• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Borrelhapjes en Snacks / Pissaladière Franse uientaart met anjovis

Pissaladière Franse uientaart met anjovis

20 februari 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Als je ooit in Frankrijk bent geweest, dan weet je dat zij dol zijn op het gebruik van uien in hun gerechten. Als groente, vulling, smaakmaker, maar uien kunnen dus ook als zoet beleg gebruikt worden. Zoals men graag doet bij het maken van Pissaladière, een Franse uientaart met zoete uien, zoute anjovis en zwarte olijven.

Wat is een pissaladière?

Dit heerlijke streekgerecht uit de Provence is er eentje die je gewoonweg een keer geproefd moet hebben. Een Pissaladière is een Franse uientaart met heerlijke zoute en zoete smaakmakers. Door uien op laag vuur te laten karameliseren krijgen ze een onweerstaanbare zoete smaak. Voor dit recept voor knapperig bladerdeeg belegd met die zoete gekarameliseerde uien, afgewisseld met zoute zwarte olijven en zoute anjovis die in een klassiek ruitpatroon worden neergelegd. Het is een soort Franse pizza maar dan een complete ode aan de Provence streek en met name de stad Nice met zijn streekproducten.

recept pissaladiere franse uientaart @bettyskitchen.nl
recept pissaladiere franse uientaart @bettyskitchen.nl
recept pissaladiere franse uientaart @bettyskitchen.nl

Nog meer klassieke Franse recepten

De Pissaladière met anjovis en zwarte olijven is een ware klassieker uit de Franse keuken. Maar als je niet van anjovis houdt dan is dit variatie recept met prei en olijven ook een aanrader. Uiteraard hebben wij nog veel meer klassieke Franse lekkere recepten voor je op de site staan. Maak bijvoorbeeld ook eens de befaamde Quiche Lorraine met spekreepjes en uien of deze Ratatouile. En wat dacht je van een klassieke Franse uiensoep met gebakken broodjes met kaas? Of ga voor een in wijn gestoofde hele kip zoals in dit recept voor Coq au Vin! Voor bij de koffie of als dessert zijn wij helemaal verliefd op het maken van Madeleines. Geniet dus heerlijk van deze recepten!


Print

Recept: Pissaladière Franse uientaart

recept pissaladiere franse uientaart @bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is het recept voor de klassieke Franse uientaart genaamd ‘pissaladière‘! Bladerdeeg wordt in de oven gebakken met zachte zoete gekarameliseerde uien, anjovis en zwarte olijven. Een heerlijke zoet – zout combinatie om verliefd op te worden. Je kunt dit gerecht als hoofdgerecht voor 2 serveren met een groene salade. Of snijd in 12 vierkantjes en serveer als borrelhapje of voorgerecht.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 30 minuten
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: borrelhapjes
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 750 gram uien
  • 2 el. olijfolie
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (ca 270 gram)
  • 1 ei, losgeklutst
  • 100 gram zwarte olijven, uitgelekt
  • 1 blikje anjovis op olie, uitgelekt
  • 1 tl. gedroogde tijmblaadjes
  • peper & zout

Instructions

  1. Pel de uien en snijd in halve ringen. Zet een kookpan op hoog vuur en verwarm de olie. Voeg de uien toe en bak deze lichtbruin gedurende 5 -6 minuten. Verlaag het vuur naar matig, voeg 2 el. water toe, plaats de deksel en laat de uien ongeveer 35 minuten zachtjes stoven.
  2. Haal dan de deksel van de pan en roer met een spatel de uien los. Neem nu gerust een paar minuten om zoveel mogelijk vocht te laten verdampen. Breng op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur uit en laat de uien afkoelen.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Rol het bladerdeeg uit en plaats met bakpapier op een bakplaat.
  4. Snijd met een mesje het deeg in, zo’n 1,5 cm van de rand. Kwast deze in met het losgeklopte ei. Deze rand komt tijdens het bakken mooi omhoog. Verspreid vervolgens de uien over het bladerdeeg, maar zorg dat je binnen de rand van het deeg blijft. Bestrooi met de tijm.
  5. Snijd de anjovis in de lengte doormidden en leg de visjes als een soort ruitjespatroon over het deeg. TIP: Begin in het midden van het deeg en werk naar buiten. Verdeel daarna de olijven er overheen.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pissaladiere Franse uientaart gedurende 30 minuten gaar.

Serveer lauwwarm of afgekoeld.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept pissaladiere franse uientaart @bettyskitchen.nl
recept pissaladiere franse uientaart @bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Franse uientaart met anjovis wilt gaan maken. Die Pissaladière is verrukkelijk namelijk!

recept pissaladiere franse uientaart @bettyskitchen.nl

Category: Borrelhapjes en Snacks, Vis Recepten Tags: anjovis, bladerdeeg, borrelhapjes, eieren, Franse keuken, olijven, Paas Recepten, snack, tijm, uien, Vis

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Tortellini ai Funghi (pasta met champignons)
Volgend bericht: Glutenvrije Kastanje-Truffelcake »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee