Print

Recept Australische Lamingtons

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Inmiddels uitgeroepen tot hèt gebakje van Australie dat je daar zowel bij de bakker maar ook in de supermarkten kunt krijgen. Lamingtons zijn vierkante sponscakejes met chocoladeglazuur en daarna door geraspte kokos heen gerold.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min. + koelen
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 4 -5 uur
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Australische keuken

Ingredients

Scale

Voor de spons cake:

  • 150 gr fijne suiker
  • 75 gram roomboter
  • 1 tl vanille extract
  • 4 eieren
  • 150 gr bloem
  • 25 gr maizena

Voor de binnenkant en buitenkant:

  • 150 gram jam (bijvoorbeeld kersen, aardbei of frambozen)
  • 125 ml warme melk (of water)
  • 50 gr cacao poeder
  • 30 gr roomboter, gesmolten
  • snufje zout
  • 300 gr poedersuiker
  • 150 gr geraspte kokos

Extra:

  • keukenmixer met garde
  • vierkant bakvorm 2224 cm
  • bakpapier & bakspray

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Bekleed de bakvorm met bakpapier. Gebruik de bakspray om de zijkanten ‘vast’ te zetten.
  2. Mix de boter met de suiker en vanille romig gedurende 5 minuten. Voeg een voor een voor een de eieren toe en blijf mixen tot de vorige goed is opgenomen.
  3. Meng de bloem met de maizena. Zet de mixer uit en spatel het bloemmengsel rustig door het beslag. Niet teveel mengen. Schep het beslag in de bakvorm en bak de sponscake gedurende 25 minuten in de oven. Steek er een prikker in: deze dient er weer schoon uit te komen.
  4. Laat de cake gedurende volledig afkoelen in de vorm, op een rooster. (1 – 2 uur). Snijd de cake overlangs doormidden en smeer in met de jam. Leg daarna de bovenkant er weer op en druk goed aan. Snijd in 16 of  25 vierkantjes. Plaats terug in de vorm en stop 30 minuten in de vriezer. Hoe kouder de cake, hoe minder hij kruimelt in de stappen hierna.
  5. Meng in een kom de melk met cacaopoeder, roomboter, zout en poedersuiker tot een klontvrij glazuur. Dip de sponscakejes in chocoladeglazuur – Tip van betty: gebruik 2 vorken – en laat iets ‘uitlekken’ voordat je de blokken vervolgens door de kokos heen rolt. Plaats de lamingtons op een rooster en laat 1 – 2 uur opdrogen. Het glazuur zal ook deels in de cake trekken en uitharden.