn deze zachte cruffins met pistachenoten een aanrader! In de Balkan heb ik meerdere malen deze ‘hemelse tongetjes’ bij de koffie geserveerd gekregen en in Egypte raakte ik verslingerd aan de kleine Gorayeba koekjes met ghee en met een nootje bovenop. En wist je dat je Budapest niet om de met chocolade gelaagde ‘Dobos Torta’ kunt? In dit lijstje met 15x gerechten uit Egypte kom je ook meerdere gebakjes en lekkernijen uit Arabische landen, zoals dus ook deze baklava met pistachenoten.


Print

Recept: Baklava met pistachenoten

recept baklava met pistachenoten © bettysktichen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min. + 2-3 uur afkoelen
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 3 – 4 uren
  • Yield: 24 stuks 1x
  • Category: gebak
  • Cuisine: Turkse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram suiker
  • 300 ml. water
  • ½ biologische citroen
  • 2 el. honing
  • 1 el. oranjebloesemwater (optioneel)
  • 200 gram roomboter, gesmolten
  • 250 gram pistachenoten, fijngehakt
  • 450 gram filodeeg *

Extra:

  • Ovenschaal 25x35 cm
  • bakkwast

Instructions

  1. Stop suiker en water in een steelpannetje en breng aan de kook. Pers ondertussen de citroen uit, zet het sap apart. Snijd een lange reep van de schil en voeg dit toe aan het pannetje. Zodra het kookt zet je het vuur op middelmatig en laat 15 minuten zachtje inkoken.
  2. In de tussentijd ga je boter smelten – zodat het daarna ook een beetje kan vast kan afkoelen. En hak de pistachenoten fijn. Tip: gebruik hiervoor een foodprocessor die doet dit in 30 seconden.
  3. Haal de suikersiroop van het vuur, verwijder de citroenschil en laat een beetje afkoelen. Voeg daarna de honing + 1 el. van het citroensap en optioneel oranjebloesemwater aan toe. Roer goed door en laat nog even staan.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (165 hetelucht) en leg alvast de ovenschaal klaar.
  5.  Maak twee stapeltjes filodeeg op het aanrecht (dan weet je wanneer je op de helft bent). Leg er een koude lichtvochtige doek op om uitdrogen van het deeg te voorkomen. Als je vellen erg groot zijn kun je ze bijvoorbeeld 1x halveren. Je wil namelijk het liefst vellen die net zo groot zijn als de ovenschaal. Maar begin gewoon met 1 laagje deeg in de schaal te leggen en snijd bij. Zorg dat de hele bodem bedekt is. Een afgesneden stuk gebruik je gewoon voor de volgende laag. Je hebt steeds 2 laagjes filodeeg op elkaar nodig en die kwast je vervolgens in met de gesmolten boter. Let goed op de randjes en voorkom scheuren. Dan weer 2 laagjes filodeeg en weer inkwasten met boter etc. Ga net zo lang door tot je over de helft van het deeg hebt gebruikt. Kwast die laatste laag ook zeker in met boter.
  6. Bestrooi nu met 200 gram (⅘ deel )van de pistachenoten en verdeel deze evenredig over het deeg. Dek daarna toe met weer 2 laagjes/vellen filodeeg en inkwasten met boter. Ga net zo lang door tot je alle deeg en roomboter gebruikt hebt.
  7. Gebruik nu een groot scherp mes om het deeg in de breedte in 6 stroken te snijden en in de lengte in 4 stroken. Zo krijg je als het goed is 24 vierkantjes.
  8. Schuif de schaal in de oven en bak de baklava in 35 – 40 minuten gaar. Halverwege de baktijd draai je de ovenschaal een halve slag zodat de baklava overal even bruin wordt.
  9. Haal de schaal uit de oven en overgiet direct met de siroop. Bestrooi elk vierkantje met de overgebleven 50 gram (⅕ deel) pistachenoten. Laat de siroop vervolgens 2 -3 uur intrekken.

Afiyet Olsun! (= eet smakelijk!)

Notes

* Het filodeeg dient echt klaar voor gebruik te zijn. Bevroren deeg kun je bijvoorbeeld in de koelkast of op het aanrecht laten ontdooien. Eenmaal uitgepakt en op het aanrecht plaats er dan wel een koude lichtvochtige doek over om uitdrogen te voorkomen.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept baklava met pistachenoten © bettysktichen.nl
recept baklava met pistachenoten © bettysktichen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor Baklava met pistachenoten.

recept baklava met pistachenoten © bettysktichen.nl

Category: Bakrecepten Tags: amandelen, citroen, dessert, Egyptische keuken, filodeeg, gebak, Griekse keuken, honing, koekjes, Marokkaanse keuken, oranjebloesem water, pistachenoten, roomboter, Turkse keuken, walnoten

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Beef Stroganoff met champignons
Volgend bericht: Geroosterde spruitjes salade met tahin dressing »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee