Social media staat bol met hippe jonge dames die sippen van een groen drankje in take-away cups. Het is een natuurlijk alternatief op een kopje koffie of cappuccino, namelijk Matcha thee en de verrukkelijke Matcha Latte. Maar wat is matcha thee? En wil je niet heel veel euro’s uitgeven aan zo’n drankje to go dan is natuurlijk de vraag: hoe maak je zelf zo’n matcha latte?
Wat is Matcha thee?
In Japan is theedrinken haast tot kunst verheven. Vooral groene thee en matcha thee zijn onderdeel van de Japanse levenstijl. Maar waar groene thee normaliter juist in de zon wordt gekweekt, wordt groente thee voor matcha juist in de schaduw gehouden. Daarnaast wordt matcha compleet tot poeder vermalen voor een behoud van alle gezondheidsvoordelen van de thee en drink je dus niet alleen een aftreksel, zoals bij groene thee. Matcha thee is goed voor je brein, je immuunsysteem en je metabolisme en heeft daardoor ook een positief effect op je huid en concentratie vermogen.
Hoe herken je een goede matcha thee?
Over het algemeen komt thee, en dus ook Matcha thee, in verschillende gradaties. De duur en verwerkingsproces na het plukken is bepalend voor de smaak. Een korte ‘schaduwtijd (3 weken) proeft veel zachter dan een matcha met een langere schaduwtijd (5-6 weken). Na het fijnmalen wordt matcha dan ook bewaard in lichtdichte blikjes of potjes. Ga dus gerust op zoek naar een ‘beginners matcha’ voor je eerste ervaring. Een goede matcha thee herken je dan ook door het poeder dat fel groen van kleur is, de matcha ruikt grassig, bestaat voor 100% uit matcha (geen toevoegingen) en komt uit Japan. De afdronk is zacht en heeft slechts een zeer licht bittere thee smaak.
Hoe maak je een Matcha Latte?
Net zoals bij koffie kun je ook melk aan je thee toevoegen. Neem een voorbeeld aan de Chai Latte en Kurkuma latte, want melk maakt een sterke thee heerlijk romig en zacht van smaak. Iets dat ook perfect past bij matcha thee en het maakt hem dan ook een gelieft alternatief voor een cappuccino in de morgen. In principe kun je elke (plantaardige) melksoort gebruiken voor het makken van een matcha latte. Koeienmelk wordt echter vaak afgeraden omdat zuivel het anti-oxiderende effect van Matcha omlaag haalt.
Wil je de video bekijken van dit recept? Neem een kijkje bij deze video.
Heb je deze al in huis?
Matcha Latte maken
De verrukkelijke groene thee sensatie uit Japan! Matcha thee maak je ook eenvoudig zelf thuis klaar met een bamboe klopper en matcha bowl (kom). Voeg er zelfs (plantaardige) melk aan toe voor een Matcha Latte maken en geniet in alle rust van elk slokje.
- Category: Thee
- Cuisine: Japanse Keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 100% pure Japanse Matcha (zie notes)
- 200 ml heet water, ca 80 graden Celcius
- opgeschuimde warme melk naar keuze (zie notes)
Extra:
- matcha thee bowl (Chawan), van 400 – 500 ml
- thee zeefje (Furui)
- bamboe opschep lepel (Chasaku)
- bamboe garde (Chasen)
- garde houder (Kuse Naoshi)
- katoenen doekje (Chakin)
Instructions
- Plaats je matcha bowl op een klein doekje voor stabiliteit. Plaats het thee zeefje bovenop de matcha bowl. Gebruik de bamboe scoop om 1 gram Matcha poeder (½ theelepel) er op te scheppen.
- Wrijf met de bolle kant van de scoop de matcha door het zeefje in de bowl. Verwijder het zeefje.
- Giet 60 ml warm water – LET OP! Niet kokend heet maar 80 graden celcius – in de bowl.
- Gebruik de bamboe garde om goed door te mengen door de matcha heen en weer te kloppen in een M of 8 vorm. Trek hier gerust 20 seconden voor uit.
- Nu kun je de matcha thee aanvullen met nog meer heet water als je dat wilt. Meestal voeg ik hier 140 ml water aan toe en kom dan uit op totaal 200 ml thee. Maar voor het maken van de Matcha latte kun je slechts 60 ml water toevoegen (120 ml totaal) en dan vul je dit aan met 80 ml opgeschuimde melk (uit je koffiemachine). Dan kom je ook op totaal 200 ml uit. Pas de hoeveelheden water en melk gerust naar wens aan, hoe meer je toevoegt hoe zachter de smaak van de matcha wordt.
- Na deze kleine thee ceremonie ga lekker zitten met je matcha bowl tussen twee handen en geniet langzaam en rustig van elk slokje matcha thee en matcha latte.
Enjoy!
Notes
Verschillende soorten Matcha thee:
Matcha thee komt in verschillende gradaties. De duur en verwerkingsproces na het plukken is bepalend voor de smaak. Ga dus gerust op zoek naar een ‘beginners matcha’ voor je eerste ervaring. Een goede matcha is mooi fel groen van kleur, ruikt grassig, bestaat voor 100% uit matcha en komt uit Japan.
Verschillende soorten Melk voor in je Matcha Latte:
In principe kun je elke (plantaardige) melksoort gebruiken voor het makken van een matcha latte. Mijn voorkeuren gaan echter uit naar (barista) sojamelk of (barista) kokosmelk met eventueel een klein schepje kokosbloesemsuiker voor de smaak. Koeienmelk wordt echter vaak afgeraden omdat zuivel het anti-oxiderende effect van Matcha omlaag haalt.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je thuis aan de slag wilt gaan met het zetten van Matcha thee en een Matcha Latte maken.
Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Geef een reactie