Vrijdagavond is bij ons thuis: Vis-avond! Minimaal 1 x per week probeer ik zo goede vetten en eiwitten binnen te krijgen. Dus maak ik graag deze scholfilet met quinoa op mediterrane wijze.
Je kunt dit recept uiteraard ook met rijst of couscous maken, maar ik kies voor een nóg gezondere en verantwoorde maaltijd, en combineer dit gerecht met quinoa. Quinoa is een glutenvrij alternatief en zit boordevol eiwitten. Het is dus ook nog eens een gezondere keuze.
Recept voor scholfilet met quinoa op Mediterrane wijze:
(Hoofdgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 1 zak quinoa zaden (340 gram, nature crops),
- 900 ml (kippen)bouillon,
- 1 grote ui,
- 2 courgettes,
- 1 grote rode paprika,
- 4 eetlepels peper olie,
- 2 knoflookteentjes (uitgeperst),
- 2 theelepels gemalen komijn,
- 1 theelepel gemalen paprikapoeder,
- zout,
- 1 zak quinoa zaden (340 gram, NatureCrops),
- 500 gram scholfilet*,
- 1 citroen,
- bosje verse koriander.
(* Koop vis met het MSC Keurmerk. Deze vis is duurzaam gevangen, en er is geen blijvende schade aan het leven in en om de zee toegebracht.)
Bereidingstijd: 15 + 15 minuten
Bereidingswijze:
- Breng de bouillon aan de kook in een pan. Was ondertussen de quinoa in een bolzeef: onder lauwwarm stromend water roer je de zaden met je vingers een minuut door.
- Laat hierna uitlekken en voeg daarna de quinoa toe aan de kokende bouillon: laat exact 12 minuten doorkoken.
- Pel de ui, schil en was de courgette en snijd beiden in halve maantjes. Was de paprika en snijd in grove stukken. Meng de groenten in een kom, samen met de peperolie, knoflook, komijn, paprikapoeder, en breng op smaak met zout.
- Verwarm ondertussen een gril- of hapjespan en bak de gemarineerde groenten in 5-6 minuten zacht.
- Haal de groenten uit de pan en zet apart in een kom. Bak in hetzelfde bakvet de vis aan beiden zijden in 6-8 minuten gaar. Breng de vis op smaak met enkel een beetje zout.
- Zodra de quinoa gaar is, giet je deze af in de bolzeef en meng door de kom met het groentemengsel Voeg hier wat fijngehakte koriander aan toe, en schep om.
- Snijd de citroen in 8 partjes. Serveer in een diep bord het quinoa-groentemengsel, met hierop de gebakken scholfilet en garneer met wat blaadjes koriander en de partjes citroen. Aan tafel kan men dan de citroen naar wens uitknijpen en het gerecht verder op smaak brengen.
Eet smakelijk!
ps. Mocht je geen peperolie omhanden hebben, dan kun je gewone olijfolie gebruiken. Breng alles dan wel op smaak met peper of chili flakes.
marielle
Betina, we hebben genoten van dit recept. de scholfilet hebben wij vervangen door een nijlbaarsfilet. Erg smakelijk! Hartelijke groet, Mariëlle
Betina Oostveen
Hi Marielle,
bedankt voor je berichtje, want dat vind ik altijd erg leuk om te horen.
En goed dat jullie een eigen vis hebben gebruikt. Het is zo een veelzijdig product en de Mediterrane quinoa past natuurlijk bij heel veel soorten vis 🙂
Ru Dollekamp
Hoe haal je het mooist het vel van een schol.
Is oven mooier en lekkerder dan pan ?
Bij voorbaat dank.
Ru
Betina Oostveen
Hallo Ru,
ik koop mijn schol zonder vel bij de visboer. Mocht ik een hele schol op de kop kunnen tikken dan braad ik hem in zijn geheel en halen we daarna de stukken onder de huid vandaan. Lekkerder is uiteraard een kwestie van smaak. In de oven behoef je bijna geen vetten, maar in de pan kun je de schol lekker bakker in olie en boter en krijg je een compleet andere smaak.
Varieer hier gerust mee zou ik zeggen!
Ronald
Ha Betty,
Vanavond heb ik de schol op mediterrane manier gemaakt. Heel lekker en simpel te maken, dankzij het goed beschreven recept.
Ik schrijf nooit zo’n reactie, maar deze keer was het prima en ook eenvoudig te beantwoorden.
Hartelijke groet uit Amsterdam,
Ronald
Betina Oostveen
Hi Ronald,
dank je wel! En ik ben blij dat het zo lekker gesmaakt heeft!
Enjoy
Groetjes, Betty
Marjolijn
Hoi Betty, wat een top recept. Dit wordt een “blijvertje”! ?
Betina Oostveen
Dank je wel! En ja, bij ons ook nog steeds grote favoriet!