De traditionele AGV-maaltijd (aardappel-groenten-vlees) vormt voor veel Nederlandse huishoudens de dagelijkse basis oor het avondeten. Samuel Levie bracht daarom een boek uit met spannende en lekkere AGV recepten in een modern jasje. Ik ging aan de slag met zijn aardappel salade met sardines en vond een nieuwe liefde voor de Hollandse pieper!
Over het Zo Gepiept kookboek
Met dit ‘Zo Gepiept’ kookboek wordt de Hollandse aardappel naar een hoger niveau getild. Wie had gedacht dat de pieper zo lekker en veelzijdig kon zijn! In 4 seizoenen neemt Samuel Levie (Brandt&Levie, Parool, Chef-kok en meer) je mee door door vijftig recepten uit diverse windstreken. De aardappel (A) komt in elk recept terug, de groenten (G) zijn volop aanwezig en de (V) staat voor vlees, vis of vega. De gerechten zijn complete en uitgebalanceerde avondmaaltijden en kosten maximaal een halfuur om te bereiden. Bovendien bevat Zo gepiept vele tips om verspilling te voorkomen. Niet alleen dit verrukkelijke recept voor zomerse aardappel salade met sardines en tomaten, maar ook een herfstachtige traybake met venkelkip, winterse stamppot, en een lentegroenten soep met aardappel. Ook neemt Samuel je mee door de aardappel basics, van schillen tot bereiden en bijvoorbeeld frieten maken.
Dit boek is niet alleen een ode aan de pieper, maar ook aan de oer-Hollandse AGV (aardappel, groenten, vlees). Ook als je vegetarisch eet, is dit boek voor jou. De ‘V’ kan namelijk ook staan voor vis of juist een plantaardige eiwitbron. De AGV is voor iedereen.
– Samuel Levie
Zomerse aardappel Salade maken met sardines
In het zomer hoofdstuk van dit kookboek staat een recept voor een zomerse aardappelsalade met sardines en tomaten. Op het eerste gezicht een vrij eenvoudig recept, maar, zoals je van Samuel Levie mag verwachten, boordevol smaak!! Naast de gekookte aardappels maak je er namelijk ook gepofte sjaloten bij en brengen dit hele gerecht samen! Wat een explosie op je tong! Ingeblikte sardines hou je makkelijk op voorraad in je voorraadkast, naast de aardappels en tomaten is dit een recept dat je snel en eenvoudig op tafel kunt zetten. Check natuurlijk ook alle andere heerlijke aardappel recepten in het boek van Samuel Levie. Maar voor de liefhebber hebben we hier ook nog eens 15x recepten met zoete aardappel op een rijtje gezet! Zet de piepers dus lekker vaker op het menu!
Heb jij deze al in huis?
Aardappel Salade met sardines – uit Zo Gepiept
In het zomer hoofdstuk van ‘Zo Gepiept’ kookboek staat een recept voor een zomerse aardappelsalade met sardines en tomaten. Naast de gekookte aardappels maak je er namelijk ook gepofte sjaloten bij en brengen dit hele gerecht samen!
- Total Time: 30 minuten
Ingredients
- 9 sjalotten
- 200 gr sardines op olijfolie (2 blikjes)
- 1 kilo aardappels
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 8 tomaten
- 1 biologische citroen
- 10 gr bieslook, fijngehakt
Extra:
- bakpapier
- dunschiller
- rasp
Instructions
- Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Snijd 8 sjalotten ongepeld in de lente doormidden. Meng de sjalotten met 2 – 3 eetlepels van de olijfolie uit de sardine blikjes. Breng ze op smaak met zout en peper en spreid uit over een bakplaak bekleed met bakpapier. Bak de sjalotten gedurende 30 minuten in de oven tot ze zacht van binnen en donker van buiten.
- Schil de aardappels met een dunschiller. Snijd de aardappels in grove stukken. Stop in een ruime pan met water + snuf zout en breng aan de kook gedurende 15 minuten.
- Pel het overgebleven sjalotje en snijd in (halve) ringen. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Verwijder de steel en eventueel zaadlijst van de peper en snijd in dunne ringen. Was de tomaten en snijd in parten. Boen de citroen onder stromend water schoon en rasp de schil. Snijd de vrucht door en pers het sap ook uit.
- Prik ondertussen de aardappels met een vork in om te kijken of ze gaar zijn en giet daarna af. Laat uitdampen.
- Verwarm een koekenpan op halfhoog vuur en fruit de sjalot met de rode peper gedurende 3 minuten. Voeg daarna de knoflook toe en fruit mee gedurende 1 minuut. Doe daarna de parten tomaten in de koekenpan en bak deze 2 minuten mee zodat de tomaten vast wat zachter worden.
- Voeg daarna de sardines toe en eventueel nog een beetje extra olie uit het blik. Verwarm deze 1 minuut mee zodat ze ook warm zijn. Doe alles in een grote kom, samen met de gekookte aardappels. Breng het geheel op smaak met rasp en sap van de citroen, de bieslook, eventueel wat extra olie en peper & zout. Hussel het geheel goed door en serveer direct.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze zomerse aardappel salade met sardines uit het Zo Gepiept kookboek!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Wim Pothoff
Ik kijk elke week weer uit naar de fantastische recepten (+foto’s!)
Betina Oostveen
Wat een ontzettend leuke reactie! Dank je wel Wim!