Ajvar is een hemels goedje uit het voormalige Joegoslavië! Ik ben er mee opgegroeid en het wordt haast overal voor gebruikt: op brood (bijv. kaastosti!), in de soep, als toevoeging in een jus of sausje, maar ook als dip (bij o.a. Pita). Ajvar is een echte alleskunner en is standaard te vinden in elke ‘Balkan’ keuken.
Hoe maak je ajvar?
Kant-en-klaar vind je inmiddels Ajavr in de schappen bij diverse super supermarkten. Check hiervoor het Mediterrane schap of breng een bezoek aan een Marokkaanse of Turkse buurtsuper. Maar het is natuurlijk veel lekkerder om zelf Ajvar te maken. Traditioneel worden ‘gewone’ rode paprika’s gebruikt om zelf Ajvar te maken, maar ik geef zelf echter de voorkeur aan die grote zoete punt paprika’s én ik voeg een Spaanse peper toe, voor een beetje meer pit. Met dit recept maak je een kleine batch ajvar om vervolgens zelf 2-4 potjes mee te vullen.
Zorg er voor dat je steriele potten met deksel gebruikt (simpelweg even 10 minuten uitkoken in een pan met water en daarna aan de lucht laten drogen). En je kunt een dichte pot Ajvar gerust een paar weken op een koel en donker plekje bewaren. Zodra een pot eenmaal open is adviseer ik je deze in de koelkast te bewaren om vervolgens zoveel mogelijk op te smeren en te verwerken in recepten. Ajvar is wat dat betreft een ware smaakmaker. Check hier nog veel meer lekkere recepten uit de Balkan keuken!
Recept: Ajvar (paprika-aubergine puree)
- Prep Time: 25 min.
- Cook Time: 60 min.
- Total Time: 1 uur en 25 minuten
- Yield: 1 liter pot 1x
- Category: dips, sauzen etc
- Cuisine: Balkan keuken
- Diet: Vegan
Ingredients
- 8 grote zoete punt paprika’s (ca. 1 kilo)
- 2 grote aubergines (ca. 1/2 kilo)
- 1 spaanse peper
- peper
- zout
- olijfolie
- 3 tenen knoflook
Extra:
- Foodprocessor
- gesteriliseerde, hersluitbare pot (weckpot)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden/160 hete lucht. Was de paprika’s, aubergines en pepertje en spreid ze uit over een bakplaat.
- Bak de groenten ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven (ze zullen helemaal zacht worden). Laat ze hierna afkoelen en verwijder de stelen, zaadjes en eventueel de schil of velletjes. Hak de groenten in grove stukken en maal fijn in een food processor. (Mocht je food processor niet groot genoeg zijn om alles in 1 keer te vermalen, splits de groenten dan op in meerdere porties.)
- Verwarm ondertussen in een brede (hapjes) pan een laagje olijfolie. Pers de knoflook uit en bak deze in de olie totdat hij licht bruin begint te kleuren. Voeg de paprika-aubergine puree toe en breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de puree tot een kookpunt, en draai daarna het vuur laag. Laat de puree, onder regelmatig roeren, 1 uur lang stoven.
- Giet de warme Ajvar in gesteriliseerde potjes en schenk een dun laagje olie bovenop. Draai de deksels meteen dicht, want terwijl de puree afkoelt, trekt deze meteen vacuüm. De potten zijn zo langer houdbaar, en bewaar op een koele, droge plek. Na opening in de koelkast bewaren.
Groetjes, Betty
(Bron foto’s: paprika puree 1, paprika puree 2)
Brunhilde en Quinten
Ah wat leuk Betty! Quinten, mijn zoon van 11 en zijn klasgenootje Yousef maken een Powerpoint presentatie, in opdracht van hun juf, over voormalig Joegoslavië en toen wij informatie zochten over traditioneel eten uit voormalig Joegoslavië, belandden we op jouw website.
Ik heb zojuist het recept van Ajvar overgeschreven en we gaan het zeker een keer maken!
We vragen ons nog af wat nog meer typisch eten uit voormalig Joegoslavië is. Eten zij/jullie bijvoorbeeld veel vlees?? Leuk als je hier antwoord op geeft (de presentatie is dinsdag), anders in ieder geval bedankt voor jouw leuke en handige informatie!
Groetjes Quinten, Yousef en Brunhilde.
Betina Oostveen
Goede morgen Brunhilde, wat leuk om te horen!
Ik stuur jullie even een mailtje met wat meer informatie
Groetjes,
Betty
Aca
Er is een enorme variëteit aan eten uit ex-joegoslavië, o.a Cevapcici, djuvec, verschillende varianten ervan, pljeskavice,, gevulde paprika, gehakt in koolbladeren heb je ook nog en veel meer, zoek eens op youtube, Staan heel veel zaken en hoe je het klaarmaakt. Verder als je nieuwsgierig bent naar ex-Joegoslavië cultuur, mensen enz raad ik je een leuke site aan van Rudi en Marija: http://www.groetenuitsurduk.nl Heel leerrijk en informatief. Succes en groet.
Aca
Even een kleine toevoeging, cevapcici zijn ook zelf te maken uiteraard maar zijn ook bij de Lidl in vriesvak te koop, zelfgemaakt lekkerder, maar van de Lidl ook niet verkeerd!
Ursula (missFromage)
Hi Betina,
Grappig, jij houdt ook al van puntpaprika’s in je ajvar 🙂 Onze recepten lijken wat betreft ingrediënten en bereidingswijze wel op elkaar, maar volgens mij laat jij het goedje duidelijk langer op het vuur staan na pureren. De volgende keer ga ik jouw variant eens proberen. Verandering van spijs…
Betina Oostveen
ja, als een deel van de familie uit het voormalige Joegoslavie komt, dan wordt de ajvar er met de paplepel ingegoten 🙂
truus hikspoors-iwanow
In de balkanlanden gegeten. Heel lekker. Ik ga het recept zeker maken.
Betina Oostveen
Ja lekker he!
Nicole Frusch
Hoi Betty, in welke gerechten gebruik je ajvar? Ik kom het tot nu toe vooral tegen als broodbeleg en voor bij vlees.
Alvast bedankt, groetjes Nicole
Betina Oostveen
Wij roeren gerust een (paar) eetlepel(s) door soepen en sauzen. Maar ik kneed ook een beetje door mijn homemade hamburgers,
gebruik het in barbecue marinades etc.
Je kunt er alle kanten mee op, want het is een heerlijke smaakmaker 🙂
Tineke
deze ga ik zeker maken komende week, krijg veel eters en moet voor variatie zorgen, dank voor je recepten, ik heb er al meer gedeeld