In Aziatische landen komt zeewier regelmatig terug in soepen of als topping. In Korea maakt men een Koreaanse Zeewiersoep van wakame genaamd ‘Miyeok-guk‘, een krachtig brouwsel om mee aan te sterken of om je moeder mee te eren. Het zit boordevol vitamientjes en is ook gewoon erg lekker met rijst en eventuele andere groenten!
Wanneer wordt de Koreaanse Zeewiersoep gegeten?
Zeewier is heel gezond en een goede bron voor eiwitten en ijzer. Het bevat naast jodium, calcium en magnesium ook veel vezels, vitamine B, D, E en K. Het is niet voor niets dat ze er in landen zoals Korea en Japan bijvoorbeeld zo dol op zijn. De Miyeok-guk Koreaanse zeewiersoep staat onder andere bekend als DE soep om te eten in de maanden na een bevalling. De newborn mama kan namelijk alle extra vitamines en mineralen gebruiken om aan te sterken in deze zware periode. Maar het is ook een soep die traditioneel op verjaardagen wordt gegeten, om de vrouw die je geboren heeft te eren.
Zelf zeewiersoep maken
Ben je dol op zeewier? Of kun je wel een soep gebruiken om goed aan te sterken ivm ziekte? Dan is deze Koreaanse Zeewiersoep dus voor jou. Ik trok daarnaast ook zelf een runderbouillon om te gebruiken in dit recept, maar dit is optioneel. In Korea gebruikt men regelmatig ‘dashida’ poeder of bouillon voor het maken van soep, maar hiervoor zul je even bij de Toko langs moeten gaan. Serveer Miyeok-guk met kleine stukjes gebakken vlees, rijst, eventueel kimchi of andere Koreaanse bijgerechten (banchan). Ook lekker is deze Indonesische Soto Ajam met kip, dat is ook zo’n heerlijke soep om bij aan te sterken. Deze vegetarische misosoep met zeewier is overigens ook een aanrader om te maken.
Koreaanse Zeewiersoep (Miyeok-Guk)
Deze Koreaanse zeewiersoep is er eentje om lekker bij aan te sterken na bevalling of ziekte. Maar in Korea wordt het ook gegeten op verjaardagen etc. Het is een zeer voedzame en vitaminerijke soep. Miyeok-guk wordt veelal geserveerd met dunne plakjes rundvlees en gegaarde rijst. Eventuele toppings en smaakmakers zoals bosui en pittige kimchi zijn altijd heerlijk!
Ingredients
- 300 gram rundvlees (bijv. steak of brisket)
- 20 gram gedroogd zeewier (wakame)
- 1500 ml water
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel vissaus
- 1 theelepel dashida poeder*
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- snufje witte peper
- zonnebloemolie en sesamolie
Voor erbij:
- gegaarde sushi rijst
- kimchi
- 2 bosuien, in ringen
Instructions
- Let het stuk rundvlees voor 30 minuten in de vriezer, zodat je straks makkelijk plakjes kunt snijden.
- In de tussentijd ga je tevens de gedroogde zeewier weken. Vul een kom met koud water en voeg de wakame toe. Laat 20 – 30 minuten weken. Giet daarna af. Hak de zeewier grof.
- Dep het vlees droog en snijd in dunne plakjes. Verwarm een soeppannetje op het vuur, voeg olie toe en bak de plakjes vlees heel kort aan, je dient nog wel rood te zien. Blus af met het water. Breng daarna aan de kook.
- Voeg de gehakte zeewier toe, verlaag het vuur en laat heel zachtjes koken gedurende 30 minuten. In de laatste 5 minuten voeg je de knoflook toe en breng je de Koreaanse zeewiersoep op smaak met sojasaus, vissaus, dashida poeder, een snuf witte peper en eventueel een druppel je er nog wat sesamolie overheen
- Serveer Miyeok-guk met gegaarde sushi rijst, bosui en kimchi voor extra smaak en pittigheid toevoegen.
Eet smakelijk!
Notes
*Dashida is een Koreaanse rundvleesbouillon poeder. Je kunt dit vinden bij de Toko. Maar je kunt 1 tl. dashida poeder ook vervangen door een 1 (rundvlees) bouilonblokje dat verkruimeld is.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je de slag wilt gaan met het maken van deze Koreaanse Zeewiersoep genaamd Miyeok-guk.
Geef een reactie