Als je ooit in Australië geweest bent dan ben je ze vast tegengekomen. Lamingtons zijn namelijk hèt Australische gebakje om van te smullen! De vierkante sponscakejes zijn omhult met chocoladeglazuur en geraspte kokos en smelten als het ware op je tong.
Wat zijn Lamingtons?
De komst van de Britten naar Australië zie je vandaag de dag nog op heel veel fronten terug. Van het verkeer dat links rijd, tot de taal, maar ook de voorliefde voor gebakjes, high tea en Britse sponscakes. Lamingtons zijn daar een mooi voorbeeld van. Inmiddels uitgeroepen tot hèt gebakje van het land dat je zowel bij de bakker maar ook in de supermarkten kunt krijgen. Lamingtons zijn vierkante sponscakejes met chocoladeglazuur en daarna door geraspte kokos heen rolt. Gebruik een vierkante bakvorm voor het maken van de cake en daarna kun je de Lamingtons zo groot of zo klein snijden als je zelf wilt. De liefhebber vult de sponscake ook nog met een laagje jam, bijvoorbeeld frambozen of kersenjam.
Nog meer wereldse gebakjes en koekjes
De Australische Lamingtons zijn een regelrecht gebakje van wereld formaat, maar uiteraard vind je nog meer weer wereldse gebakjes en koekjes terug op deze site. In Italië kun je bijvoorbeeld niet om de krokante cantuccini koekjes met amandelen heen. In Zuid-Amerika is men dol op karamel en zijn deze Alfajores koekjes met dulche de leche de landelijke trots. In Nederland gaan we juist voor kokos makronen of een nostalgische boterkoek maken. En deze Donut Cupcakes met vanille creme zijn natuurlijk op en top Amerikaans! In Engeland doe je lekker decadent met een stukje Millionaires shortbread en in de Balkan worden deze Hemelse tongetjes met citroensiroop bij de thee geserveerd. Geniet er van dus!
Recept Australische Lamingtons
Inmiddels uitgeroepen tot hèt gebakje van Australie dat je daar zowel bij de bakker maar ook in de supermarkten kunt krijgen. Lamingtons zijn vierkante sponscakejes met chocoladeglazuur en daarna door geraspte kokos heen gerold.
- Prep Time: 30 min. + koelen
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 4 -5 uur
- Yield: 16 stuks 1x
- Category: Cake
- Cuisine: Australische keuken
Ingredients
Voor de spons cake:
- 150 gr fijne suiker
- 75 gram roomboter
- 1 tl vanille extract
- 4 eieren
- 150 gr bloem
- 25 gr maizena
Voor de binnenkant en buitenkant:
- 150 gram jam (bijvoorbeeld kersen, aardbei of frambozen)
- 125 ml warme melk (of water)
- 50 gr cacao poeder
- 30 gr roomboter, gesmolten
- snufje zout
- 300 gr poedersuiker
- 150 gr geraspte kokos
Extra:
- keukenmixer met garde
- vierkant bakvorm 22–24 cm
- bakpapier & bakspray
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Bekleed de bakvorm met bakpapier. Gebruik de bakspray om de zijkanten ‘vast’ te zetten.
- Mix de boter met de suiker en vanille romig gedurende 5 minuten. Voeg een voor een voor een de eieren toe en blijf mixen tot de vorige goed is opgenomen.
- Meng de bloem met de maizena. Zet de mixer uit en spatel het bloemmengsel rustig door het beslag. Niet teveel mengen. Schep het beslag in de bakvorm en bak de sponscake gedurende 25 minuten in de oven. Steek er een prikker in: deze dient er weer schoon uit te komen.
- Laat de cake gedurende volledig afkoelen in de vorm, op een rooster. (1 – 2 uur). Snijd de cake overlangs doormidden en smeer in met de jam. Leg daarna de bovenkant er weer op en druk goed aan. Snijd in 16 of 25 vierkantjes. Plaats terug in de vorm en stop 30 minuten in de vriezer. Hoe kouder de cake, hoe minder hij kruimelt in de stappen hierna.
- Meng in een kom de melk met cacaopoeder, roomboter, zout en poedersuiker tot een klontvrij glazuur. Dip de sponscakejes in chocoladeglazuur – Tip van betty: gebruik 2 vorken – en laat iets ‘uitlekken’ voordat je de blokken vervolgens door de kokos heen rolt. Plaats de lamingtons op een rooster en laat 1 – 2 uur opdrogen. Het glazuur zal ook deels in de cake trekken en uitharden.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vierkante Australische gebakjes met chocolade en kokos genaamd Lamingtons wilt gaan maken!
Geef een reactie